Η Ελλάδα πρέπει να είναι στρατηγικός εταίρος στην νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και συνεργασίας

Prime Minister of Greece Kyriakos Mitsotakis (C) receives a standing ovation after arriving to deliver an address in front of US Vice President Kamala Harris (L) and US Speaker of the House Nancy Pelosi (R) during a joint meeting of the United States Senate and House of Representatives, in the House chamber on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 17 May 2022.. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του Δρ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΤΣΙΚΙΩΤΗ*

Ελάχιστες φορές στην νεώτερη ιστορία του Εθνους, ο Ελληνισμός βρέθηκε τόσο κοντά και με τόσα στρατηγικά πλεονεκτήματα στό επίκεντρο καθοριστικών και πιθανώς κοσμογονικών αλλαγών που θα καθορίσουν εν πολλοίς τήν πορεία τής ανθρωπότητας στήν επόμενη εκατονταετηρίδα.

Στον πυρήνα τών αλλαγών αυτών βρίσκονται οι χώρες/κόμβοι από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι τής ενέργειας – Αρκτική/Βαλτική, Ουκρανία/Μαύρη Θάλασσα, Καύκασος, Τουρκία, Συρία, ΝΑ Μεσόγειος, Περσικός Κόλπος – αλλά και οι χώρες πυλώνες στην γεωγραφία μιάς νέας εποχής περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Τέτοιες χώρες είναι μεταξύ άλλων οι χώρες του East Med Forum και συγκεκριμένα οι Ιταλία, Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Ισραήλ.

Η νεώτερη ιστορία έχει δώσει μέχρι σήμερα σημαντικές κρίσεις (Σουέζ, Αραβο-Ισραηλινός πόλεμος 7-ημερών, Αραβική Άνοιξη-Λιβύη) αλλα και μακροχρόνιους πολέμους (Ιραν-Ιρακ, Gulf War I & II, Συρία) για τον έλεγχο των οδεύσεων τής ενέργειας.

Γιά πρώτη φορά, 77 σχεδόν χρόνια μετά τό τέλος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και 48 χρόνια μετά τήν Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ευρώπη γίνεται ξανά το θέατρο στό οποίο λαμβάνει χώρα μία απροκάλυπτη, αδικαιολόγητη και συντριπτικά καταδικαστέα Ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, μιάς ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας μέσω της οποίας διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών τής Κεντρικής Ευρώπης.

Μετά απο 80 ημέρες καταστροφικών βομβαρδισμών με εκατόμβες αμάχων αλλά και εκατομμύρια προσφύγων, η αποφασιστική και θαρραλέα Ουκρανική αντίσταση έχει ουσιαστικά αποδομήσει το Ρωσικό σχέδιο δορυφοροποίησης της χώρας μέσω ενός βίαιου regime change.

Και ενώ ο ακατανόητος αυτός  πόλεμος, προϊόν μιάς υπερφίαλης, ηγεμονικής και παντελώς άστοχης ανάγνωσης τής οικονομικής και πολιτικής γεωγραφίας συνεχίζει -και πιθανώς να επεκταθεί στους προσεχείς μήνες – το βέβαιο είναι ότι τόσο στον Δυτικό κόσμο όσο και στό περιβάλλον της Ρωσικής ηγεσίας, το κύριο ενδιαφέρον μοιάζει να είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η αποτύπωση τών δυνάμεων – αλλά και των απωλειών- στό πεδίο αλλά και μακράν αυτου θα μεταφραστεί σε μία νέα συμφωνία για την μελλοντική σχέση/συνυπαρξη ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Μέχρι τότε η συνεκτική, συνεργατική και αποφασιστική στάση τής ΕΕ σε όλο το πλέγμα τών σχέσεων (στρατιωτικών, οικονομικών, ενεργειακών) θα καθορίσουν τους όρους τής ειρηνικής συνύπαρξης με την Ρωσία για τα επόμενα 100+ χρόνια. Η ενιαία αυτή στάση είναι η αναγκαία προϋπόθεση γιά τήν όσο το δυνατόν ταχύτερη εξομάλυνση τής κρίσης και τον τερματισμό τού πολέμου.

Γιατί μπορεί να ήταν η Ρωσία αυτή πού ξεκίνησε τον πόλεμο υποτιμώντας την αποφασιστικότητα τής Ευρώπης να αντιπαρατεθεί έμπρακτα ενισχύοντας την Ουκρανία, ομως ειναι η Ευρώπη αυτή που ως άμεσα απειλούμενη – και εμμέσως η Κίνα- που μπορούν να τον τελειώσουν μία ώρα νωρίτερα.

Σε αυτό το ρευστό και εξελισσόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον η Ελλάδα και ο Ελληνισμός διαθέτουν σημαντικά οικονομικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα, ουσιαστικές συμμαχίες, ενεργητική διπλωματία, ενισχυμένη αμυντική αποτροπή, αταλάντευτη συνέπεια στις αρχές της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου και ένα εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό, μέρος μιάς μεγάλης, οικονομικά εύρωστης και πολιτικά ενεργούς ομογένειας και μιάς δυναμικής νέας γενιάς ομογενών πολιτικών-ακτιβιστών αλλά και επιχειρηματιών – όπως για παράδειγμα ο νέος Πρέσβης τών Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα πλεονεκτήματα τού Ελληνισμού μπορεί και πρέπει να είναι τα ισχυρά χαρτιά που οφείλει να θέσει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην Washington κατα την συνάντηση  με τον Πρόεδρο Biden και τήν ομιλία-σταθμό ενώπιον των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Η Ελλάδα θα είναι μέρος της λύσης γιά την στρατηγική και ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Και θα είναι μέρος τής λύσης και ως χώρα-κόμβος μεταφοράς αλλά κυρίως ως χώρα-παραγωγός ενέργειας από τήν δική της επικράτεια και ΑΟΖ.

Και αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή την οποία η χώρα πρέπει να υπηρετήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα αξιοποιόντας ένα ευρύ μείγμα ενεργειακών πόρων που δεν εξαντλείται μόνο στά υδροηλεκτρικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά επεκτείνεται σε εθνικές αλλά και πολυμερείς συνεργασίες έρευνας, εξόρυξης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων τόσο στα πλαίσια του East Med Forum όσο και σε Διαβαλκανικές συμφωνίες όδευσης και μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη.

Εκτός από δοκιμασμένος και αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης και τών ΗΠΑ, η Ελλάδα βρέθηκε διαχρονικά στην σωστή πλευρά της ιστορίας πιστή στις αρχές τού Διεθνούς Δικαίου, τής Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και Ελευθερίας και του απαραβίαστου τής Εθνικής Κυριαρχίας οπουδήποτε και αν αυτή διακυβεύεται.

Οφείλει λοιπόν ο Πρωθυπουργός να στείλει το μήνυμα με τον πιό καθαρό και αποφασιστικό τρόπο ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχία 12 μιλίων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα όπως όλες οι  χώρες του κόσμου που έχουν υπογράψει και εφαρμόζουν τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και να ζητήσει και απο τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ να χαιρετίσουν την διακήρυξη αυτή γιατί και μόνο η καθυστερηση της δημιουργεί συνθήκες αμφισβήτησης ή υπόνοιες επιλεκτικής εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου (ΔΔ) στέλνοντας το εσφαλμένο μήνυμα ότι το ΔΔ δεν είναι υποχρέωση κάθε συνυπογράφουσας τίς διατάξεις του χώρας, αλλά μόνο εκείνων που δύνανται να το επιβάλλουν δια των όπλων και επι του πεδίου.

Η επικαιροποίηση και επέκταση τής MDCA δίνει την δυνατότητα σε Ελλάδα και ΗΠΑ νά επεκτείνουν την στρατηγική τους συνεργασία σέ τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως οι επικοινωνίες, η κυβερνοασφάλεια, τα μη επανδρωμένα πτητικά αλλά και τα θαλάσσια μέσα, τα έξυπνα όπλα, τα  δικτυοκεντρικά κεντρα διοίκησης,  η συνεκπαίδευση αλλά και  η συντήρηση του συνόλου τών εξοπλιστικών συστημάτων Αμερικανικής προέλευσης που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα μπορούσε να στοχεύσει τουλάχιστον σε ένα ποσοστό ανταποδοτικότητας της τάξεως του 30%-40% μέσω τής συντήρησης υλικών Αμερικανικής προέλευσης από Ελληνικές βιομηχανίες.

Είναι πλέον προφανές ότι το πέρασμα στις τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης περνάει μέσα από τήν ενίσχυση τής αμυντικής αποτροπής τής χώρας και της ανάπτυξης ενός εθνικού οικοσυστήματος ιδιωτικών Εταιρειών, ΣΔΙΤ, Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων που αφενός θα στηρίζει τις απαιτήσεις – ανάγκες τών Ενόπλων Δυνάμεων αφετερου δέ θα ενισχύει το εξαγώγιμο εθνικό brand συνεισφέροντας σημαντικά στην αναστροφή του brain drain σε brain gain.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί το πέρασμα σέ μία νέα εποχή Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Συνεργασίας με επιπτώσεις στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Χώρες όπως οι Φινλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και  Ελλάδα καλούνται να παίξουν ένα σημαντικά αυξανόμενο ρόλο στό νέο περιβάλλον σε μια εποχή που η Ευρώπη αναζητά ένα κοινό βάδισμα στήν ενεργειακή της αυτονομία και αυξάνει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες για την κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα.

Στο περιβάλλον αυτό η Ελλάδα και ο ενοποιημένος Ελλαδικός χώρος Ελλάδος-Κύπρου ώς προνομιακοί εταίροι με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο τόσο με το σχήμα 3+1 όσο και στο Med Forum,  μπορούν να παίξουν τον κατεξοχήν  πρωταγωνιστικό ρόλο οικοδομώντας κατάλληλα, με θάρρος και αποφασιστικότητα τήν νέα στρατηγική ασφαλείας και πολιτικής συνεργασίας απαλλαγμένοι από τις διαχρονικές φοβίες τής μικρής, αδύναμης Ελλάδος και του Τουρκικού κατευνασμού.

  • Ο Δρ. Βασίλειος Κατσικιώτης είναι Καθηγητής Επενδυτικής Τραπεζικής και Στρατηγικής στο Stevens Institute of Technology, School of Business – [email protected] και Πρόεδρος της εταιρείας επενδυτικών συμβούλων, Windjammer Way Advisors – [email protected]
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τα… καλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ: Η (πιθανή) επιβράβευση της Άγκυρας από τον κ. Μπάιντεν είναι απαράδεκτη πράξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: