Τα… καλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ: Η (πιθανή) επιβράβευση της Άγκυρας από τον κ. Μπάιντεν είναι απαράδεκτη πράξη

US President Joe Biden (L), US First Lady Jill Biden (2-L), Kyriakos Mitsotakis (2-R), Greece’s prime minister, and his wife Mareva Grabows (R), arrive during a reception in honor of Greece’s prime minister in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, on 16 May 2022. EPA, Al Drago, POOL




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα. Και, συνήθως, ο χρόνος είναι με τη μεριά των κατακτητών, όπως και για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, τις φρικαλεότητες και τις καταστροφές, το πέρασμα του χρόνου συντελεί στην παγίωση καταστάσεων και στην εδραίωση τετελεσμένων γεγονότων επί τους εδάφους.

Σήμερα, οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τα χώματά τους, τον πολιτισμό τους, τη γλώσσα τους, τις γειτονιές που μεγάλωσαν, τους τάφους που είναι θαμμένοι οι δικοί τους.

Πέρασαν ήδη δυόμισι και πλέον μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και τα όσα τραγικά διαδραματίζονται κοντεύουν να γίνουν πια «συνήθεια» και άρχισαν να υποβαθμίζονται στη διεθνή ειδησεογραφία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται τώρα με την πρόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις.

  • Οι εικόνες με τα αθώα θύματα της ανελέητης βαρβαρότητας που ξεψυχούν κάτω από τα ερείπια βομβαρδισμένων σχολείων, νοσοκομείων και θεάτρων, καθώς και οι άφωνες κραυγές της απελπισίας που σχηματίζουν καραβάνια ξεριζωμένων και κατατρεγμένων δεν αποτελούν πλέον την πρώτη είδηση της ημέρας.

Την ίδια στιγμή, ενώ τα τελευταία χρόνια η ακραία δικομματική αντιπαράθεση στο Κογκρέσο και τα συμφέροντα ισχυρών ομάδων πίεσης (λόμπι) στέκονται εμπόδιο στην έγκριση νομοσχεδίων με σκοπό την διάθεση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία νέων υποδομών και την ανάπτυξη των ΗΠΑ, την καταπολέμηση της φτώχειας και την στήριξη των συστημάτων υγείας και παιδείας, «ξαφνικά» οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί, επικαλούμενοι τη «ρωσική επιθετικότητα», ανακάλυψαν ότι υπάρχουν χρήματα, εγκρίνοντας συνεχώς νομοσχέδια για την παροχή εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, με τα περισσότερα ποσά να αφορούν τον στρατιωτικό τομέα.

Αυτή είναι η μια πτυχή, σε σχέση με την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αφορά το εσωτερικό μέτωπό τους. Δηλαδή, τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά που εφαρμόζουν για τους δικούς τους λαούς από τη διαχείριση της όλης κατάστασης και των επιπτώσεων της ουκρανικής τραγωδίας, πέρα φυσικά από όλα τα άλλα: ακρίβεια, ανασφάλεια και μια διαρκής πιθανότητα για γενικευμένη σύρραξη.

Όπως εκτιμάται από ειδικούς, το κόστος (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για τους πολίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα είναι πρωτοφανών διαστάσεων. Και δεν είναι μόνο οι άμεσες επιπτώσεις στην αγορά και στο βιοτικό επίπεδο, είναι και τα τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ που διατίθενται στο «συνολικό πακέτο» για την στήριξη της Ουκρανίας. Εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανεργία, την πείνα, την περίθαλψη, την εκπαίδευση, την πανδημία.

Η άλλη πτυχή, για την πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορά την εξωτερική πολιτική τους και τον τρόπο αντιμετώπισης χωρών και καθεστώτων σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ενώ οι ηγεσίες τους διατυμπανίζουν ότι επιδιώκουν να διαμορφώσουν πανίσχυρο και αρραγές διεθνές μέτωπο για να τεθεί φραγμός στην επιθετικότητα του Πούτιν, την ίδια στιγμή ενισχύουν την επιθετικότητα του Ερντογάν και με αποφάσεις τους στηρίζουν τον τουρκικό επεκτατισμό.

  • Με τη συνήθη τακτική τους, στην ουσία ξεπλένουν το έγκλημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέσω της στήριξης που προσφέρουν στην Τουρκία και η οποία έλαβε πρόσφατα εύσημα από τη Μόσχα γιατί «ο Ερντογάν βρήκε τη δύναμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας του και αρνήθηκε να ακολουθήσει τις δυτικές δυνάμεις στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», όπως δήλωσε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος τού Ρώσου προέδρου.

Τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέχουν εδάφη στην Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου, αλλά ουδέποτε ζήτησαν την τιμωρία των ενόχων.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε επανειλημμένως δηλώσει στο παρελθόν ότι οι Κούρδοι στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ ως «οι πολυτιμότεροι και οι πιο γενναίοι σύμμαχοι» των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κι όμως, οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, αλλά η Τουρκία παραμένει και πάλι στο απυρόβλητο, παρά το γεγονός ότι ο διατηρεί αντισυμμαχική στάση και παρουσιάζεται ως «επιτήδειος ουδέτερος» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όταν είχαν ανάγκη τους Κούρδους για να αντισταθούν στην προέλαση των τζιχαντιστών σε Συρία, Ιράκ και Ευρώπη, τούς καλόπιαναν και μερικές φορές είχαν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν την Τουρκία για συνέπειες, χωρίς βέβαια να υλοποιήσουν τις απειλές τους.

Στο τέλος, τούς πούλησαν ξανά, όπως ακριβώς έκανε και η Ρωσία για τα δικά της συμφέροντα, στηρίζοντας το αυταρχικό καθεστώς του Άσαντ. Όλοι αυτοί πρόταξαν τη «γεωστρατηγική σημασία» και τον «περιφερειακό ρόλο» της Τουρκίας (βασικά τις μπίζνες: πολεμική βιομηχανία, πυρηνικά εργοστάσια, ενέργεια, εμπόριο κλπ).

  • Συμμαχικά και ηθικά κριτήρια

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ αρνήθηκε να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παρά το γεγονός ότι «είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει εμπλακεί σε σημαντική νέα προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων μετά τη θέσπιση του CAATSA – Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων», όπως είχε τονίσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο Νοέμβριο και ενώ ήδη έχει αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, εντούτοις η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι δεν λαμβάνει τίποτα από αυτά υπόψη και επιδιώκει να την ανταμείψει για τις εχθρικές ενέργειές της έναντι της Δύσης, παρουσιάζοντάς την και πάλι ως έναν «πολύτιμο σύμμαχο».

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και επιχειρεί να ανταποκριθεί στο αίτημά της για την πώληση 40 και την αναβάθμιση 80 F16 επειδή «συμβαδίζει με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και υπηρετεί την μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ», όπως ειπώθηκε.

Αφού λοιπόν η Ουάσιγκτον, με τέτοιου είδους αποφάσεις δείχνει ότι αποδέχεται την εχθρική στάση της Τουρκίας έναντι της Δύσης, αφού δεν αντιδρά για τις μπίζνες που κάνει ο Ερντογάν με τον Πούτιν, σε βάρος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, τότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα:

Με ποια συμμαχικά και ηθικά κριτήρια και με ποιες βασικές αρχές μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά και αποτελεσματικά το μέτωπο κατά της ρωσικής επιθετικότητας όταν επιβραβεύεται η τουρκική επιθετικότητα;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Φτάνει πια με τη συγκάλυψη του τουρκικού εγκλήματος και τα ανατολίτικα παζάρια του ισλαμοφασίστα Ερντογάν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: