Στην Κύπρο έδωσαν “χρυσά” διαβατήρια στη σύζυγο και τα παιδιά Βιετναμέζου που βρισκόταν… φυλακή

File Photo Μετά από σχετικά δημοσιεύματα τα “χρυσά” διαβατήρια θα ανακληθούν via pixabay.com/jacqueline macou




Τουλάχιστον περίεργα πράγματα συνέβησαν με την αίτηση για πολιτογράφηση ως Κύπριου, πολίτη από το Βιετνάμ, ο οποίος το διάστημα που παρουσιαζόταν ως επενδυτής βρισκόταν υπό κράτηση στη χώρα του για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Ενώ η αίτησή του εκκρεμούσε (το 2019) και με προσχήματα δήλωνε μέσω των δικηγόρων του ότι κωλυόταν να έρθει στην Κύπρο για να υπογράψει το πιστοποιητικό πολιτογράφησης, δόθηκαν υπηκοότητες στη σύζυγο και στα παιδιά του. Δηλαδή, ενώ εκκρεμούσε η αίτησή του, κάποιοι εδώ προσέτρεξαν να δώσουν χρυσά διαβατήρια στους εξαρτώμενούς του. Τώρα τρέχουν για να τους τα αφαιρέσουν μετά από απόφαση ανάκλησής τους.

Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών αναφερόμενο στο σχετικό δημοσίευμα του «Φ» διευκρίνισε ότι «το υπό αναφορά πρόσωπο δεν έχει πολιτογραφηθεί ως Kύπριος πολίτης». Πρόσθετα, αναφέρει, «το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Οκτωβρίου 2021, αποφάσισε την ανάκληση της πολιτογράφησης της συζύγου και των παιδιών του που τους παραχωρήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. Η υπόθεση ανάκλησης της πολιτογράφησης της οικογένειας, βρίσκεται ενώπιον της Ανεξάρτητης Επιτροπής Στέρησης Υπηκοότητας», καταλήγει.

Είναι ωστόσο απορίας άξιο, γιατί δόθηκε υπηκοότητα στη σύζυγο και τα παιδιά του Βιετναμέζου αιτητή, την ώρα που η αίτησή του βρισκόταν στον αέρα. Μάλιστα, στο πόρισμα της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για ποινική ανάκριση από την Αστυνομία, καταγράφονται τα εξής εκκωφαντικά: Ο κ. P. N. V. που παρουσιάστηκε ως επενδυτής (πολιτογράφηση του 2019) δήλωσε κώλυμα να παρουσιαστεί στην Κύπρο και να υπογράψει το πιστοποιητικό πολιτογράφησής του. Οι δικηγόροι του επικαλέστηκαν επαγγελματικές υποχρεώσεις του αλλά στην πραγματικότητα τελούσε υπό κράτηση στο Βιετνάμ και αντιμετώπιζε κατηγορίες ποινικών αδικημάτων. «Προφανώς στις πιο πάνω περιπτώσεις η απόφαση για πολιτογράφηση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη παραπλανητικά ή ψευδή στοιχεία, επομένως τίθεται θέμα εξέτασης αποστέρησής της. Στην περίπτωση του… εφόσον δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η έκδοση πιστοποιητικού πολιτογράφησης, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εξετάσει ακύρωση της απόφασης για πολιτογράφηση», καταλήγει το πόρισμα.

Από την τελευταία παράγραφο εξάγεται το συμπέρασμα ότι λήφθηκε μεν απόφαση για πολιτογράφησή του, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε, αφού ο αιτητής ήταν κρατούμενος και δεν ήρθε να υπογράψει.

Επίσης, χθες ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε πως «όποια υπόθεση έρχεται ενώπιον μας μελετάται με τη δέουσα προσοχή και η απόφαση μας διαβιβάζεται στις αρμόδιες Αρχές». Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, αναφέρει πως ο λαός χρειάζεται περισσότερες εξηγήσεις γι’ αυτό το φιάσκο και διερωτάται ποιοι υπουργοί ενέκριναν την πολιτογράφηση, πόσο ανεξέλεγκτα ήταν τα πράγματα πριν τις αποκαλύψεις του δικτύου «Al Jazeera» και σε ποιο επίπεδο διαφθοράς έφτασε η χώρα, αλλά και αν θα υπάρξει λογοδοσία.

Με πληροφορίες από philenews.com

Πολύ δύσκολη η περίπτωση της Ζέτας Αιμιλιανίδου, ομολογεί ο Αναστασιάδης: Εξακολουθεί να είναι κρίσιμη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: