Προσωρινή διαταγή απαγόρευσης του ηχητικού Βγενόπουλου κέρδισε η Θάνου

FILE PHOTO: Η Βασιλική Θάνου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Προσωρινή διαταγή, με την οποία ο διευθυντής της ιστοσελίδας iefimerida, υποχρεώνεται να αποσύρει από τον ιστότοπο το ηχητικό Βγενόπουλου και όλα τα συναφή δημοσιεύματα για τον φερόμενο εκβιασμό του εκλιπόντος επιχειρηματία, εξέδωσε, κατόπιν αιτήσεως της κυρίας Bασιλικής Θάνου, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών.

Βάσει της απόφασης, η ιστοσελίδα υποχρεούται να «παραλείπει στο μέλλον κάθε παρόμοιο δημοσίευμα, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Το δικαστήριο αποφάσισε αυτή την προσωρινή ρύθμιση, αφού διαπίστωσε ότι το επίμαχο δημοσίευμα περιλαμβάνει γεγονότα και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς που προσβάλλουν την προσωπικότητα της πρώην προέδρου της Βασιλικής Θάνου.

Απαντώντας, ο ιστότοπος iefimerida αναφέρει πως παρότι δεν σχολιάζει την δικαστική απόφαση, είναι σε θέση να σχολιάσει «την ανακοίνωση των δικηγόρων της Βασιλικής Θάνου, με την οποία επιχειρείται η δημιουργία αβάσιμων εντυπώσεων».

Κι σημειώνει: «Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι της κυρίας Θάνου αποφαίνονται, ερμηνεύοντας ως μη οφείλουν την απόφαση της δικαστού, ότι «απαγορεύεται, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας του τύπου και της ενημέρωσης, να δημοσιεύσουν, με οποιαδήποτε μορφή, αναρτήσεις σκόπιμης στοχοποίησης, εμπάθειας, ασύγγνωστης επιθετικότητας και μεθοδευμένης προσβολής της προσωπικότητας της Βασιλικής Θάνου, στην ιστοσελίδα τους». Αυτό δεν υφίσταται στο κείμενο της προσωρινής διαταγής, που επισυνάπτεται κατωτέρω. Πώς γνωρίζουν ότι αυτό είναι το πραγματικό σκεπτικό της δικαστού; Τους το κοινοποίησε η ίδια ή πρόκειται για δικές τους, αυθαίρετες εκτιμήσεις;

Δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα ελευθερίας του Τύπου. Η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικό δικαίωμα, από το οποίο πηγάζουν υποχρεώσεις, αλλά και καθήκοντα για τους δημοσιογράφους. Ένα από αυτά είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα μεγάλου και εύλογου ενδιαφέροντος, ειδικά όταν αφορούν δημόσια πρόσωπα. Στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα κανένας δεν είναι υπεράνω της κριτικής και του νόμου.

Εξ ου και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα που έχει παραγγείλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το ηχητικό ντοκουμέντο, αλλά αναμένεται και η εκδίκαση της αγωγής τον Μάιο. Υπάρχει, δηλαδή, πολύς δρόμος μπροστά για να κριθεί αν πράγματι συκοφαντήθηκε η κυρία Θάνου, κάτι τελείως αντίθετο από το πνεύμα της ανακοίνωσης των δικηγόρων της, διά της οποίας επιχειρείται να εμφανιστεί τελεσίδικα καταδικασμένο το iefimerida. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα περιμένουμε με σεβασμό την τελική κρίση της. Ισχύει το ίδιο και για την άλλη πλευρά;»

Δίκη με συνταγή Πεκίνου: Δικάζουν «κρυφά» Αυστραλή δημοσιογράφο με ασαφείς κατηγορίες για κατασκοπία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: