Δίκη με συνταγή Πεκίνου: Δικάζουν «κρυφά» Αυστραλή δημοσιογράφο με ασαφείς κατηγορίες για κατασκοπία

Η κινεζικής καταγωγής Αυστραλή δημοσιογράφος που δικάζεται με ασαφείς κατηγορίες περί κατασκοπίας στο Πεκίνο image via YouTube by @Guardian Australia




Δικαστήριο του Πεκίνου διεξάγει κεκλεισμένων των θυρών δίκη για την Αυστραλή δημοσιογράφο και πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια Τσενγκ Λέι, σε μια υψηλού προφίλ διπλωματική υπόθεση.

Η κυρία Τσενγκ κατηγορείται ότι παρείχε παράνομα κρατικά μυστικά στο εξωτερικό. Η οικογένειά της υποστηρίζει ότι είναι αθώα.

Η κινεζικής καταγωγής Αυστραλή εργαζόταν για το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης CGTN πριν από τη σύλληψή της, τον Αύγουστο του 2020.

Η Καμπέρα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κράτησή της και έχει ζητήσει την τήρηση των «βασικών προτύπων δικαιοσύνης».

Λίγα είναι γνωστά για την ακριβή φύση των φερόμενων αδικημάτων της κυρίας Cheng και δεν είναι σαφές πότε θα εκδοθεί η ετυμηγορία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου την Πέμπτη, ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Κίνα, Γκράχαμ Φλέτσερ, είπε ότι απαγορεύτηκε στον ίδιο και σε άλλους Αυστραλούς αξιωματούχους να εισέλθουν στην ακρόαση. Τα κινεζικά δικαστήρια συχνά απαγορεύουν σε τρίτους από δίκες που θεωρούνται πολιτικά ευαίσθητες.

«Αυτό είναι βαθύτατα ανησυχητικό, μη ικανοποιητικό και λυπηρό. Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην εγκυρότητα της διαδικασίας που διεξάγεται μυστικά», είπε, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να «υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τσενγκ Λέι».

Ο κ. Fletcher πρόσθεσε ότι η Αυστραλία ζήτησε να επιτραπεί στην κυρία Cheng να μιλήσει στα παιδιά της. «Δεν είχαν καμία επαφή με τη μητέρα τους από την κράτηση», είπε.

Πριν από τη σύλληψή της, η κυρία Cheng είχε εργαστεί στο Πεκίνο για αρκετά χρόνια. Πολλά από τα μέλη της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένων των δύο μικρών παιδιών της, ζουν στην Αυστραλία.

Τον Αύγουστο του 2020, εξαφανίστηκε ξαφνικά από την τηλεόραση και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της φίλοι ή συγγενείς. Ο εργοδότης της, το CGTN -το αγγλόφωνο κανάλι του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού- διέγραψε επίσης από τις ιστοσελίδες του τη σελίδα προφίλ και τη δουλειά της κυρίας Cheng.

Η Κίνα αρχικά ανακοίνωσε ότι κρατείται για λόγους εθνικής ασφάλειας και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους οι αρχές συνέλαβαν επισήμως την κυρία Τσενγκ με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η οικογένειά της είπε ότι δεν έχει ιδέα γιατί είχε τεθεί υπό κράτηση.

Το Πεκίνο έχει συλλάβει ή εκδιώξει αρκετούς δημοσιογράφους το τελευταίο διάστημα. Λίγο μετά τη σύλληψη της κυρίας Τσενγκ, οι δύο τελευταίοι ανταποκριτές Αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης στην Κίνα διέφυγαν από τη χώρα μετά από προξενική συμβουλή.

Ένας άλλος Αυστραλός πολίτης γεννημένος στην Κίνα, ο συγγραφέας Yang Hengjun, βρίσκεται επίσης υπό κράτηση στην Κίνα εδώ και τρία χρόνια. Αρνείται τις κατηγορίες για κατασκοπεία και λέγεται ότι τώρα είναι καλά στην υγεία του.

Με πληροφορίες από BBC.com

Κινεζική στήριξη στο Αφγανιστάν: «Η χώρα βρίσκεται σε στάδιο μετάβασης από το χάος στην τάξη», λέει ο πρόεδρος Σι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: