Τερμάτισε και τη δική του κλίμακα θρασύτητας ο Ερντογάν: Δίνουμε μαθήματα νόμου και δικαιοσύνης, λέει, με τα ισόβια στον Καβαλά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρεία.




Δεν έφτανε η εξόφθαλμα κατευθυνόμενη από το καθεστώς Ερντογάν απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για την ισόβια φυλάκιση του ακτιβιστή και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ήρθε και η “ιδεολογική κάλυψή” της σήμερα από τον ίδιο τον ανερυθρίαστο τούρκο Πρόεδρο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να επιβάλει ισόβια κάθειρξη στον Καβαλά είναι “μάθημα νόμου και δικαιοσύνης” για όσους έχουν παρόμοιες προθέσεις….

«Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο συντονιστής των παρασκηνίων των γεγονότων Γκεζί και η δικαιοσύνη μας πήρε την τελική της απόφαση γι’ αυτόν», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια γεύματος στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Τετάρτη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .

  • «Είναι μεγάλη επιτυχία για τη δημοκρατία το ότι τα ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια μας, που αποφασίζουν για λογαριασμό του έθνους, έκριναν τους πραξικοπηματίες και τους επέβαλαν την τιμωρία που τους άξιζε. Τους ευχαριστώ πραγματικά, ο Θεός να τους έχει καλά», είπε ο Ερντογάν.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή τη Δευτέρα, κρίνοντάς τον ένοχο για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης μέσω της χρηματοδότησης των διαδηλώσεων  στο πάρκο Γκεζί το 2013. Καταδίκασε επίσης άλλους επτά κατηγορούμενους σε κάθειρξη 18 ετών έκαστος για βοήθεια και υποκίνηση στην απόπειρα.

«Υπάρχει νόμος σε αυτή τη χώρα, υπάρχει δικαστική εξουσία σε αυτή τη χώρα, και αυτό το δικαστικό σώμα έχει λάβει και θα λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με αυτά που πιστεύει και γνωρίζει, ώστε να επικρατήσει το δίκαιο», είπε ο Ερντογάν και κατηγόρησε την Καβαλά ότι είναι η τουρκική εκδοχή του Ούγγρου Αμερικανού επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος.

Είπε επιπλέον ότι η τουρκική δικαιοσύνη έχει αποδείξει την ανεξαρτησία της με το να μην ενδίδει στον «εκβιασμό» ομάδων εκτός Τουρκίας και εκείνων που ενεργούν ως εκφραστές τους.

Προφανώς θεωρεί “ομάδες” ο Ερντογάν τη διεθνή κοινότητα που καταδικάζει τις πολιτικές αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά.

«Η βρώμικη γλώσσα ορισμένων ομάδων, που μυρίζει απειλή, δεν θα μπορέσει να επισκιάσει τη σημασία αυτής της ιστορικής απόφασης για τη χώρα μας και το μέλλον της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν.

Ο Καβαλά  είχε περάσει τεσσεράμισι χρόνια πίσω από τα κάγκελα χωρίς να έχει καταδικαστεί πριν εμφανιστεί εκ νέου στο δικαστήριο και καταδικαστεί την περασμένη Δευτέρα.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διέταξε την απελευθέρωσή του επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και παραβίαση των δικαιωμάτων του στην ελευθερία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ξεκίνησε διαδικασίες επί παραβάσει στο πλαίσιο πειθαρχικής διαδικασίας για τη συνέχιση της φυλάκισής του, πράγμα που σημαίνει ότι η συμμετοχή της Τουρκίας θα μπορούσε να ανασταλεί από τον οργανισμό. Σε απάντηση, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Με πληροφορίες από Ahval/Anadolu

Με το χέρι απλωμένο και… αλτσχάιμερ για Κασόγκι ο Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία

Το καθεστώς Ερντογάν εκτρέφει επικίνδυνα τον αντισημιτισμό, στα πρότυπα του Ιράν: Έκθεση-κόλαφος στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: