Το καθεστώς Ερντογάν εκτρέφει επικίνδυνα τον αντισημιτισμό, στα πρότυπα του Ιράν: Έκθεση-κόλαφος στις ΗΠΑ

Η Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Μπάρμπελ Μπας καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην ειδική τελετή στην Ισραηλινή βουλή [Κνεσέτ] Ιερουσλήμ, Ισραήλ. EPA/ATEF SAFADI




Η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία δημοσίευσε μια νέα έκθεση τη Δευτέρα, περιγράφοντας λεπτομερώς συγκλονιστικά ανησυχητικά επίπεδα αντισημιτισμού στην Τουρκία και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

«Το Ιράν συνέχισε να διαδίδει αντισημιτισμό», αναφέρει η έκθεση προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη  «δημοσιοποίησε τον περασμένο Ιανουάριο τα αποτελέσματα του τρίτου διαγωνισμού γελοιογραφίας με θέμα την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Πολλές από τις υποβληθείσες γελοιογραφίες περιείχαν ακραία αντισημιτικά συνθήματα».

Η επιτροπή κατέταξε το θεοκρατικό καθεστώς ως «χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας» [CPC] – τον ​​πλέον αυστηρό χαρακτηρισμό – λόγω της σκληρής μεταχείρισης και της καταστολής των θρησκευτικών μειονοτήτων και της ελευθερίας.

  •  Η έκθεση της USCIRF κατηγορεί την Τουρκία για κρατική υποδαύλιση του αντισημιτισμού. «Κυβερνητικά στελέχη σε διάφορα επίπεδα εξέφρασαν τον αντισημιτισμό μέσω δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Μάιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε αντισημιτική ρητορική σε τηλεοπτική ομιλία του, προκαλώντας την έντονη καταδίκη από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ».

Η έκθεση προσθέτει ότι «τον Νοέμβριο, ένα δικαστήριο στην Προύσα έκρινε ότι ένας άνδρας που αποκαλούσε τον Πρόεδρο Ερντογάν «Εβραίο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  είχε προσβάλει τον πρόεδρο και τελικά τον καταδίκασε και του επέβαλε πρόστιμο… 7.000 τουρκικές λίρες [472 δολάρια] . Ο δικηγόρος του προέδρου Ερντογάν υποστήριξε ότι ο χαρακτηρισμός ήταν «ταπεινωτικός [και] βλάπτει την τιμή και την αξιοπρέπειά του».

Σύμφωνα με την επιτροπή, «Σε άλλες περιπτώσεις αντισημιτισμού, άγνωστοι πυρπόλησαν την πύλη μιας εκτός λειτουργίας συναγωγής και οι ομάδες χάκαραν και πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις στη Salom, τη μοναδική εβραϊκή εφημερίδα της Τουρκίας, και στο Avlaremoz, μια τουρκόφωνη εβραϊκή πλατφόρμα ειδήσεων. . “

Ο Aykan Erdemir, διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων στο Anti-Defamation League, και πρώην βουλευτής στην τουρκική βουλή, έγραψε στο Twitter: «Ανησυχητικός απολογισμός των αντισημιτικών περιστατικών που καταγράφηκαν στην #Τουρκία τον περασμένο χρόνο, όπως αναφέρθηκε στο USCIRF».

Η Τουρκία κατατάσσεται στην «Ειδική Λίστα Παρακολούθησης (SWL),» κατώτερη κατηγορίας της κατηγορίας CPC στην οποία τοποθέτησε το Ιράν, για την καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας και των μειονοτήτων.

Στην Υεμένη, όπου οι εκπρόσωποι του ιρανικού καθεστώτος, οι Χούτι, έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις εδάφους, η USCIRF λέει ότι «Το σύνθημα της ομάδας, που δημοσιεύτηκε ευρέως σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη, περιλαμβάνει τη φράση «κατάρα στους Εβραίους» και η μικροσκοπική εναπομείνασα εβραϊκή κοινότητα αντιμετώπισε συνεχή και σφοδρή καταστολή από τις αρχές των Χούτι, [οι οποίοι] συνέχισαν να κρατούν τον Εβραίο κρατούμενο συνείδησης Λίμπι Μαρχάμπι, παρά την δικαστική απόφαση για την απελευθέρωσή του».

Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, σύμφωνα με την έκθεση, όπου «οι Εβραίοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι», έχει «διατηρήσει τις συναγωγές και έχει προωθήσει την προσέγγιση των εξόριστων συριακών εβραϊκών κοινοτήτων στο εξωτερικό». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πιθανόν να πρόκειται για μια προσπάθεια το καθεστώς να διατηρήσει τη στάση του πατερναλισμού απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες».

Mε πληροφορίες από Jerusalem Post

Δύο λεπτών σιγή στο Ισραήλ στην μνήμη των 6.000.000 εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: