Ο πιο αδιάντροπος ηγέτης του πλανήτη: Η οπορτουνιστική συμφιλίωση του Ερντογάν με τον Μπιν Σαλμάν

File photo: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Photo via Turkish Presidency




Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέβη την Πέμπτη στο Ριάντ. Είναι μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη, μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi) το 2018 στην Κωνσταντινούπολη, με κίνητρο την ελπίδα να λάβει εγγυήσεις οικονομικής υποστήριξης, αναφέρει στην εφημερίδα Le Figaro η δημοσιογράφος Delphine Minoui. Σημειώνει:

Η διήμερη επίσκεψη, «κατόπιν πρόσκλησης του βασιλιά Μπιν Σαλμάν (Salman)», σύμφωνα με τις προεδρικές υπηρεσίες, είναι κρίσιμης σημασίας για την Άγκυρα: ενώ η Τουρκία πλήττεται από μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου από την έλευση του AKP στην εξουσία το 2002 και ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Erdogan σκοπεύει να εκμεταλλευτεί αυτό το ταξίδι για να λάβει εγγυήσεις οικονομικής στήριξης.

To «θάψιμο της υπόθεσης», που δηλητηρίασε τις σχέσεις με το βασίλειο, δεν εκπλήσσει πολλούς, όπως ο Erol Onderoglu, που ακολούθησαν το ζήτημα από την αρχή.

«Για ένα χρόνο, νιώσαμε μια τουρκική απεμπλοκή υπέρ της διαπραγμάτευσης με το Ριάντ. Μια εβδομάδα πριν κλείσει η υπόθεση Khashoggi, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu), μίλησε δημόσια για επικείμενη σύσφιξη των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία», παρατηρεί ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, εκφράζοντας τη λύπη του για «έλλειψη δικαιοσύνης, που μειώνει τις ελπίδες για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για την καταπολέμηση αυτού του είδους κρατικού εγκλήματος».  

Η εγκατάλειψη αυτής της υπόθεσης, όπως και η πρόσφατη κάθειρξη ισόβιας κάθειρξης του Τούρκου μαικήνα Osman Kavala, απλά ενισχύει την εικόνα μιας τουρκικής δικαιοσύνης υπό τις εντολές της εξουσίας, υποκινούμενης της ίδιας από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. 

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Ahmet Sik, πολύ ενεργό στα κοινωνικά δίκτυα, θα διακυβευόταν μια επένδυση 50 εκ. δολαρίων σε αυτή την  άνευ προηγουμένου επίσκεψη στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όπου, κάτω από ένα άτυπο μποϊκοτάζ μετά τη δολοφονία του Khashoggi, οι τουρκικές εξαγωγές είχαν μειωθεί άνω του 90%.

Υπενθυμίζεται η ανακοίνωση, στα μέσα Μαρτίου, από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο ότι το Ριάντ «είχε υποβάλλει αίτημα» στην Άγκυρα για την αγορά drones.

Απόδειξη, ότι υπολογίζει στην τρέχουσα προσέγγιση, όπως αυτές που έγιναν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για να συμβάλει στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας, που κλονίζεται από πληθωρισμό άνω του 60% κάθε χρόνο.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Delphine Minoui – TurquieArabie saouditelopportune réconciliation dErdogan avec Ben Salman

Τα ρεζιλίκια του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία: Η δολοφονία του Κασόγκι και ο δήθεν “επαναπροσδιορισμός” της σχέσης με τον βασιλιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: