Ο γνωστός ύπουλος ρόλος της Τουρκίας: Θα κρατήσει, λέει, “ισορροπημένη στάση” μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας!

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP, ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η ανάλυση του Rainer Hermann στην Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα εξής για την δήθεν “ουδετερότητα” της Τουρκίας μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής:

Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας επιβεβαιώνει την αλλαγή κατεύθυνσης στην τουρκική Εξωτερική Πολιτική που ξεκίνησε από πέρυσι. Γιατί όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο η Τουρκία αναλογίζεται τους δεσμούς της με τη Δύση.

Ως προς αυτό η ηγεσία στην Άγκυρα δεν ακολουθεί τις διαθέσεις της τουρκικής κοινής γνώμης. Σε έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Metropoll, μόλις το 34% των ερωτηθέντων κατηγορεί τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το 48% θεωρεί υπεύθυνες τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Η έρευνα αντανακλά τον λανθάνοντα αντιαμερικανισμό στην τουρκική κοινωνία και τις φαντασιώσεις εθνικιστικών κύκλων, οι οποίοι βλέπουν το μέλλον της χώρας σε ένα ευρασιατικό μπλοκ.

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες ο Ιμπραίμ Καλόιν (Ibrahim Kalin), σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), ενθάρρυνε με ένα σύντομο μήνυμά του στο Twitter την Τουρκία να προσαρμόσει την Εξωτερική της Πολιτική στις νέες πραγματικότητες.

Η κρίση στην Ουκρανία θα βαθύνει και έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα φάση του Ψυχρού Πολέμου, η οποία θα χαρακτηρίσει τον κόσμο επί δεκαετίες, έγραψε ο Kalin. Επιπλέον, θα υπάρξουν νέες γεωπολιτικές δυναμικές και θα προκύψουν νέες περιφερειακές συμμαχίες.

Ο Kalin ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί μία «ισορροπημένη στάση», και έτσι δεν θα ακολουθεί τη Δύση σε όλα τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Τίτλος: «Το τέλος της ευρασιατικής ψευδαίσθησης».
Υπότιτλος: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εδραιώνει και πάλι την Τουρκία στη Δύση».

ΠΗΓΗ: Rainer Hermann στην Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η τουρκική αντιπολίτευση ενώνει τις δυνάμεις της για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: