Imagine: Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Τζον Λένον για το Βιετνάμ τραγουδά ο γιός του για την Ουκρανία [video]

File photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Το τραγούδι του Τζον Λένον «Imagine», διαχρονική επιτυχία από το 1971 που πρωτοεμφανίστηκε, αποκτά εξαιρετική επικαιρότητα σε καιρούς πολέμου ή απλών συγκρούσεων, με τους στίχους του να καλούν τους ανθρώπους σε ενότητα και ειρήνη.

Όμως, ήταν ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία το καθοριστικό γεγονός που τελικά προκάλεσε τον γιο του Λένον, Τζούλιαν, να τραγουδήσει για πρώτη φορά αυτό το κομμάτι.

Ο Τζούλιαν Λένον έγραψε στο YouTube ότι για χρόνια αντιστεκόταν στην ιδέα να ερμηνεύσει αυτό το συγκλονιστικό τραγούδι της εποχής του πολέμου στο Βιετνάμ. «Η μόνη περίπτωση που θα σκεφτόμουν να τραγουδήσω το «Imagine» θα ήταν αν ερχόταν πράγματι το τέλος του κόσμου», έγραψε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «μια ασύλληπτη τραγωδία», προσθέτει, και «ως άνθρωπος και καλλιτέχνης, ένιωσα υποχρεωμένος να απαντήσω με τον πιο δυνατό τρόπο που μπορούσα».

Το βίντεο με το τραγούδι συνοδεύεται από την σήμανση  για την υποστήριξη της προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων #StandUpForUkraine, η οποία διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Global Citizen. Μια εκδήλωση στη Βαρσοβία το Σάββατο για την υποστήριξη του έρανου συγκέντρωσε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια για Ουκρανούς πρόσφυγες – εκ των οποίων υπάρχουν περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ – με σχεδόν τα μισά να προέρχονται με τη μορφή δωρεών από κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδιώτες . Το άλλο μέρος προήλθε ως επιχορηγήσεις και δάνεια από δημόσια ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Τζούλιαν Λένον, του οποίου η καριέρα ως μουσικός ξεκίνησε το 1984 με την κυκλοφορία του άλμπουμ «Valotte», έγραψε ότι επέλεξε το τραγούδι εν μέρει επειδή οι στίχοι του «αντανακλούν τη συλλογική μας επιθυμία για ειρήνη παγκοσμίως. Γιατί μέσα σε αυτό το τραγούδι, μεταφερόμαστε σε έναν χώρο, όπου η αγάπη και η συντροφικότητα γίνονται η πραγματικότητά μας, έστω και για μια στιγμή».

Μεταξύ των στίχων του τραγουδιού είναι το απόσπασμα: “Imagine all the people/ Sharing all the world/ You/ You may say I’m a dreamer.”

Τέλος, ο  Λένον έγραψε ότι το τραγούδι «αντανακλά το φως στο τέλος του τούνελ, που όλοι ελπίζουμε».

O γιός του Τζον Λένον, Τζούλιαν, ερμηνεύει το Imagine για συλλογή βοήθειας για την Ουκρανία. Screenshot via YouTube/JulianLennon

 

Mε πληροφορίες από Washington Post

 

Λεωνίδας Καβάκος: Ντρέπομαι για την τεράστια, ιστορική παραφωνία – Αρνήθηκαν Κρατική Ορχήστρα και Συμφωνική ΕΡΤ συναυλία για Ουκρανία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: