Οι πρώτες εικόνες της βυθιζόμενης ρωσικής ναυαρχίδας Moskva: Δεν επιβεβαιώνουν οι Ουκρανοί [photos, videos]

File Photo: Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στη ρωσική ναυαρχίδα, MOSKVA που τελικά προκάλσε την βύθισή της. Screenshot via Glomex




H βρετανική Daily Mail δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες και βίντεο που, σύμφωνα με την εφημερίδα απεικονίζουν τις τελευταίες στιγμές της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πριν βυθιστεί κατόπιν πυρκαγιάς και εκρήξεων από ουκρανικούς πυραύλους.

Όπως αναφέρει η εφημρίδα, οι φωτογραφίες, οι οποίες φαίνεται να έχουν ληφθεί από σκάφος διάσωσης δίπλα στο χτυπημένο ρωσικό πολεμικό πλοίο, δείχνουν ζημιά στην αριστερή πλευρά του μαζί με φλόγες να καίνε κάτω από το κατάστρωμα και πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται στον ουρανό.

Η ναυαρχίδα Moskva φαίνεται να βουλιάζει, να γέρνει προς την πλευρά του λιμανιού και να έχει αναπτύξει τις σωσίβιες λέμβους της χωρίς να φαίνεται πλήρωμα επί του σκάφους. Η πόρτα στο πίσω μέρος, όπου υπάρχουν τα ελικόπτερα, είναι ανοιχτή, υποδηλώνοντας ότι κάποιο ελικόπτερο έχει απογειωθεί. Φαίνεται επίσης να υπάρχει πυροσβεστικό πλοίο πίσω από το σκάφος το οποίο εκτοξεύει πίδακες νερού στον αέρα.

Πολλαπλά μαύρα σημάδια φαίνονται στην πλευρά του πλοίου που “βλέπει” προς το λιμάνι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κοντά στο επίπεδο του καταστρώματος όπου ο καπνός φαίνεται να έχει βγει από τα φινιστρίνια. Αλλά υπάρχουν επίσης σκοτεινά σημάδια κοντά στην ίσαλο γραμμή που δεν ταιριάζουν με τη θέση των φινιστρίνιων και υποδηλώνουν ότι το πλοίο έχει υποστεί εξωτερικές ζημιές.

Οι εικόνες φαίνεται να συμπίπτουν με τις περιγραφές της ουκρανικής πλευράς – ότι δηλαδή το Moskva χτυπήθηκε από δύο πυραύλους στην πλευρά του προς το λιμάνι που προκάλεσαν πυρκαγιά  – και έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά και εσωτερική έκρηξη.

Η Daily Mail φιλοξενώντας αναρτήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβάνει κι ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να δείχνει δύο σκάφη διάσωσης να πλησιάζουν το φλεγόμενο πλοίο – ένα στην αριστερή πλευρά και ένα στα δεξιά – στο οποίο ακούγεται μια φωνή να μιλάει στα ρωσικά. Ένας άντρας λέει “τι στο διάολο κάνεις;” πριν τελειώσει το σύντομο κλιπ.

Αναλυτές και ειδικοί που εξέτασαν τις εικόνες λένε ότι όντως φαίνονται αυθεντικές. Είναι απίθανο η Ρωσία να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εικόνων.

Εξάλλου η Μόσχα διοργάνωσε μια παρουσίαση των μελών του πληρώματος στο λιμάνι της Σεβαστούπολης -στην κατεχόμενη Κριμαία- την Κυριακή, κατά την οποία ο καπετάνιος του πολεμικού πλοίου και μεταξύ 150 και 250 μέλη του πληρώματος του εμφανίστηκαν στην κάμερα μαζί με τον ναύαρχο της Μαύρης Θάλασσας Νικολάι Ο Γιεβμένοφ. Το Moskva συνήθως μεταφέρει έως και 510 ναύτες, και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται το υπόλοιπο πλήρωμα ή ποιά είναι η κατάστασή του.

Ωστόσο, ιστορίες φρίκης για τη βύθιση έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από στρατεύσιμους που υπηρετούσαν στο πλοίο, με έναν να λέει στους γονείς του ότι τουλάχιστον 40 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν και «πολλοί» αγνοούνται ή ακρωτηριάστηκαν μετά το χτύπημα. Εκατοντάδες πιστεύεται ότι πέθαναν καθώς το πλοίο βυθίστηκε.

Οι γονείς ενός άλλου στρατεύσιμου λένε ότι περίπου 200 τραυματίστηκαν – πολλοί με φρικτά εγκαύματα και άλλα σοβαρά τραύματα.
Μιλώντας για τη βύθιση του Moskva, μια μητέρα που μίλησε στη ρωσική ερευνητική εφημερίδα Novaya Gazeta – η οποία τώρα λειτουργεί εκτός της χώρας έχοντας φιμωθεί από τον Πούτιν – είπε: «Τον άκουσα [τον γιό μου] για πρώτη φορά στις 15 Απριλίου, δύο ημέρες μετά το περιστατικό. .’

«Ο γιος μου είπε ότι το καταδρομικό χτυπήθηκε από την ξηρά, από την ουκρανική πλευρά, επειδή η φωτιά στο πλοίο δεν θα είχε ξεκινήσει χωρίς λόγο. Υπάρχουν άνθρωποι που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και αγνοούνται.

«Ο γιος μου με κάλεσε αμέσως μόλις τους έδωσαν τηλέφωνα [μετά τη διάσωσή του]. Τα έγγραφα και τα τηλέφωνά τους ήταν στο καταδρομικό. Με πήρε τηλέφωνο και έκλαψε με αυτό που είχε δει. Ήταν φρικτό. Προφανώς δεν επέζησαν όλοι ».

Είπε: «Οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν κομμένα άκρα, λόγω των εκρήξεων τόσο από τους πυραύλους όσο και από τα πυρομαχικά που πυροδοτήθηκαν. Ο γιος μου έκλαιγε όταν με πήρε τηλέφωνο στις 15 Απριλίου.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας εμποδίζει τους επιζώντες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, προφανώς για να αποτρέψει την περιγραφή της καταστροφής για τον Πούτιν στον έξω κόσμο.

 


 

 

 




 

To βίντεο που εδωσε στην δημοσιότητα η Μόσχα με την παρουσίαση των επιζώντων του Moskva:

Με πληροφορίες από Daily Mail

«Επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» από ταξιαρχίες Ρώσων πεζοναυτών στη Μαριούπολη: Δεν παραδίδονται οι Ουκρανοί μαχητές

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: