Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η κίνηση Πούτιν που ζητεί πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, οι κυρώσεις που αφορούν Ρώσους με κυπριακό διαβατήριο και μια πιθανή εξάντληση ποσοτήτων σιτηρών – ζωοτροφών, είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων στον κυπριακό Τύπο της Παρασκευής.

Τις εφημερίδες απασχολούν επίσης το τι άφησε πίσω της η επίσκεψή του ΔΝΤ στην Κύπρο, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει των Προεδρικών εκλογών. Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο με τη σύλληψη μητέρας στην Πάτρα για κατηγορία παιδοκτονίας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Μέτοχος σε κυπριακή τράπεζα» αναφέρεται στον Ρώσο στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις και από τις ΗΠΑ και γράφει επίσης ότι μερικές δεκάδες εκατομμύρια είναι τα παγωμένα κεφάλαια Ρώσων σε τράπεζες της Κύπρου.

Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών πως οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πούνε την αλήθεια για την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ρούλα είχε προαναγγείλει τον θάνατο της Τζωρτζίνας και αναφέρεται στο έγκλημα στην Πάτρα.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Η Δύση δεν υποκύπτει στον εκβιασμό Πούτιν» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ζητάει άμεση πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια και εισπράττει «όχι».

Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΔΝΤ συστήνει την επαναφορά του φόρου στα ακίνητα σε περίπτωση που αυξηθούν οι πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες. Αλλού γράφει ότι οι Βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ελέγχου των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων χωρίς κυρώσεις.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο « Ο Πούτιν απειλεί με ύφεση» γράφει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος εκβιάζει την ΕΕ με το φυσικό αέριο και προκαλεί πανικό στις αγορές, σημειώνοντάς ότι στους χειρισμούς του αντιδρούν Γερμανία και Γαλλία.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι επικρατεί φρίκη και αποτροπιασμός για την παιδοκτόνο της Πάτρας. Αλλού γράφει ότι δικαιώθηκαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην λίμνη Παραλιμνίου και πως το κράτος τους αποζημίωσε μόνο με 1900 ευρώ τον καθένα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εφιαλτικό σενάριο με εξάντληση σιτηρών – ζωοτροφών σε ενάμιση μήνα» γράφει ότι στο σενάριο αυτό περιλαμβάνονται και οι 36.000 τόνοι που αγοράστηκαν πρόσφατα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα προβλήματα αλλά και το «παράθυρο» αλλαγών που φαίνεται να υπάρχει για τις θεραπείες που αφορούν άτομα με εγκεφαλική παράλυση.

Αλλού γράφει για ενεργειακή «βόμβα» Πούτιν στην καρδιά της Ευρώπης με το διάταγμα για πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου από «μη φιλικές χώρες».

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Σε κίνδυνο το ρωσικό αέριο της Ευρώπης» αναφέρει ότι η ΕΕ δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς ενώ η προθεσμία για να πληρώσει σε ρούβλια πλησιάζει στο τέλος της.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται και με σχετική φωτογραφία στην αποστολή των Εθελοντών Γιατρών της Κύπρου στην Ρουμανία, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αλλού γράφει ότι το ΔΝΤ προειδοποίησε πως η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας θα πέσει απότομα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Στον κατήφορο χωρίς φρένα η οικονομία» γράφει ότι με την κάθοδο Λαγκάρντ οι κυβερνώντες προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για νέα μέτρα σκληρής λιτότητας.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκαθαρίζει το σκηνικό με τις υποψηφιότητες για τις Προεδρικές εκλογές και γράφει ότι το ΑΚΕΛ αποφασίζει στις 15 Μαίου και το ΔΗΚΟ διαρρέει ότι θα πάει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αλλού αναφέρεται σε κίνηση ματ από το ΑΚΕΛ με πρόταση στη Βουλή για πλαφόν στα καύσιμα.

Η εβδομαδιαία «Το Ποντίκι» γράφει ότι «Ενώ το ΑΚΕΛ ψάχνεται…οι μετρήσεις βγάζουν Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αδάμο Αδάμου» αναφέρεται στο σκηνικό των Προεδρικών εκλογών και το τι επικρατεί σε κάθε κόμμα ενώ γράφει ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι βέβαιη.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι επτασφράγιστο μυστικό οι απώλειες Ρώσων και Ουρανών στα πεδία των μαχών. Αλλού αναφέρεται στην 1η Απριλίου 1955 και την ίδρυση και το ρόλο της ΕΟΚΑ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Yπέρτατος εθνικός στόχος, παραμένει η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας, δήλωσε ο Πετρίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: