Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

FILE PHOTO: Εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ποικίλα είναι τα θέματα του σημερινού Τύπου στην Κύπρο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσπάθεια να διαφύγουν οι πολίτες που ακόμη βρίσκονται στη Μαριούπολη να δεσπόζει, όπως επίσης και οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Επίσης προβάλλονται η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών για την κατάσταση της οικονομίας μετά την έναρξη του πολέμου, πληροφορίες για κρούση ΗΠΑ στη Λευκωσία για παράδοση του ρωσικού οπλισμού και η ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας παρά την αύξηση των περιστατικών.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Την ευθύνη για προστασία της οικονομίας έχουν οι πολιτικοί» προβάλλει συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στην εφημερίδα όπου δηλώνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση και ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί ο πληθωρισμός γιατί είναι εξωγενής.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον κύριο τίτλο «ΗΠΑ και ΟΗΕ στη Λευκωσία συν η τριμερής στην Αθήνα» γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με τους Κασουλίδη, Δένδια και Λαπίντ θα πραγματοποιηθεί όπου θα τεθούν επί τάπητος το θέμα του φυσικού αερίου.

Γράφει αλλού ότι την Δευτέρα θα ξεκινήσουν επίσημα οι αξιολογήσεις του τοπικού σχεδίου Ακάμα από το Τμήμα Περιβάλλοντος. O «Π» γράφει αλλού ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε από την ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 συνολική χρηματοδότηση 117 εκατομμυρίων Ευρώ για έργα και δράσεις για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μη μου τα ΜΟΕ τάραττε» και γράφει ότι σύμφωνα με γραπτές οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, δεν υπάρχει διαφοροποίηση τακτικής ενόψει του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Αλλού αναφέρεται σε αγώνα για απομακρυνθούν άμαχοι από την Μαριούπολη.

Προβάλλει δηλώσεις της Κύπριας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου ότι η Ευρώπη είναι παρούσα και αλληλέγγυα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπως και των επιπτώσεων που προκαλεί στα κράτη μέλη της Ένωσης με την επισιτιστική κρίση, τις υγειονομικές ανάγκες, την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και όχι μόνο.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον κύριο τίτλο «Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως αλλαγή…οι πολίτες φωνάζουν δεν πάει άλλο!» γράφει ότι οι αρχηγοί των έξι μεγαλύτερων κομμάτων αποκαλύπτουν στη «Χ» πώς εννοούν την αλλαγή. Γράφει αλλού ότι βαρύτατο είναι το κόστος για τους Κύπριους πολίτες συνεπεία των κυρώσεων.

Αλλού αναφέρει ότι Γολγοθάς έχει καταντήσει η ζωή των νέων αφού μισός μισθός πάει στο ενοίκιο ή στην ανέγερση νέας κατοικίας.

Η αγγλόγλωση «Sunday Mail» στον κύριο τίτλο «Μαριούπολη: ανανεωμένες προσπάθειες για εκκένωση» γράφει ότι πολίτες που έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την πόλη περιγράφουν ένα μαρτύριο.

Αλλού αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου στις ελεύθερες περιοχές όπου αποδόθηκαν ευθύνες για την καθυστέρηση στις αιτήσεις δύο Τ/Κ παιδιών για να τους δοθεί κυπριακή υπηκοότητα. Αλλού η εφημερίδα γράφει αν το κλείσιμο της RCB θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η Κεντρική Τράπεζα λάμβανε προληπτικά μέτρα.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή” κάτω από τον κύριο τίτλο “Τον ρωσικό οπλισμό της ΕΦ έχουν ζητήσει οι Αμερικανοί” γράφει ότι σε μια σημαντική κίνηση προς τη Λευκωσία που ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν προχωρήσει Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ» την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κρούσεις από πλευράς Αμερικανών προκειμένου να διερευνηθεί η παραχώρηση μέρους ή του συνόλου των ρωσικών όπλων και μέσων της Ε.Φ.

Αλλού αναφέρει ότι στο θέμα της ενέργειας, μιλά για απεξάρτηση από Ρωσία και εξάρτηση από ΗΠΑ για ΕΕ. Γράφει επίσης ότι με την αποχώρηση της RCB η Κύπρος έμεινε με δύο συστημικές τράπεζες.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κλειδί η άρση των κυρώσεων» και αναφέρεται στον δύσκολο δρόμο προς την ειρήνευση και τις προτάσεις για το νέο ‘καθεστώς’ της Ουκρανίας.

Γράφει αλλού ότι το Τμήμα Δασών ψάχνει για λύσεις για αποφυγή μιας νέας «Σολιάς» πριν από την έναρξη της περιόδου υψηλού κινδύνου πυρκαγιών. Αλλού γράφει ότι μια από τις χαλαρώσεις που αναμένεται λίγο πριν το Πάσχα είναι η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Τα ρεζιλίκια του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών: ΜΟΕ όχι κυρώσεις στην Τουρκία, ακόμα και μετά τη ρωσική εισβολή!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: