Τα ρεζιλίκια του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών: ΜΟΕ όχι κυρώσεις στην Τουρκία, ακόμα και μετά τη ρωσική εισβολή!

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Φωτογραφία ΓΤΠ, Alexandros Michailidis




-«Μη μου τα ΜΟΕ τάραττε»: Ο Φιλελεύθερος και ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος αποκαλύπτουν γραπτές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη προς τους διπλωμάτες για τη διαχείριση των εξελίξεων

Η Λευκωσία, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν φαίνεται να διαφοροποιεί την τακτική της στο Κυπριακό, επιμένοντας στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο τρόπος που αντέδρασε η διεθνής κοινότητα και η ανάδειξη του προβλήματος ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, δεν αναπροσαρμόζουν την τακτική της κυπριακής Κυβέρνησης.

Αυτό συνάγεται προδήλως από τις γραπτές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, προς τους διπλωμάτες, στις οποίες ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να επιμένουν στα ΜΟΕ. Γραπτές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, προς όλο το διπλωματικό προσωπικό στην κεντρική υπηρεσία και στις διπλωματικές αποστολές, τις οποίες αποκαλύπτουμε, αναφέρουν συναφώς ότι «η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία δεν επηρεάζει τις προτάσεις μας για τα ΜΟΕ, ούτε τα βάζει στην κατάψυξη, κάτι που παρερμηνεύτηκε και ατυχώς αφέθηκε να νοηθεί».

Η τελευταία αναφορά παραπέμπει σε παρερμηνεία δηλώσεων του υπουργού, οι οποίες οδήγησαν τις Βρυξέλλες να ζητήσουν διευκρινίσεις κατά πόσο η Λευκωσία αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική των ΜΟΕ, η οποία ως γνωστό αντικατέστησε εκείνη των κυρώσεων. Πολιτική που, ειρήσθω εν παρόδω, υιοθετεί σήμερα η Ε.Ε. στο Ουκρανικό.

Στο έγγραφο των οδηγιών αναφέρεται πως «κατά τις επαφές μας συνεχίζουμε τις προσπάθειες προώθησης των ΜΟΕ με την ίδια ένταση και στοχοπροσήλωση. Προσπάθειες ειλικρινείς, που επιχειρούν να δημιουργήσουν κινητικότητα και να συμβάλουν στην επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων…».

Σημειώνεται δε πως «τα ΜΟΕ είναι στο τραπέζι ως πρόταση της πλευράς μας, η οποία σύντομα θα υποβληθεί προς την τ/κ πλευρά κατά επίσημο τρόπο». Δηλαδή, μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί στην τουρκική πλευρά.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στο Ουκρανικό και στη στάση της Λευκωσίας όπως και στις ενέργειες που έχουν γίνει αμέσως μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται, επίσης, η ενόχληση της κυπριακής πλευράς για τη στάση της κατοχικής Τουρκίας, που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις ενώ για τις διπλωματικές παρεμβάσεις της, επισημαίνει πως «ομοιάζουν με ασκήσεις δημοσίων σχέσεων παρά με ουσιαστικές προσπάθειες προς επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο Αναστασιάδης περιμένει τη μελέτη βιωσιμότητας για τον αγωγό EastMed: Μετά θα αποφασίσουμε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: