Η αναβάθμιση των αρμάτων μάχης και στο βάθος αναβάθμιση του πυραυλικού πυροβολικού των MLRS

Βολές MLRS στο πεδίο βολής Πετρωτών Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί η αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού της χώρας να πλησιάζει, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν αρμόδια χείλη από το υπουργείο Εθνικής άμυνας που το θέτουν ως προτεραιότητα, αλλά όπως φαίνεται μετά την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό- που βεβαίως χρειάζονται πολλά ακόμα, δίχως «μεσοβέζικες» λύσεις- ο Στρατός Ξηράς παίρνει σειρά ώστε να ενισχύσει την ισχύ του.

Πολλές είναι οι πληροφορίες που έρχονται, αναφερόμενες σ’ έναν ακόμη εκσυγχρονισμό και μάλιστα σ’ ένα σύστημα που εξασφαλίζει εντυπωσιακή ισχύ πυρός και δεν είναι άλλο από τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών MLRS (MultipleRocketLaunchers).

Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα το οποίο πέραν της ουσίας, προσφέρει και εντυπωσιακό θέαμα, θυμίζοντας «βροχή» πυρός με κατεύθυνση το εχθρικό έδαφος όπου μπορεί να πλήξει εχθρικούς στόχους.

Πέραν όμως του εντυπωσιακού θεάματος της επαναλαμβανόμενης εκτόξευσης πυραύλων αφήνοντας πίσω τους μια «ουρά» φωτιάς, το μεγάλο ζητούμενο είναι, το που πηγαίνουν όταν εγκαταλείπουν τα κάνιστρα των εκτοξευτών τους. Άρα το ζήτημα ουσίας επικεντρώνεται σε δυο διαστάσεις.

Αφενός στην εμβέλειά τους και αφετέρου στην ακρίβεια με την οποία πλήττουν τον στόχο τους.

Αυτό είναι και το κύριο ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Καλό το «θέαμα» για λόγους αποτρεπτικούς κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι όμως οι υπολογισμοί που κάνει ο αντίπαλος για τις Ελληνικές επιχειρησιακές ικανότητες. Όσο μακρύτερο το βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων, τόσο δυσκολότερη και επισφαλής καθίσταται η προσέγγιση στο Ελληνικό έδαφος.

Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Και τους υπολογισμούς αυτούς τους κάνει η ελληνική πλευρά. Και αν υπάρχει ένα δεδομένο, αυτό είναι οι δυνατότητες που έχει αναπτύξει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Ειδικά στα πυραυλικά συστήματα η πρόοδος είναι εμφανής, ενώ η εξασφάλιση ακόμα και βαλλιστικής τεχνολογίας από κάθε πιθανή και απίθανη χώρα (Κίνα, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα) κάνουν την Τουρκία μία εξ ορισμού θανάσιμη απειλή, μη επιδεχόμενη οποιασδήποτε ολιγωρίας στην αντιμετώπισή της.

Με αυτά ως δεδομένα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να γίνει κατανοητή η σκοπιμότητα υλοποίησης ενός φιλόδοξου προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών MLRS που θα τους καταστήσει πιο αποτρεπτικούς, αυξάνοντας παράλληλα τη βεβαιότητα του αντιπάλου για την παραγωγή αυτού του αποτελέσματος.

Η αναβάθμιση και μια πρόταση επένδυσης

Μπορεί να υπάρχει και ευρωπαϊκή πρόταση στο τραπέζι για την αναβάθμιση των MLRS, δεν θα μπορούσε όμως να λείπει και ο κατασκευαστής του συστήματος, η Αμερικανική LockheedMartin.

Έχει ήδη εξηγήσει την πρόθεση δημιουργίας γραμμής παραγωγής στα ΕΑΣ (σ.σ. Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που θα μπορούσε να εκτελέσει το πρόγραμμα της αναβάθμισης.

Όπως όμως σε κάθε πρόγραμμα που εκτελείται με τις ΗΠΑ σε διακρατικό επίπεδο (FMS), όπου οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προσφέρουν τη βεβαίωση – εγγύηση καλής λειτουργίας του συστήματος που προμηθεύεται η Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αξιοποιούν επιχειρησιακά οι ίδιοι-προϋπόθεση είναι η αποστολή από ελληνικής πλευράς του γνωστού από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα εγγράφου με το όνομα «Επιστολή Διατύπωσης Αιτήματος» (LoR – LetterofRequest).

Η διαδικασία προβλέπει την επεξεργασία του αιτήματος από αμερικανικής πλευράς και την αποστολή επίσημης απάντησης σε ένα χρονικό διάστημα συνήθως όχι μικρότερο των έξι μηνών. Εκεί θα περιγράφονται οι απαντήσεις με… εκνευριστική λεπτομέρεια, τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά.

Στο σημείο αυτό κάποιες λεπτομέρειες θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Εάν το πρόγραμμα προχωρήσει και οι τεχνικοί των ΕΑΣ αποκτήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος με ασφάλεια, χώρες του Κόλπου, όπως το Μπαχρέιν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πελάτη της ελληνικής εταιρίας, πάντα με τη σφραγίδα ποιότητας της κατασκευάστριας εταιρίας και των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων. Η αναφορά δεν είναι τυχαία, όπως μας διαβεβαιώνουν έγκυρες πηγές.

Κατά τα άλλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα, εάν ανατεθεί στους Αμερικανούς, θα οδηγήσει σε ένα αναβαθμισμένο όχημα – φορέα με εντελώς καινούργιες δυνατότητες. Παράλληλα, το μεγάλο στοίχημα θα είναι η εξασφάλιση άδειας εξαγωγής για αναμενόμενα νέα πυραυλικά συστήματα που θα αλλάξουν το τοπίο του σύγχρονου χερσαίου πεδίου μάχης και μπορούν να βληθούν από τα αναβαθμισμένα MLRS.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο σκόπελος του Κογκρέσου στο ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας: Tο παρασκήνιο με την εντολή προσφοράς για τα τουρκικά F-16

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: