Ο σκόπελος του Κογκρέσου στο ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας: Tο παρασκήνιο με την εντολή προσφοράς για τα τουρκικά F-16

Αν καταφέρει η Τουρκία να περάσει το αίτημά της για την προμήθεια των νέων αεροσκαφών και την αναβάθμιση σημαντικού μέρους του αεροπορικού της στόλου των F-16 σημαίνει πως θα έχει 120 “VIPER”, έναντι 83 της Ελλάδας. Πηγή εικόνας: Twitter Τουρκικού υπουργείου άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα νέα τουρκικά F-16 μπορεί να είναι το μέσο με το οποίο οι ΗΠΑ,εκτιμούν πως θα κρατήσουν την Άγκυρα «δεμένη» στο Δυτικό άρμα.

Αλλά όπως φαίνεται ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στο Αμερικανικό υπουργείο άμυνας, ούτε στο Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, θέλουν να βλέπουν πως για την Τουρκία, αυτά τα μαχητικά είναι το μέσο ευθείας αμφισβήτησης εδαφών μιας Συμμάχου χώρας, της Ελλάδας.

  • Μπορεί η Τουρκία πρώτη να δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει με F-16 σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά η καθημερινότητα των Τούρκων ιπταμένων αναλώνεται στις έκνομες ενέργειες που πράττονται στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν λίγες ώρες και πάλι οι γείτονες μας, προχώρησαν σε μια ακόμη προσπάθεια να εμπεδώσει η Αθήνα το πως τοποθετούνται τα «νέα θεμέλια» καλής γειτονίας, αλλά και ευθείας αμφισβήτησης εδαφικής κυριαρχίας. Το έκαναν με τις υπερπτήσεις ζεύγους F-16 πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Δυο κατοικημένα νησιά δηλαδή της ανατολικής νησιωτικής Ελληνικής επικράτειας, που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια πολλές φορές στο «στόχαστρο» των Τούρκων ιπταμένων, οι οποίοι βεβαίως λειτουργούν καθ’ υπόδειξη της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Βεβαίως τα ευχολόγια και οι προτροπές της Αμερικανικής πλευράς προς την Ελλάδα και την Τουρκία, τύπου «βρείτε τα» ή «θέλουμε ηρεμία στην περιοχή», δεν μπορούν να μεταφραστούν σε ανοχή από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας, της οποίας τα «γεράκια» είναι ορκισμένα να βρίσκονται στην «ώρα 6» κάθε εναέριου εισβολέα.

  • Και την ίδια ώρα που οι κλειστές αερομαχίες στον ουρανό του Αιγαίου καλά κρατούν (σ.σ. ακόμη δυο σημειώθηκαν σήμερα αμέσως μετά τις υπερπτήσεις που έγιναν πάνω από τα Ελληνικά νησιά) στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν απόλυτη γνώση του θέματος, η κατασκευάστρια εταιρεία των F-16, Lockheed Martin, έχει πάρει το πράσινο φως από το Αμερικανικό υπουργείο άμυνας να προχωρήσει τον φάκελο που αφορά τα 40 νέα F-16 Viper και την αναβάθμιση των άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο, για λογαριασμό της Τουρκίας (σ.σ. εντολή υποβολής προσφοράς).

Οι ίδιες πηγές πάντως εξηγούν πως μπορεί να γίνονται όλες αυτές οι προπαρασκευαστικές κινήσεις που αναπτερώνουν τις ελπίδες της Άγκυρας, πλην όμως όπως επισημαίνεται με έμφαση, τον τελευταίο λόγο έχει το Κογκρέσο και το κλίμα εκεί είναι έντονα αντιτουρκικό.

Ανεκμετάλλευτος χρόνος…

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, μπορεί το πρόγραμμα των F-16 Viper ήδη να τρέχει (σ.σ. άρα προηγείται η Πολεμική Αεροπορία έναντι της TuAF) η Τανάγρα να έχει αρχίσει τις παραλαβές των Rafale F3R καθώς και πληθώρα ανταλλακτικών για τα Mirage 2000-5, να υπάρχει ποιοτική διαφορά ανάμεσα στους ιπταμένους των δυο χωρών, αλλά η ενίσχυση του αεροπορικού στόλου δεν αρκεί.

  • Ιδίως όταν το «ατόπημα» Ερντογάν με τους S-400 έδωσε ένα τεράστιο δώρο στην Ελλάδα, να προηγηθεί σε κάθε αεροπορικό επίπεδο, η Αθήνα- αν εξαιρέσουμε τα Rafale δεν έχει εκμεταλλευτεί το χαμένο έδαφος. Άλλωστε βρισκόμαστε περίπου 2,5 χρόνια από το πάγωμα της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35 και ενώ το αεροσκάφος 5ης γενιάς προσφέρεται στα «μπλε φτερά», η απόφαση αυτή παραμένει έωλη…

Πηγές μας, σημειώνουν επίσης πως ναι μεν ποντάρουμε στην άρνηση του Κογκρέσου για τα τουρκικά F-16, αλλά οι φωνές που έχουν ξεκινήσει ν’ ακούγονται τόσο από την Άγκυρα, όσο και δια μέσου της πλαγίας οδού των λόμπι στις ΗΠΑ, δείχνουν την κινητικότητα και τις τουρκικές πιέσεις προς την Αμερική για όλο το εύρος των αιτημάτων που αφορούν την ενίσχυση της άμυνας της γείτονος (σ.σ. F-35 & αντιαεροπορικά Patriot), ιδίως τώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να φανεί ως ο άνθρωπος που σταμάτησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και μπορεί και θέλει να διατηρεί πλεονέκτημα και υπεροχή έναντι κάθε έκνομης τουρκικής ενέργειας στον ουρανό του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου», σημειώνουν πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο και συνεχίζουν τονίζοντας πως, «γι’ αυτό άλλωστε ο σχεδιασμός που έχει υποβληθεί προς την πολιτική ηγεσία προβλέπει τόσο την αναβάθμιση των F-16 Block 50, όσο και το επόμενο εξελικτικό βήμα που είναι η 5η γενιά αεροσκαφών, ιδίως όσο παραμένει η Τουρκία στους περιορισμούς των Αμερικανικών κυρώσεων ελέω των S-400, διότι κι αυτό μπορεί κάποια στιγμή ν’ αλλάξει»…

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τα F-35 για την Ελλάδα είναι διαθέσιμα: Για την Τουρκία και τα F-16 Viper θα παραβλέψουν οι ΗΠΑ τις παρασπονδίες της Άγκυρας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: