Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι για τη νέα γενιά και τη ζωή που έχει μπροστά της οι Κύπριοι

Photo by Element5 Digital: via www.pexels.com




Την πλάτη στους θεσμούς γυρίζουν οι Κύπριοι και δείχνουν να μην εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, την κυβέρνηση, την Βουλή, τη δικαιοσύνη, απαξιώνουν σε σημαντικό ποσοστό την ΕΕ, τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά εμπιστεύονται το Σύστημα Υγείας και το εθνικό ιατρικό προσωπικό, τον στρατό και την αστυνομία.

Τα αποτελέσματα του νέου ευρωβαρόμετρου (έρευνα πεδίου Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2022) ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την στάση των Κυπρίων απέναντι στους θεσμούς, την καθημερινότητα, τις προσδοκίες για το μέλλον αλλά και ποια είναι η άποψή τους για τα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την πληροφόρηση που δίνεται.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η έρευνα διεξήχθη πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πλειονότητα των Κυπρίων είναι υπέρ κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική άμυνας και ασφάλειας, καθώς και για τη μετανάστευση και την εμπορική και ενεργειακή πολιτική μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ποιους απαξιώνουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων δήλωσε – ανάμεσα στα ψηλότερα ποσοστά της ΕΕ – πως δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα (81%), την εθνική κυβέρνηση (64%), την εθνική βουλή (69%), τη δικαιοσύνη / το εθνικό νομικό σύστημα (54%), τη δημόσια διοίκηση στη χώρα (57%), την Ευρωπαϊκή Ένωση (48%), τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (64%), το ΝΑΤΟ (69%), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (52%).

Σκούρο το μέλλον

Οι Κύπριοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τη νέα γενιά και τη ζωή που θα απολαμβάνει. Συγκεκριμένα, για τη ζωή αυτών που είναι παιδιά σήμερα, τρεις στους πέντε Κύπριους ερωτηθέντες (61%) πιστεύουν πως η ζωή τους θα είναι δυσκολότερη από τη δική τους γενιά, σημειώνοντας το πέμπτο ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, η οποία έχει μέσο όρο 54%.

Εξίσου απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Κύπριοι όσον αφορά το μέλλον, με το 58% να δηλώνει πως δεν νιώθει σιγουριά για αυτό (-10%), ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αντιθέτως νιώθουν περισσότερη σιγουριά για το μέλλον (71%). Παρόλα αυτά, το 57% των Κυπρίων ερωτηθέντων και το 62% των Eυρωπαίων στο σύνολό τους δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ.

Ικανοποιημένοι από την καθημερινότητα

Οι Κύπριοι ερωτηθέντες γενικά είναι ικανοποιημένοι και από την καθημερινή τους ζωή (84%) σε παρόμοια ποσοστά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (81%), αλλά περισσότερο ικανοποιημένοι είναι οι νέοι. Όλοι οι ερωτηθέντες ηλικίας 15-24 δήλωσαν ικανοποίηση με την καθημερινότητά τους (100%), ενώ παρόμοια ψηλά ποσοστά σημείωσαν οι άλλες ηλικιακές ομάδες (25-39: 82%, 40-54: 81%, 55+: 82%). Μάλιστα, περισσότερο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες που κλίνουν πολιτικά προς τα δεξιά, σε σχέση με αυτούς που κλίνουν προς τα αριστερά. Η έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει πως οι ερωτηθέντες που τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος δήλωσαν κατά 91% ικανοποιημένοι, σε σχέση με αυτούς με αριστερές πολιτικές απόψεις (82%) και πιο κεντρώες (89%).

Παρόλα αυτά, οι Κύπριοι δεν δείχνουν να έχουν καλή άποψη για την παρούσα κατάσταση. Η πλειονότητα των Κυπρίων ερωτηθέντων θεωρεί κακή την κατάσταση στην Κύπρο γενικότερα (60%), ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (55%). Το 62% των Κυπρίων ερωτηθέντων θεωρεί κακή την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενώ ένας στους δυο (50%) θεωρεί την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας καλή.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Κύπριοι και Ευρωπαίοι στο σύνολό τους κρίνουν καλή την προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, καθώς και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες θεωρούν κακή την κατάσταση απασχόλησης στην χώρα τους (54%, ΕΕ27: 53%), ενώ είναι διχασμένοι ως προς την παροχή δημοσίων υπηρεσιών στη χώρα τους (48% καλή, 49% κακή, ΕΕ27: 52% καλή, 44% κακή).

Πηγή: Philenews

Η μητέρα των μαχών για τον αρχιεπισκοπικό θώκο της Κύπρου: Γέροντες, «σιδεροκέφαλοι» και συσχετισμοί δυνάμεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: