Η μητέρα των μαχών για τον αρχιεπισκοπικό θώκο της Κύπρου: Γέροντες, «σιδεροκέφαλοι» και συσχετισμοί δυνάμεων

Ο τέως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μακαριστός Χρυσόστομος. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η προεκλογική εκστρατεία, της διαδοχής του σημερινού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, είτε το αναγνωρίζουν κάποιοι είτε σφυρίζουν αδιάφορα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνει σε άρθρο του ο Φιλελεύθερος.

Η κυπριακή εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του θεολόγου Θεόδωρου Κυριακού, ο οποίος παρακολουθεί τα της Εκκλησίας εδώ και χρόνια.

Ο κ. Κυριακού θεωρεί πως η προεκλογική αυτή εκστρατεία θα είναι πιο σκληρή και από την προεκλογική για ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μιλά για τους πιθανούς διεκδικητές, κατονομάζει τους δύο ιεράρχες οι οποίοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, όπως και τους άλλους δύο που θα παλέψουν να καταλάβουν την τρίτη θέση για να δημιουργήσουν το τριπρόσωπο το οποίο θα τεθεί ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου η οποία θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Παρότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στον θρόνο μέχρι τέλους, ο κ. Κυριακού θεωρεί πως θα παραιτηθεί δρομολογώντας τη διαδοχή του από ιεράρχη της εμπιστοσύνης του. Αναφέρεται σε πιθανά σενάρια παράκαμψης του λαού, τα οποία θεωρεί ότι θα ισοδυναμούν με εκκλησιαστικό πραξικόπημα και μιλά για παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πέραν των αρχιεπισκοπικών, καυτηριάζει τη δράση «γερόντων», οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κάποιας μορφής λαϊκών μοναχών εντός της κοινωνίας. Αναφέρεται σε φανατισμό και γενικά θεωρεί το φαινόμενο επικίνδυνο.

Τέλος, ενόψει και των ημερών, «ρίχνει φως» στο Άγιο Φως αμφισβητώντας ότι πρόκειται για θαύμα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το άναμμα των κεριών στον Πανάγιο Τάφο οφείλεται σε τελετή παρά σε θαύμα. Μάλιστα επικαλείται και μαρτυρία από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όταν ο Μακάριος ρώτησε εκπροσώπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αν πρόκειται για θαύμα, για να λάβει απάντηση η οποία ξεκαθάριζε τα πράγματα.

Οι απόψεις του Θεόδωρου Κυριακού δεν αποτελούν ευαγγέλιο, ούτε και ο ίδιος θεωρεί πως όσα λέει αποτελούν τη μόνη αλήθεια και άλλωστε είναι ζήτημα χρόνου να διαφανεί αν θα επαληθευτούν ή μη, οι εκτιμήσεις του. Κάποιοι ίσως διαφωνήσουν αλλά έχει άποψη την οποίαν εκφράζει και τίθεται στην κρίση του καθενός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος βλέποντας διάφορες κινήσεις Συνοδικών θεωρεί πως άρχισε ήδη ο αγώνας διαδοχής του και μάλιστα θεωρεί ασέβεια αυτό που συμβαίνει, φτάνοντας στο σημείο να πει πως εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή.

Λόγω και της επιδείνωσης της υγείας του Αρχιεπισκόπου τα επιτελεία άρχισαν να δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό.  Ακόμη και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ασχολείται, έστω και αν επικρίνει άλλους Συνοδικούς ότι επιδίδονται σε προεκλογική εκστρατεία.

-Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε παρέμβαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως ανέφερες κι εσύ ο ίδιος, μέσω κανονολόγου ο οποίος πρόσκειται στο Πατριαρχείο, με σκοπό την παράκαμψη του λαού, ώστε να μην ψηφίσει στις εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν. 

-Η χρονική συγκυρία παρέμβασης του στενού συνεργάτη του Πατριάρχη θεωρώ πως δεν ήταν τυχαία, όπως δεν ήταν τυχαίο και το γεγονός ότι οι θέσεις που εξέφρασε συμπίπτουν με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου. Λαμβανομένου υπόψη πως η Εκκλησία της Κύπρου είναι Αυτοκέφαλη, δεν μπορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της, έστω και με τον έμμεσο τρόπο που το έπραξε.

-Είχες κάνει αναφορά για παράκαμψη του λαού ώστε να εξυπηρετηθεί ιεράρχης ο οποίος πρόσκειται στον Αρχιεπίσκοπο. 

-Ο Καταστατικός Χάρτης είναι σαφής και προνοεί διαδικασία της οποίας το αποτέλεσμα οδηγεί στην εκλογή Αρχιεπισκόπου. Αυτό που επινόησε ο Αρχιεπίσκοπος, ύστερα από το ναυάγιο του σεναρίου που προέβλεπε συγκέντρωση της στήριξης περίπου 13 Συνοδικών ώστε να δρομολογηθεί η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου αποκλειστικά από τη Σύνοδο, αφορά επίκληση του άρθρου 7,3 του Καταστατικού. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι αρμόδιο όργανο ερμηνείας του Καταστατικού Χάρτη είναι η Ιερά Σύνοδος. Με βάση αυτό, μπορεί να επιχειρηθεί η λήψη απόφασης για αποκλεισμό των λαϊκών από την ψηφοφορία με τον ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο είναι αντικανονικό.

-Μπορεί να γίνει επίκληση του συγκεκριμένου άρθρου; 

-Θεωρώ πως όχι, επειδή χρησιμοποιείται για ζητήματα που εμπεριέχουν ασάφεια, οπόταν η Σύνοδος συντάσσει κανονισμούς προς επίλυση των προβλημάτων που αναφύονται. Όμως, στην περίπτωση των εκλογών ουδεμία ασάφεια υπάρχει και το Καταστατικό είναι ξεκάθαρο. Ούτε η θέση που υποστήριξε ο συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη, ότι δηλαδή η συμμετοχή του λαού στις εκλογές είναι αντικανονική (με βάση τους Κανόνες) ευσταθεί.

-Πρόκειται ωστόσο για έναν κανονολόγο κοντά στο Πατριαρχείο, ο οποίος προφανώς δεν είναι τυχαίος. 

-Η γνωμάτευσή του ίσως αντικρουστεί και από νέες γνωματεύσεις που θα προκύψουν στην πορεία. Της, πέραν των προνοιών του Καταστατικού, υπάρχει και μία παράδοση στην Εκκλησία της Κύπρου και ο λαός συμμετέχει εδώ και δεκαετίες στην εκλογή των αρχιερέων. Και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό ειδικά από μία Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Κοντολογίς, το άρθρο 7,3 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτροχιαστεί η συμμετοχή του λαού στις εκλογές για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου.

Έγινε αναφορά και στο ενδεχόμενο να παρέμβει η Σύνοδος μετά την εκλογή του τριπροσώπου, δηλαδή των τριών επικρατεστέρων αρχιερέων και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που επιδιώκεται σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, να ρίξει η πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου λευκό, οπόταν θεωρητικά δεν εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Ούτε αυτό ισχύει διότι  προβλέπεται, πως οι δύο που θα λάβουν της περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία των Συνοδικών οδηγούνται στην δεύτερη ψηφοφορία και όποιος λάβει της περισσότερες ψήφους εκλέγεται. Αλλά, ακόμη και αν συγκεντρώσουν τον ίδιο αριθμό ψήφων διενεργείται κλήρωση και όποιος κερδίσει εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Άρα η διαδικασία εκλογής ολοκληρώνεται.

Αν επέλθει οποιαδήποτε αλλαγή  με απόφαση της πλειοψηφίας που τυγχάνει να ελέγχει ο Αρχιεπίσκοπος, αυτό θα ισοδυναμεί με εκκλησιαστικό πραξικόπημα, διότι ουσιαστικά καταργείται ο Καταστατικός Χάρτης που οι ίδιοι ψήφισαν και ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ μετά την έγκριση του. Έπειτα, αν θεωρηθεί αντικανονική η συμμετοχή του λαού, τότε και οι ίδιοι οι Συνοδικοί είναι αντικανονικοί λαμβανομένου υπόψιν ότι εξελέγησαν με την ψήφο του λαού

“Σιδεροκέφαλοι” οι ψηφοφόροι του Αθανάσιου

-Θεωρείς δεδομένο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στη διαδικασία εκλογής; 

-Εάν ο Αρχιεπίσκοπος πεισθεί ότι μία από τις επιλογές του θα βρεθεί στον επόμενο γύρο των εκλογών πιστεύω ότι θα αφήσει τη λειτουργία θα εξελιχθεί διότι από εκεί και πέρα είναι θέμα της Συνόδου, της οποίας διατηρεί τον έλεγχο. Διαφορετικά θεωρώ ότι θα επικαλεστούν το καταστατικό για να στηρίξουν τη θέση ότι η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές είναι αντικανονική και ότι η εκλογή θα πρέπει να γίνει από τη Σύνοδο. Ο Αρχιεπίσκοπος ακόμη και στις τελευταίες του δηλώσεις αναφέρθηκε σε «αυτόν που θα εκλέξει η Σύνοδος». Δεν αναφέρθηκε σε τριπρόσωπο που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του λαού.

-Ποιοι έβαλαν πλώρη για την Aρχιεπισκοπή; Από τους εν δυνάμει διεκδικητές, ποιος θεωρείς ότι διαθέτει τους πιο σταθερούς ψηφοφόρους; 

-Οι ψηφοφόροι του Λεμεσού Αθανάσιου θεωρούνται «σιδεροκέφαλοι».

-Εκτιμάς ότι θα παρατηρηθεί και υπόσκαψη μεταξύ των υποψηφίων; 

-Άρχισε ήδη και εκτιμώ ότι θα προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ήδη ένας ιεράρχης καταφέρθηκε εναντίον άλλου ιεράρχη κάτι το οποίο αναμένεται να έχει και συνέχεια ή και απάντηση μέσω υποστηριχτών των δύο.

-Ποιοι θεωρείς ότι θα αποτελέσουν το τριπρόσωπο; 

Δεδομένους θεωρώ τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού, ενώ ο τρίτος θα είναι είτε ο Μόρφου είτε ο Πάφου.

-Ποια μπορεί να είναι τα πιθανά σενάρια αναλόγως του ποιος θα είναι ο τρίτος; 

-Αν τρίτος αναδειχθεί ο Μόρφου Νεόφυτος, τότε Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί είτε ο Λεμεσού είτε ο Ταμασού. Αν όμως, τρίτος είναι ο Πάφου Γεώργιος, τότε μπορεί να ανατραπούν όλα και να τον δούμε Αρχιεπίσκοπο.

-Ο Πάφου δεν ήταν ποτέ της προβολής, οπόταν από πού θα αντλήσει ψήφους, δεδομένου ότι τόσα χρόνια δεν επιδίωξε να γίνει γνωστός και να αποκτήσει πρόσβαση στους ψηφοφόρους; 

-Αυτό ισχύει, αλλά στις εκλογές, και αυτό που θα πω ισχύει και για τους υπόλοιπους, θα εμπλακούν και τα κόμματα και ήδη έγιναν επαφές και κάποιοι εξασφάλισαν τη στήριξη κομμάτων, χωρίς να σημαίνει πως οι υποστηριχτές των κομμάτων θα ακολουθήσουν στο σύνολο τους τις κομματικές επιλογές. Έχουμε ως παράδειγμα την επικράτηση του Μητροπολίτη Αθανάσιου στη Λεμεσό και στα Περβόλια παρόλον ότι το ΑΚΕΛ είχε ταχθεί υπέρ του Μητροπολίτη Νικηφόρου. Πέραν των κομμάτων, επαφές έγιναν ήδη και με οργανωμένα σύνολα.

-Θεωρείς ότι θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να δαπανηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας; 

-Αυτό θεωρήστε το δεδομένο.

-Λόγω της έντασης που διαφαίνεται ότι θα δημιουργηθεί, θεωρείς ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών; 

-Ναι και αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί με τη διεξαγωγή των εκλογών από το κράτος, το οποίο διαθέτει και την εμπειρία. Αυτό ίσως έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αξιοπιστία των εκλογών και κατ’ επέκταση η συμμετοχή του λαού.

-Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τέλους. Ωστόσο, με βάση τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποκλείεις το ενδεχόμενο να κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης του ενώ βρίσκεται εν ζωή; 

-Προσωπικά πιστεύω πως θα παραιτηθεί. Δεν θεωρώ ότι θα μείνει μέχρι τέλους. Θα υποβάλει παραίτηση ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί διάδοχος της αρεσκείας του. Αν βρίσκεται εν ζωή και παραιτηθεί θα εξακολουθήσει να έχει επιρροή.

-Στην περίπτωση αυτή και με βάση τους συσχετισμούς στην Ιερά Σύνοδο, ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να καθορίσει τον διάδοχό του; 

-Αν ο Μητροπολίτης Πάφου περιληφθεί στο τριπρόσωπο έχει αρκετές πιθανότητες να εκλεγεί.

-Η συμμετοχή στο τριπρόσωπο προϋποθέτει και τη συμμετοχή του λαού.  

-Ναι, αλλά αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιδιωκόμενο τότε το θέμα μπορεί να οδηγηθεί στη Σύνοδο και να ζητηθεί ερμηνεία του Καταστατικού για ενεργοποίηση του άρθρου 7,3 ώστε να κριθεί αντικανονική η συμμετοχή του λαού.

-Η επίκληση του άρθρου 7,3 μπορεί να γίνει και πριν τις εκλογές. 

-Ναι, αυτό μπορεί να γίνει και πριν τις εκλογές, χωρίς να αποκλείεται, όμως, να γίνει και μετά. Λόγω και της παράδοσης που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του κόσμου, μπορεί να διεξαχθούν οι εκλογές και μετά να γίνει επίκληση του άρθρου 7,3.

-Θα είναι ακραίο κάτι τέτοιο. 

-Και οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου είναι ακραίες σε αυτό το ζήτημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και το θαύμα του Αγίου Φωτός

-Επειδή πλησιάζει το Πάσχα και επειδή έχεις άποψη ειδικά για το κατά πόσον το Άγιο Φως αποτελεί θαύμα, θα ήθελα να μας αναπτύξεις τη θέση σου. 

-Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρεται σε τελετή αφής του Αγίου Φωτός και πράγματι πρόκειται για τελετή και όχι θαύμα. Όταν διαβάσει κάποιος την ευχή που λέει ο Πατριάρχης δεν λέει πουθενά ότι κατεβαίνει από τον ουρανό ή γίνεται με θαυμαστό τρόπο το άναμμα των κεριών. Επίσης η Σύνοδος του Πατριαρχείου ουδέποτε έχει πάρει θέση και να πει ότι πρόκειται για θαυμαστό γεγονός. Η αφή έγινε γνωστή αρχικά από τους σταυροφόρους που εντυπωσιάστηκαν και όχι από τους χριστιανούς.

-Ούτε εδώ στην Κύπρο ασχολήθηκε κανείς. 

-Όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Μακάριος, φιλοξενούσε ιερωμένους από το πατριαρχείο Ιεροσολύμων και  μετά το γεύμα όταν κάθισαν για καφέ, τους έθεσε ευθέως το θέμα αν είναι θαύμα ή τελετή και οι ιεράρχες μειδιώντες τον ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται για θαύμα  και μάλιστα του είπαν, «δεν θα σας κοροϊδέψουμε Μακαριότατε, δεν πρόκειται για θαύμα». Τα διαμειφθέντα μετέφερε Ελληνοκύπριος Χωρεπίσκοπος ο οποίος ήταν παρών και ο οποίος έπεσε από τα σύννεφα. Όταν έφυγε από εκεί ο Χωρεπίσκοπος, πήγε σε φιλικό του σπίτι στην Αμμόχωστο αναστατωμένος και όταν τον ρώτησαν τι συμβαίνει τους αφηγήθηκε το περιστατικό. Όταν ανέφερα για πρώτη φορά δημοσίως ότι δεν πρόκειται για θαύμα αλλά για τελετή, έλαβα επιστολή από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού το οποίο είχε επισκεφθεί ο Χωρεπίσκοπος και μου περιέγραψε τι συνέβη.

-Ακολούθησαν και άλλες σχετικές αναφορές. 

-Ναι, όντως ακόμη και ο σκευοφύλακας, ο οποίος τοποθετούσε τα καντήλια ανέφερε ότι αυτός τις άναβε και όταν εισερχόταν ο Πατριάρχης τις έβρισκε αναμμένες. Επιπλέον, αν το Άγιο Φως αποτελούσε προϊόν θαύματος, οι πατέρες της Εκκλησίας θα ασχολούνταν και θα προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν το γεγονός αλλά δεν το έπραξαν επειδή γνώριζαν πως επρόκειτο περί τελετής. Εξάλλου, υπάρχει και βίντεο με τον Αρχιεπίσκοπο Γερασών Θεοφάνη, ο οποίος εξηγεί στον κόσμο, έξω από τον Πανάγιο Τάφο, ότι δεν πρόκειται για θαύμα. Γιατί πρέπει να στηρίζουμε την πίστη  μας στον Χριστό στηριζόμενοι στο ότι το Άγιος Φως αποτελεί θαύμα. Αυτό είναι και ολίγον ειδωλολατρικό.

-Γιατί λοιπόν επιμένουν ότι πρόκειται για θαύμα; 

– Αντιλαμβάνεσαι ότι συγκεντρώνεται τόσος κόσμος για να παρακολουθήσει αυτό που θεωρεί ότι είναι θαύμα, οπόταν δεν αγγίζουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο άπτεται και οικονομικών θεμάτων.

Πηγή: Philenews

Τουρκικό σενάριο να περάσει χερσαίος αγωγός αερίου από την Κύπρο και μέσω Τουρκίας να φθάνει στην Ευρώπη: Στο κάδρο με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: