Όπως ακριβώς έγινε με τον Οσμάν Καβάλα: Απαιτείται εκστρατεία στήριξης του Σενέρ Λεβέντ και από την Ε.Ε.

File Photo: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας “Αφρίκα”, Σενέρ Λεβέντ, με το βραβείο “Ευρωπαίος Πολίτης 2018”, στο ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Άγκυρας, του Ερντογάν, επέβαλε στον γνωστό αγωνιστή, δημοκράτη, Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, Σενέρ Λεβέντ, ποινή φυλάκισης ενός έτους. Ο Σενέρ Λεβέντ καταδικάστηκε για ένα δημοσίευμα της εφημερίδας του, της «Αφρίκα-Αβρούπα».

Πρόκειται για μια γελοιογραφία που θεωρήθηκε από την Άγκυρα ως «προσβλητική», για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Λεβέντ, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, σημείωσε σε ανάρτησή του τα εξής: «Δικασθήκαμε και αθωωθήκαμε σε δικό μας ‘δικαστήριο’ για την ίδια υπόθεση.

Ωστόσο, επειδή δεν αναγνώρισαν την απόφαση του δικαστηρίου μας, ξεκίνησαν νέα δίκη για την ίδια υπόθεση στην Άγκυρα. Και με καταδίκασαν ερήμην μου». Πρόσθεσε δε ότι «η φασιστική κυβέρνηση στην Άγκυρα, η οποία έχει εντείνει τις πιέσεις της προς εμάς, στοχεύει και προσπαθεί να εκφοβίσει στη χώρα μας όλους όσους αντιτίθενται στην ίδια.

  • Όπως εκείνοι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του δικού μας ‘δικαστηρίου’ και εγώ δεν αναγνωρίζω την απόφαση του δικού τους δικαστηρίου. Η δικαιοσύνη που έχει στριμωχτεί ανάμεσα στα δύο χείλη ενός δικτάτορα είναι ήδη νεκρή στην Τουρκία».

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ Λεβέντ είναι μια νέα καταγγελία κατά της κατοχικής δύναμης. Πρόκειται για ανάδειξη των όσων συμβαίνουν στα κατεχόμενα και αφορούν τις πιέσεις για επιβολή από την κατοχική δύναμη. Ο Σενέρ Λεβέντ τα αναφέρει καθημερινά όλα αυτά μέσα από την αρθρογραφία του, την ώρα που άλλοι έχουν «συμφιλιωθεί» με αυτή την κατάσταση πραγμάτων. Δυστυχώς.

Ο ΣΕΝΕΡ Λεβέντ χρειάζεται στήριξη. Πρωτίστως, όμως, χρειάζονται κινήσεις αποτροπής. Μπορεί, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα η ποινή του να έχει μετατραπεί σε χρηματικό πρόστιμο, ωστόσο, ο καθένας ξέρει τι σημαίνει να μπει κάποιος στο στόχαστρο του δικτάτορα Ερντογάν. Άλλωστε, είναι σαφές πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά το καθεστώς της Άγκυρας και να ζητήσει να σταλεί στην Τουρκία ο Σενέρ Λεβέντ.

Είναι γι’ αυτό που θα πρέπει να λειτουργήσουν μηχανισμοί αποτροπής, πρωτίστως μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, υπήκοος της οποίας είναι ο Σενέρ Λεβέντ. Ο τελευταίος είναι και αισθάνεται πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν είναι μόνο για συμφεροντολογικούς λόγους, που διακηρύσσει τούτο. Δεν είναι από αυτούς, που έχουν το διαβατήριο, αξιοποιούν όλα τα οφέλη, πλην όμως παράλληλα και ταυτόχρονα υποσκάπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΤΟ καθεστώς της Άγκυρας έχει δικάσει έναν πολίτη άλλου κράτους. Έναν πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι… λεπτομέρειες για την Άγκυρα, η οποία θεωρεί την κατεχόμενη Κύπρο «δική της περιοχή», τσιφλίκι της. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

  • Πρέπει να αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ε.Ε. Όπως έγινε -και πολύ ορθά- με την καταδίκη από τα τουρκικά δικαστήρια, του ακτιβιστή, Τούρκου υπηκόου, Οσμάν Καβαλά.

ΟΙ συμπεριφορές της κατοχικής Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ούτε από εμάς τους Κυπρίους, ούτε και από τη διεθνή κοινότητα. Η δική μας αντίδραση συνιστά υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους μας.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελεί στήριξη στις αρχές της δημοκρατίας και του δικαίου. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τις συμπεριφορές του φασιστικού καθεστώτος της Άγκυρας σε βάρος συμπατριωτών μας. Στην πράξη και όχι θεωρητικά, ρητορικά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τα εδάφη της παράνομης “ΤΔΒΚ” είναι κλεμμένα, είναι κλοπιμαία: Το ψευδοκράτος, τα εδάφη μας και το αστείο τουρκικό αφήγημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: