Απομακρύνεται η Ελλάδα από τη ρωσοφιλία; Η καταστροφή της Μαριούπολης φαίνεται να επηρεάζει τους Έλληνες…

Children play after arriving on a minibus from Melitopol to the evacuation point in Zaporizhzhia, Ukraine, 21 April 2022. EPA, ROMAN PILIPEY




Αν και οι πολιτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) απολαμβάνουν υποστήριξης από ένα μικρό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, η πλειοψηφία αντιτίθεται στην επιθετικότητα της Μόσχας εις βάρος της Ουκρανίας, διαπιστώνει η εφημερίδα FAZ, σε κείμενο του Michael Martens.

Αυτό έχει να κάνει και με τη Μαριούπολη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής μειονότητας της Ουκρανίας. Τα στοιχεία για το μέγεθος της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία ποικίλλουν σημαντικά.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή το 2001, περίπου 91.000 άτομα καταγράφηκαν ως μέρος αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποστήριξε πρόσφατα, χωρίς να παραθέσει στοιχεία, ότι η ελληνική Διασπορά στην Ουκρανία αριθμεί «περισσότερα από 100.000» μέλη.

Σε ορισμένα ΜΜΕ, ο αριθμός διογκώνεται ακόμη και σε 150.000.  Αν και, τουλάχιστον από γλωσσικής απόψεως, ο Ελληνισμός της Μαριούπολης δεν χαρακτηρίζεται για την έντονη παρουσία του, η Ελλάδα διατηρούσε διπλωματικές αποστολές εκεί και στην Οδησσό μέχρι τον πόλεμο.

Ο Έλληνας Πρόξενος στη Μαριούπολη παρέμεινε μάλιστα για πολύ καιρό στην εμπόλεμη περιοχή. Οι περιγραφές του διπλωμάτη για τη δυστυχία στην ερειπωμένη πόλη βρήκαν ευρύ απόηχο στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιολόγησε τις παραδόσεις ελληνικών όπλων στην Ουκρανία με έμμεση αναφορά στην απειλή για τη χώρα από την Τουρκία: Αν Η Ελλάδα δεν επιδείξει αλληλεγγύη τώρα, πώς θα μπορούσε μετά να ζητήσει βοήθεια, εάν η ίδια δεχτεί επίθεση.

Η μοίρα της Μαριούπολης συνέβαλε σημαντικά στο να διατηρηθεί στην Ελλάδα σε περιορισμένο βαθμό η συμπάθεια προς τον επιτιθέμενο, σε αντίθεση με την περίπτωση της Σερβίας στα τέλη του περασμένου αιώνα. Η Αθήνα επίσης απέλασε 12 Ρώσους διπλωμάτες ως ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα Maria Sacharowa έκανε λόγο για «πρωτοφανή κίνηση στις ελληνορωσικές σχέσεις».

Αυτές οι αντιδράσεις της Ρωσίας, καθώς και ορισμένες δηλώσεις της Μόσχας τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή ξεκινήσει ο πόλεμος, δείχνουν ότι το Κρεμλίνο προέβη σε λάθος υπολογισμούς και σε αυτό το θέμα.

Ωστόσο, η θέση αυτή δεν είναι αρκετή για τον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε να κλείσουν τα ελληνικά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και ο ελληνικός εμπορικός στόλος να σταματήσει τις συναλλαγές με τη Ρωσία.

Το γεγονός ότι οι κομμουνιστές στην Ελλάδα και το ακροδεξιό, φιλορωσικό κόμμα «Ελληνική Λύση» δεν υποστηρίζουν και μποϊκόταραν την ομιλία του Selenskyj στη Βουλή, δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου τη γενική εικόνα. Η πλειοψηφία υποστηρίζει το Κίεβο.

Παρά τη σύντομη ομιλία ενός μαχητή από τη Μαριούπολη, ο οποίος συστήθηκε ως μέλος του τάγματος Αζόφ κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, η παραδοσιακή ρωσοφιλία στην Ελλάδα έχει λάβει τέλος -και αυτό οφείλεται κυρίως στην ίδια τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: FAZMichael Martens – Wie Griechenland sich von Russland abwendet

Έκκληση Δένδια για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Μαριούπολη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: