“Απόλυτη καταστροφή” στα εδάφη που εγκαταλείπουν οι Ρώσοι: Ναρκοθετούν τα πάντα, λέει ο Ζελένσκι [videos]

Ουκρανοί στρατιώτες ελέγχουν κατεστραμμένες ρωσικές θέσεις στην Μάλα Ρόχαν, κοντά στο Χάρκοβο, πόλη που ανεκατέλαβε ο ουκρανικός στρατός. EPA/VASILIY ZHLOBSKY




Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας νωρίς σήμερα Σάββατο ότι οι ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν δημιουργούν «πλήρη καταστροφή» έξω από την πρωτεύουσα καθώς αφήνουν νάρκες σε «ολόκληρη την επικράτεια», ακόμη και γύρω από σπίτια αλλά και από πτώματα…

«Ναρκοθετούν ολόκληρη την επικράτεια. Ναρκοθετούν σπίτια, εξοπλισμό εξόρυξης, ακόμη και πτώματα ανθρώπων που σκότωσαν», είπε ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του λίγο μετά τα μεσάνυχτα. «Υπάρχουν πολλά σύρματα παγίδευσης,  πολλοί άλλοι κίνδυνοι».

Η προειδοποίηση Ζελένσκι ήρθε καθώς η ανθρωπιστική κρίση στην περικυκλωμένη πόλη Μαριούπολη βαθαίνει, με τις ρωσικές δυνάμεις να εμποδίζουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η Ρωσία συνέχισε να αποσύρει ορισμένες από τις χερσαίες δυνάμεις της από περιοχές γύρω από το Κίεβο, αφού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ.

Την ίδια ώρα , οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ’ όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, επιβεβαίωσε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», πρόσθεσε το υπουργείο.

Πυραυλικές επιθέσεις

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο Ντμίτρι Λούνιν. «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης».

Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, και η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα, δήλωσε ο Λούνιν. Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επαληθεύσει άμεσα την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

 

Οδοιπορικό στα ερείπια της Ιρμπίν, μιας πόλης-φάντασμα: Μετά την καταστροφική επιδρομή των Ρώσων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: