Αδίστακτοι: Κρύβουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους στη Μαριούπολη με εκταφές, κινητά κρεματόρια και απαγορεύσεις νέων ταφών

Πρόχειροι τάφοι έξω από σπίτια στη Μαριούπολη.EPA/Sergei Ilnitsky




Επιμένουν οι πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα το BBC ότι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε εκταφές πτωμάτων στη Μαριούπολη.

Την αρχή των καταγελιών έκανε το δημοτικό συμβούλιο της μαρτυρικής πόλης μέσω Telegram, γράφοντας ότι οι Ρώσοι δεν επέτρεπαν στους κατοίκους να θάψουν ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από τους εισβολείς.

Κάθε αυλή σπιτιού έχει πλέον έναν τέτοιο φρουρό για να επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης υποστήριζε στην ανάρτησή του το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα μάλιστα με τους Ουκρανούς, στη Μαριούπολη έχουν επιστρατευθεί 13 κινητά κρεματόρια γεγονός που επιτείνει τις υποψίες κατοίκων και αρχών ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καλύψουν εγκλήματα πολέμου.

Το BBC δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτούς τους ισχυρισμούς. Αλλά κατάφερε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο (Vadym Boychenko), ο οποίος επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Μποϊτσένκο δεν βρίσκεται πλέον στην πόλη και δεν απεκάλυψε στο βρετανικό δίκτυο πού βρίσκεται τώρα, για λόγους ασφαλείας.

Είπε μόνον ότι είναι κάπου κοντά. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και κάτοικοι της Μαριούπολης ανέφεραν ότι οι Ρώσοι έχουν προχωρήσει σε εκταφές μερικών νεκρών.

«Καλύπτουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους μετά τη δημοσιότητα του τι συνέβη στην Μπούτσα και το Ιρπίν. Εξαφανίζουν σώματα αμάχων που σκοτώθηκαν από εχθρικά όπλα, εχθρικά αεροπλάνα», είπε.

Επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει στη Μαριούπολη κινητά κρεματόρια για να ξεφορτωθούν τα πτώματα.

Η σημαία ακόμη κυματίζει, αλλά σύντομα η πόλη μπορεί να πέσει

Οι Ρώσοι πολιορκούν και βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη για έξι εβδομάδες και όλες οι αναφορές συγκλίνουν ότι η πόλη ίσως πέσει σύντομα.

Ο Μποϊτσένκο είπε ότι η πόλη παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας, αλλά ζήτησε περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη.

«Σήμερα η ουκρανική σημαία κυματίζει πάνω από τη Μαριούπολη. Είναι δύσκολο, αλλά τα παιδιά κρατούν», είπε.

«Χρειαζόμαστε μόνο όπλα, έχουμε αρκετούς στρατιώτες. Αλλά πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία και τα όπλα».

Ζήτησε επίσης περισσότερη βοήθεια για τους εγκλωβισμένους στην πόλη. Περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της Μαριούπολης, είπε.

«Πολλές χώρες και οργανισμοί όπως η Γαλλία και η Τουρκία και ο Ερυθρός Σταυρός προσπάθησαν να βοηθήσουν. Αλλά καμία αποστολή δεν έφτασε ποτέ απευθείας στη Μαριούπολη», κατέληξε στην επικοινωνία που είχε με το ΒΒC.

Με πληροφορίες από BBC

Σε πανικό η Μόσχα: Για «απρόβλεπτες συνέπειες» προειδοποιεί την Ουάσιγκτον αν συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: