Τελεσίγραφο της Μόσχας για τη Μαριούπολη, ως τα ξημερώματα: Οι Βρετανοί λένε ότι οι Ρώσοι δεν έχουν παρακάμψει το Μικολάιφ

Ουκρανοί πολίτες, περπατούν στην περιοχή που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, στην πόλη Zhytomyr, βορειοδυτική Ουκρανία, 20 Μαρτίου 2022. EPA/ROMAN PILIPEY




Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει προθεσμία έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα τους στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου η Μόσχα δηλώνει ότι εκτυλίσσεται “τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή”, στην ανατολική Ουκρανία.

“Καταθέστε τα όπλα σας”, δήλωσε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

“Μια τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Μιζίντσεφ. “Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη”. Ο αντιστράτηγος Μιζίντσεφ δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν έξω από τη Μαριούπολη στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) της 21ης Μαρτίου.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προωθούνται από την Κριμαία προσπαθούν ακόμη να παρακάμψουν το Μικολάιφ, καθώς προσπαθούν να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό, προσθέτοντας ότι αυτές οι δυνάμεις σημείωσαν μικρή πρόοδο την περασμένη εβδομάδα.

“Ο αποκλεισμός των ουκρανικών ακτών είναι πιθανόν να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, εμποδίζοντας ζωτικής σημασίας προμήθειες να φθάσουν στον ουκρανικό πληθυσμό”, ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter.

Βομβαρδισμοί έπληξαν κατοικίες και εμπορικό κέντρο στη συνοικία Ποντίλ

Βομβαρδισμοί έπληξαν κατοικίες και μια εμπορική περιοχή στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου αργά την Κυριακή, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. “Πολλές εκρήξεις στη συνοικία Ποντίλ της πρωτεύουσας”, δήλωσε ο Κλίτσκο στο κανάλι του στο Telegram. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, πολλά σπίτια και ένα από τα εμπορικά κέντρα [επλήγησαν]. Ομάδες διάσωσης, γιατροί και η αστυνομία βρίσκονται ήδη στο σημείο”.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αμέσως τις αναφορές αυτές.


7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις την Κυριακή

Συνολικά 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Κυριακή από τις ουκρανικές πόλεις μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ, με τις τέσσερις από τις επτά προγραμματισμένες διαδρομές να λειτουργούν. Από το σύνολο, 3.985 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης στην πόλη Ζαπορίζια. Η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει περίπου 50 λεωφορεία στη Μαριούπολη τη Δευτέρα για την απομάκρυνση των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσε η Βέρεστσουκ.


Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία, Λβιβ, Ουκρανία

Αυξάνεται η λίστα των νεκρών στρατηγών του Πούτιν: Σκοτώθηκε και o υποδιοικητής του ρωσικού στόλου, υποστηρίζουν οι Ουκρανοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: