Στέλνουμε Patriot και θα στέλνουμε όσο χρειαστεί, λέει η Χάρις από την Πολωνία: Επίθεση σε έναν μας, είναι επίθεση σε όλους μας

H αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις με τον πρόερο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, στη Βαρσοβία. EPA/MARCIN OBARA POLAND OUT




Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε σήμερα στη Βαρσοβίαόπου πραγματοποιεί επίσκεψη σε μια “επικίνδυνη αποστολή”, πως το ΝΑΤΟ έχει γίνει “πιο ισχυρό” και η Ρωσία “πιο αδύναμη” λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή και η Ρωσία είναι πιο αδύναμη λόγω αυτού που έκανε (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν), είναι πολύ σαφές για εμάς”, είπε η Κάμαλα Χάρις, ενώ ο οικοδεσπότης της, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, κατήγγειλε τη “βαρβαρότητα” των ρωσικών δυνάμεων, την οποία παρομοίασε με “γενοκτονία”.

“Πρέπει να σώσουμε την Ουκρανία”, είπε ο αρχηγός του πολωνικού κράτους.

“Πρέπει να επιβάλουμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε στρατιωτικές δραστηριότητες που φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας γενοκτονίας”, είπε.

Αφού αναφέρθηκε στους ρωσικούς βομβαρδισμούς νοσοκομείων στην Ουκρανία, ο Ντούντα είπε πως οι εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Χάγης βρίσκονται τώρα στην Πολωνία προκειμένου να συγκεντρώσουν αποδείξεις για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου, στη βάση μαρτυριών προσφύγων και βίντεο που κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα.

“Πιστεύω πως αυτή η εργασία θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ σοβαρό κατηγορητήριο και πως θα καταλήξει στην καταδίκη των εγκληματιών πολέμου”, είπε.

Στέλνουμε Patriot – HΠΑ και Πολωνία ενωμένες

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προσπάθησε να δώσει έμφαση στους δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας καθώς η συνάντηση με τον Πολωνό Πρόεδρο έρχεται στον απόηχο της προφανούς ρήξης μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη.

“Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία είναι ενωμένες σε αυτό που κάναμε και είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία και τον λαό της Ουκρανίας, τελεία”, είπε ο Χάρις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Χάρις απέφυγε να αναφερθεί απευθείας στην πρόταση της Πολωνίας να θέσει στην διάθεση των ΗΠΑ όλα τα αεροσκάφη Mig-29 που διαθέτει  και αντ’ αυτού υπογράμμισε τη στρατιωτική υποστήριξη που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν ήδη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων.

«Πραγματοποιούμε παραδόσεις καθημερινά όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Χάρις.

Ερωτηθείσα τι περισσότερο θα μπορούσε να περιμένει η Ουκρανία, ο Χάρις είπε: «Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν πρόκειται να σταματήσει στο βαθμό που υπάρχει ανάγκη».

“Αυτό που διακυβεύεται, αυτή τη στιγμή, είναι μερικές από τις κατευθυντήριες αρχές του ΝΑΤΟ. Και συγκεκριμένα, το ζήτημα της σημασίας της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και στην προκειμένη περίπτωση της Ουκρανίας”, είπε η Χάρις και πρόσθεσε:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ότι μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων”.

«Βρίσκομαι εδώ στην Πολωνία ως έκφραση της διαρκούς και σημαντικής σχέσης, η οποία, και πάλι, είναι μακροχρόνια, αλλά ιδιαίτερα στο θέμα της Ουκρανίας είναι ενοποιημένη και ξεκάθαρη: θα κάνουμε τα πάντα μαζί σε συνεργασία, με αλληλεγγύη για να υποστηρίξουμε ό,τι είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες ασφάλειας της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού», είπε, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ εκπληρώνουν τα αιτήματα να παράσχουν στην Πολωνία πυραύλους Patriot.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη δήλωσε την Τρίτη  ότι οι ΗΠΑ στέλνουν δύο νέες συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Πολωνία ως αμυντικά όπλα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα Patriot είναι πυραυλικά συστήματα αεράμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν και να καταστρέψουν εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, προηγμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ.

«Αυτό που μας αναγκάζει επίσης είναι η ηθική οργή που νιώθουν όλα τα πολιτισμένα έθνη όταν κοιτάμε τι συμβαίνει: αθώοι άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γιαγιάδες, παππούδες που φεύγουν από τα πάντα», είπε ο Χάρις και πρόσθεσε ότι  «ωμότητες ασύλληπτων διαστάσεων» βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Ωστόσο, σταμάτησε να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία εγκλήματα πολέμου.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters

 

Σχεδόν 14 δισεκ. δολάρια στην Ουκρανία: Πρώτο βήμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη χορήγηση βοήθειας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: