Περικυκλώνουν το Κίεβο τα ρωσικά τανκ: Φόβοι για μπλακάουτ στην Ουκρανία, τραγική η κατάσταση στην Μαριούπολη [videos]

Kάτοικοι με τις αποσκευές τους διασχίζουν μια κατεστραμμένη γέφυρα καθώς φεύγουν από την πρώτη γραμμή της πόλης Irpin, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου. EPA, ROMAN PILIPEY




Η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για 16η ημέρα, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Κίεβο βρίσκεται σε κλοιό με τα άρματα μάχης της Ρωσίας να έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, οι άκαρπες διαπραγματεύσεις που είχαν χθες στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, έδειξαν ότι είναι μακρύς ο δρόμος για κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση στη Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί τώρα να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος που παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

 

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

 

Αεροπορικά πλήγματα σε τομείς όπου ζουν άμαχοι στη Ντνίπρο

Περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».

Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.

 

Φρίκη στην Μαριούπολη

Η κατάσταση στην Μαριούπολη είναι τραγική. Περισσότερα από 1.200 πτώματα έχουν περισυλλεγεί στους δρόμους του πολιορκημένου ουκρανικού λιμανιού από τότε που ξεκίνησε ο ρωσικός βομβαρδισμός, δήλωσε ο αντιδήμαρχος της πόλης.

Μιλώντας στο BBC, ο Serhiy Orlov είπε ότι δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά στην πόλη, αλλά ο πιο πρόσφατος αριθμός είναι 1.207.

Αυτά είναι «απλώς πτώματα που μαζέψαμε στο δρόμο», είπε ο Ορλόφ.

Φόβοι για μπλακάουτ στην Ουκρανία

Η Ρωσία βομβαρδίζει πλέον κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, καθιστώντας τη σύνδεση της χώρας με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη πιο επιτακτική, δήλωσε την Πέμπτη (10 Μαρτίου) στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας DTEK.

Η Ουκρανία είναι επί του παρόντος αποσυνδεδεμένη από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ευρώπης, επειδή βρισκόταν στη διαδικασία δοκιμών για την πλήρη ένταξή της στο ευρωπαϊκό δίκτυο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.

Το Κίεβο αναζητά τώρα μια επείγουσα ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποτρέψει τις διακοπές ρεύματος και να διασφαλίσει ότι το ενεργειακό σύστημα θα παραμείνει σταθερό καθώς η εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται.

Η διαδικασία συγχρονισμού του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Τρίτη (8 Μαρτίου) το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας.

«Αναμένουμε ότι η ένταξή μας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκαλούσενκο.

Ο Κάντρι Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, έχει πιέσει για τη σύνδεση της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. «Η Ουκρανία είναι μέρος της Ευρώπης και αυτό θα πρέπει να ισχύει και για το ενεργειακό της σύστημα», δήλωσε την Τρίτη (8 Μαρτίου).

«Έχουμε δεσμευτεί να συνδέσουμε το ηλεκτρικό τους δίκτυο με το ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσουμε το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σταθερό και τα φώτα αναμμένα», συνέχισε.

Η Ρωσία στοχεύει τώρα στον ενεργειακό εφοδιασμό

Προς το παρόν, το ενεργειακό σύστημα της χώρας είναι σταθερό, αλλά ο διευθύνοντας σύμβουλος της DTEK Μάξιμ Τιμτσένκο, προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να στοχεύει τις ενεργειακές υποδομές.

«Βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τις κρίσιμες υποδομές μας. Πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις στους υποσταθμούς μας, στις γραμμές μεταφοράς. Δεν δίνουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν αυτές τις γραμμές μεταφοράς και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε.

Αρκετές περιοχές είναι πλέον αποσυνδεδεμένες από το δίκτυο παροχής ενέργειας και οι Ουκρανοί εργαζόμενοι αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αποκοπεί από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και έξι ημέρες και οι επανειλημμένες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να διαφύγουν και οι εργαζόμενοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές έχουν αποτύχει, δήλωσε ο Τιμτσένκο στους δημοσιογράφους.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, σε νερό, σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε θέρμανση υπό τέτοιες θερμοκρασίες», είπε, προσθέτοντας ότι η Μαριούπολη έρχεται αντιμέτωπη σήμερα με θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

«Έτσι συμπεριφέρονται. Γι’ αυτό η «γενοκτονία» είναι η καλύτερη λέξη για να περιγράψει αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι -δεν μπορώ καν να τους αποκαλέσω ανθρώπους- οι εισβολείς», πρόσθεσε.

Έκκληση για οικονομική στήριξη

Ο Τιμτσένκο περιέγραψε επίσης το αυξανόμενο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές ενεργειακές εταιρείες.

Η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30% από την έναρξη του πολέμου και οι εταιρείες έχουν δει μείωση των πληρωμών κατά 67%. Επιπλέον, οι εταιρείες ενέργειας πρέπει να επισκευάζουν υποδομές που έχουν υποστεί συνεχείς ζημιές από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Τιμτσένκο κάλεσε επίσης τους εταίρους της Ουκρανίας και τις κυβερνήσεις να παράσχουν στοχευμένη οικονομική βοήθεια στον ενεργειακό τομέα της χώρας – για να καλύψουν το κόστος των μισθών των εργαζομένων, των επισκευών των κατεστραμμένων υποδομών και των απαιτούμενων υλικών. Όλα αυτά πρέπει να ανέρχετονται σε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια ανά μήνα.

«Ελπίζω πραγματικά ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί γρήγορα, ώστε να μην έχουμε οικονομική κατάρρευση του ενεργειακού μας συστήματος. Και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι συγκριτικά χαμηλό όσον αφορά την οικονομική πληρωμή για ολόκληρο το σύστημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, EURACTIV

Εικόνα της Maxar: Το καραβάνι των 40 μιλίων του ρωσικού στρατού “έχει διασκορπιστεί και επανατοποθετηθεί”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: