Ο Ρώσος ολιγάρχης Ουσμάνοφ με την αστρονομική περιουσία των 14 δισ. πρόλαβε και «ξεφορτώθηκε» γιοτ και επαύλεις

FILE PHOTO: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Αλισερ Ουσμάνοφ στις 24 Μαρτίου 2016. EPA/YURI KOCHETKOV




Ρώσος δισεκατομμυριούχος στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι πολλά πρώην ακίνητά του δεν του ανήκουν πλέον.

Το σπίτι του πρώην μετόχου της Άρσεναλ, Αλισερ Ουσμάνοφ (Alisher Usmanov), αξίας 82 εκατομμυρίων λιρών, στο Λονδίνο και η έπαυλη στο Surrey μετατράπηκαν σε καταπιστεύματα που συνδέονται με τον ολιγάρχη.

Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, σχολιάζει το ΒΒC.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι ο κ. Ουσμάνοφ «δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα περιουσιακά του στοιχεία».

Στις 3 Μαρτίου, επτά ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ουσμάνοφ προσετέθη στη λίστα των Ρώσων επιχειρηματιών στους οποίους επεβλήθησαν κυρώσεις.

Τα περιουσιακά του στοιχεία δεσμεύτηκαν, του απαγορεύτηκε η επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο και απαγορεύτηκε σε βρετανούς πολίτες και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μαζί του.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε πει: «Θα χτυπήσουμε ολιγάρχες και άτομα που συνδέονται στενά με το καθεστώς Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμό του».

Ρώσοι Ολιγάρχες, Εισβολή στην Ουκρανία, Αλισερ Ουσμάνοφ, Κυρώσεις, Βλαντιμίρ Πούτιν

Η κυβέρνηση έλεγε ότι οι κυρώσεις θα τον αποκόψουν από «σημαντικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των αρχοντικών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων».

Αλλά αυτό είναι πλέον αμφίβολο καθώς ο εκπρόσωπος του κ. Ουσμάνοφ λέει ότι δεν είναι πλέον ο νόμιμος ιδιοκτήτης πολλών από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν της Σοβιετικής Ένωσης, ο Alisher Usmanov, 68 ετών, είναι ιδιοκτήτης της USM Holdings, ενός τεράστιου ομίλου πολλαπλών δραστηριοτήτων που ασχολείται με την εξόρυξη και τις τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου μεγαλύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας MegaFon.

Η περιουσία του εκτιμάται στα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια (14 δισεκατομμύρια λίρες), και ένα μικρό μόνο κομμάτι αυτής είναι το «Beechwood House» στο Highgate καθώς και το κτήμας Sutton Place στο Surrey», δήλωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου .

Έρευνα του BBC εκτιμά ότι το Beechwood House θα μπορούσε τώρα να αξίζει περίπου 82 εκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ουσμάνοφ λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του δισεκατομμυριούχου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και το γιοτ του, έχουν ήδη «μεταφερθεί σε αμετάκλητα καταπιστεύματα».

Αυτά είναι καταπιστεύματα τα οποία συνήθως δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ή να ανακληθούν μετά τη δημιουργία τους.

Εφοσον τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάστηκαν, ο κ. Ουσμάνοφ δεν τα κατέχει πλέον, λέει ο εκπρόσωπός του. «Ούτε είναι σε θέση να τα διαχειριστεί ή να ασχοληθεί με την πώλησή τους, αλλά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μόνο σε ενοικιαζόμενη βάση».

«Ο κ. Ουσμάνοφ αποχώρησε από τα δικαιώματα των καταπιστεύσεων, δωρίζοντας τα ευεργετικά δικαιώματά τους στην οικογένειά του», είπε ο εκπρόσωπος

Συμφωνα με το Russian Asset Tracker, μια παγκόσμια συνεργασία στην οποία συμμετέχουν 27 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Guardian , του Οργανωμένου Εγκλήματος και του Έργου Αναφοράς Διαφθοράς (OCCRP) και του BBC Panorama, υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία , σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκουν στον κ. Ουσμάνοφ .

Αλλά εάν ο κ. Ουσμνάνοφ δεν είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης μεγάλου μέρους αυτής της περιουσίας, μπορεί πλέον να ξεφεύγει ​​από τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Και το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για άλλους ολιγάρχες.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Σε τρεις μέρες οι δυνάμεις του Πούτιν θα ξεμείνουν από τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, λένε Βρετανικές και Ουκρανικές πληροφορίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: