Σε τρεις μέρες οι δυνάμεις του Πούτιν θα ξεμείνουν από τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, λένε Βρετανικές και Ουκρανικές πληροφορίες

File Photo: Ρώσοι στρατιώτες με αμφίβια τεθωρακισμένα κινούνται προς την ηπειρωτική Ουκρανία. EPA, STRINGER




Μόλις για τρεις ημέρες φτάνουν τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα πυρομαχικά που έχουν στη διάθεσή τους τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εισέλθει στην Ουκρανία.

Αυτό ανέφεραν σήμερα ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές των Ουκρανικών δυνάμεων, την ώρα που η πολιορκία της μαρτυρικής Μαριούπολης συνεχίζεται και στα άλλα μέτωπα οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν “κολλημένες”.

Οι αποτυχίες των δυνάμεων Ρωσίας στον τομέα της επιμελητειακής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης και της ανικανότητάς τους να εγκαταστήσουν αγωγό για τροφοδοσία σε καύσιμα για τα στρατεύματα στα μέτωπα, αφήνει τον εισβολέα αντιμέτωπο με την άμεση προοπτική κυριολεκτικά να “ξεμείνει”, αναφέρει το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ανακοινωθέν του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Παράλληλα, οι Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι οι προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν την Μαριούπολη – βασικό στόχο του Πούτιν προκειμένου να επιδείξει “σημαντικές επιτυχίες” στην εισβολή του – συνεχίζουν να αποκρούονται από ΄τις δυνάμεις της Ουκρανίας που συνεχίζουν να εμπλέκονται σε σκληρές συγκρούσεις.

Οι επιθέσεις στα υπόλοιπα μέτωπα της Ουκρανίας – όπως στο Κϊεβο, στο Τσερνίχιβ, το Σούμι και το Χάρκοβο – για μια ακόμη ημέρα σημείωσαν “ελάχιστη πρόοδο με την πλειονότητα των δυνάμεων να είναι στάσιμες” αναφέρει στο ανακοινωθέν του το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Θολοί τώρα οι ρωσικοί στόχοι* Κάθε μέρα που χάνει, η Μόσχα ταπεινώνεται διεθνώς λέει πολεμική αναλύτρια

Oι υπολογισμοί των Ουκρανών ταυτίζονται έτσι με τις εκτιμήσεις δυτικών ειδικών που προέβλεπαν ότι οι Ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να φτάσουν στην “κορύφωσή” τους την τρέχουσα εβδομάδα: Στο χρονικό αυτό σημείο αναμένεται να εξαντληθούν οι προμήθειες με τις οποίες εξοπλίστηκαν οι ρωσικές δυνάμεις για την πρώτη φάση της εισβολής τους στην Ουκρανία. Οι ίδιες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση αυτή θα σταματήσουν οι επιθέσεις και οι Ρώσοι να μπουν στην άμυνα, αναμένοντας την έλευση ενισχύσεων.

Ωστόσο, το να μπουν τα ρωσικά στρατεύματα σε μια “επιχειρησιακή παύση” θα τα καταστήσει ευάλωτα σε αντεπιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων οι οποίες σήμερα ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν την πόλη Μακαρίβ, στα προάστια του Κιέβου – καταλαμβάνοντας σημαντικό  αυτοκινητόδρομο που τους επιτρέπει να μπλοκάρουν τα ρωσικά στρατεύματα και να μην μπορέσουν να περικυκλώσουν την πόλη από τα βορειοδυτικά.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο στρατός του Πούτιν ηττήθηκε ή ότι επίκειται κατάπαυση του πυρός. Τα στοιχεία από το πεδίο της μάχης μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι τακτικές της Ρωσίας είναι πιθανό να γίνονται πιο βάναυσες και αιματηρές όσο περισσότερο οι δυνάμεις της παραμένουν κολλημένες.

Οι δυτικοί ηγέτες, μεταξύ αυτών ο Τζο Μπάιντεν, έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα επειδή «ο Πούτιν είναι με την πλάτη στον τοίχο».

Αντιμετωπίζοντας απροσδόκητα σκληρή αντίσταση, οι δυνάμεις του  Βλαντιμίρ Πούτιν επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο με την αεροπορική ισχύ τους και το πυροβολικό τους στις πόλεις της Ουκρανίας και στους αμάχους που ζουν εκεί.

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Κίεβο παραμένει ο πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας. Το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της Μόσχας παραμένει μίλια μακριά από το κέντρο, αλλά οι πύραυλοι και το πυροβολικό έχουν καταστρέψει πολυκατοικίες κι ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, το οποίο έμεινε πραγματικό κουφάρι που καπνίζει.

Ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του , είπε ότι η Ρωσία αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες δύο ημέρες, πραγματοποιώντας έως και 300 σε διάστημα 24 ωρών και έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1.100 πυραύλους σε Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Οι Ουκρανοί συνέλαβαν στα σύνορα πάνοπλους επίδοξους δολοφόνους του Ζελένσκι: Απέτυχαν και πάλι [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: