Ο πληθωρισμός πλήττει μισθούς και καταθέσεις στην Κύπρο

File photo: Οριακή υποχώρηση παρουσίασε το κλίμα στο λιανικό εμπόριο λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις. Φωτογραφία: Αρχείο Hellas Journal




Μισθοί και καταθέσεις είναι μεταξύ άλλων τα θύματα του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση ρεκόρ για τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στο 6,6%, ενώ ακόμη πιο αυξημένος εκτιμάται ότι θα είναι τον Μάρτιο, με την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή από την Στατιστική Υπηρεσία να αναμένεται στις 7 Απριλίου.

Ποσοστό πληθωρισμού 6,6% σημαίνει ότι για κάθε €1.000 η πραγματική αγοραστική αξία των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά €66, στα €934 τον Φεβρουάριο, αν δεχθούμε ότι τα προϊόντα των οποίων οι τιμές ελέγχονται είναι αντιπροσωπευτικά των αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού.

Μάλιστα, η απώλεια των εισοδημάτων σημειώνεται σε μια περίοδο που ακόμη δεν έχουν περάσει συνολικά στην αγορά οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, με επίκεντρο το ενεργειακό κόστος.

Φυσικά υπάρχει και η καταβολή της ΑΤΑ στους μισθούς, η οποία έχει υπολογιστεί στο 1,27% το 2022. Δηλαδή, στα €1.000 μισθό η αύξηση από την ΑΤΑ είναι €12,7 κάθε μήνα και αναπληρώνεται έτσι ένα μικρό μέρος του χαμένου εισοδήματος των εργαζομένων, που «τρώει» ο πληθωρισμός. Την ΑΤΑ όμως την λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και μερίδα εργαζομένν στον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου η καταβολή της αποτελεί μέρος των συλλογικών συμβάσεων.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή ότι για κάθε 1% αύξηση στον πληθωρισμό αντιστοιχούν €10 εκατ. στα τιμαριθμικά επιδόματα για τους δημόσιους υπάλληλους. Όπως σημειώθηκε, ο αυξημένος πληθωρισμός, που ωθείται από την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ΑΤΑ, στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τις συντάξεις.

Πέρα από τους εργαζόμενους, χαμένοι από τον πληθωρισμό είναι και οι καταθέτες. Οι καταθέσεις, πέρα από τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνει την αγοραστική δύναμη της αποταμίευσης. Ο πληθωρισμός αυτή την περίοδο συνδυάζεται με τα μηδενικά επιτόκια, τα οποία δεν μπορούν να αναπληρώσουν το κενό από τον πληθωρισμό και να προσφέρουν έστω και μια μικρή απόδοση ετησίως. Αυτό που ενδιαφέρει τον καταθέτη είναι ο μέσος πληθωρισμός της χρονιάς. Για το 2022, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών,  προβλέπεται αναθεωρημένος πληθωρισμός ύψους 4%. Ακόμη και η αρχική αναθεωρημένη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι για ετήσιο προϋπολογισμό 2,5% έχει ξεπεραστεί. Ο προϋπολογισμός του κράτους, που είχε ετοιμαστεί τον Σεπτέμβριο του 2021, προέβλεπε πληθωρισμό 1,5%, αφού την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε στον ορίζοντα οποιοσδήποτε αρνητικός παράγοντας, πέραν της πανδημίας.

Η ζημιά στις καταθέσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις

Τι σημαίνει όμως ο πληθωρισμός για τον καταθέτη; Για παράδειγμα, σε μια κατάθεση της τάξεως των €10.000, η ζημιά της αγοραστικής δύναμης της αποταμίευσης μπορεί να φτάσει και στα €400 ετησίως, αν ληφθεί υπόψη ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα είναι 4%. Το 2008 μπορεί να είχαμε πληθωρισμό της τάξεως του 4,7%, όμως τότε τα επιτόκια των καταθέσεων δεν ήταν μηδενικά ή αρνητικά αλλά έφθαναν κατά  μέσο όρο 6% και ορισμένες τράπεζες πρόσφεραν λίγο παραπάνω για να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο καταθέτης την περίοδο εκείνη κέρδιζε ετήσια απόδοση 1,3% στην κατάθεσή του, αν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός από το ύψος του επιτοκίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ρώσοι ολιγάρχες έκλεισαν γραφεία στην Κύπρο και έφυγαν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: