Κυριολεκτικά συνωστισμός της ελίτ Ειδικών Επιχειρήσεων 5 χωρών, στην “Ωρίων 2022”: Απόρροια του «Combat Ready» του ΕΤΑ

Τα Ελληνικά τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, είτε του κεντρικού πυλώνα που έχουν ως έδρα της Αττική ή μονάδων που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας, έχουν εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις τους τη Συμμαχία . Photo ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, βολές μάχης, τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών και εκρήξεις, μάχη σε κατοικημένο τόπο, νηοψίες, καθοδήγηση πυρών σε επιθετικά ελικόπτερα, εγγύς αεροπορική υποστήριξη- τα δυο τελευταία από τους JTAC των SOF τμημάτων, τακτικά σενάρια μάχης.

Αυτά είναι ορισμένα από τα σενάρια των ασκήσεων του φετινού «Ωρίωνα», ο οποίος από την στιγμή που διεξάγεται τις ίδιες ημερομηνίες με τον «Ηνίοχο», θα εκμεταλλευτεί την παρουσία και τις αποστολές των μαχητικών, παίρνοντας ένα κομμάτι της αίγλης και υποστήριξης των αεροποριών.

  • Η άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που έγινε διασυμμαχική για πρώτη φορά το 2021 με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Σερβίας φέτος μεγαλώνει σημαντικά. Και μάλιστα η είσοδος των συμμαχικών δυνάμεων από πέντε διαφορετικές χώρες, στο πλευρό των Ελλήνων SOF, έρχεται ως αναγνώριση ύστερα από το Νατοϊκό «αριστείο» που έλαβε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών ως «Combat Ready», τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Γαλλία (σ.σ. μπήκε στον σχεδιασμό της άσκησης πριν λίγες ώρες), την Βουλγαρία, μαζί με τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, πρόκειται να εκπαιδευτούν σε καταστάσεις οι οποίες προσομοιάζουν με πραγματική επιχείρηση.

Οι «ελίτ» του Special Operations HQ αυτό κάνουν άλλωστε περισσότερο από μια 20ετία, με στόχο ν’ ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο στις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Στον «Ωρίωνα» θα έπαιρνε μέρος και η Σερβία, η συμμετοχή της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες, ακυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Μια κίνηση που θεωρείται πως έγινε λόγω ισορροπιών και αποστάσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ετοιμότητα που έχει δηλώσει το ΝΑΤΟ στην περίπτωση που απειληθεί κράτος μέλος της Συμμαχίας.

  • Τα Ελληνικά τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, είτε του κεντρικού πυλώνα που έχουν ως έδρα της Αττική ή μονάδων που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας, έχουν εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις τους τη Συμμαχία και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, οι οποίοι εκτός των Green Beret, συμμετέχουν στον Ωρίωνα 2022 και με στοιχεία των Navy Seals που αρκετές φορές έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ασκήσεις των Ελληνικών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Και επειδή ο «Ηνίοχος» με τις 100 και πλέον απογειώσεις μαχητικών σε ημερήσια βάση μόνο από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας αλλά και την συμμετοχή των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9 Reaper & Heron, δίνει την ευκαιρία οι SOF να κάνουν τερματικές καθοδηγήσεις πυρών προς τους ιπταμένους. Τα σενάρια αυτά πρόκειται να γίνουν σε πολλά σημεία της επικράτειας, ορισμένα στον ηπειρωτικό κορμό αλλά ιδιαίτερα στα νησιά του Αν. Αιγαίου κατά την δεύτερη εβδομάδα του Ηνιόχου.

  • Έμφαση θα δοθεί σε σενάρια που έχουν να κάνουν με την προστασία ή ανακατάληψη βραχονησίδων αλλά και στον αγώνα κατοικημένου τόπου, ο οποίος έχει φανεί ότι μέσα στα σύγχρονα πεδία των μαχών είναι αυτός που μπορεί να κρίνει έναν πόλεμο. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται περίτρανα εδώ και 33-34 ημέρες στην Ουκρανία.

Κατάδειξη και καθοδήγηση πυρών τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων θα κάνουν και προς τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και τα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa Warrior, τα οποία εμπλέκονται τόσο στον «Ωρίωνα», όσο και σε σενάρια του «Ηνίοχο».

Οι 9 χώρες που λαμβάνουν μέρος στον «Ηνίοχο» και οι 7 στον «Ωρίωνα» αποτελούν μια από τις καλύτερες αποδείξεις πως η προσπάθεια αναβάθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε δυναμικό και μέσα, αναγνωρίζεται από τους Συμμάχους οι οποίοι σπεύδουν με αυτές τις συμμετοχές να δηλώσουν την εμπιστοσύνη στον επαγγελματισμό και την άρτια διοργάνωση των ασκήσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μεγάλη στιγμή για την ΠΑ: Για πρώτη φορά δυο αεροπλανοφόρα και τα μαχητικά τους «κουμπώνουν» στην άσκηση “Ηνίοχος”

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: