Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο «Κόσμος» στο Σουδάν: Οι Έλληνες SOF, οι «ειδικοί» γιατροί και οι διπλωμάτες που κινούν τα νήματα…

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών είναι αυτό που φέρει την πλήρη πιστοποίηση ως ετοιμοπόλεμο τμήμα που μπορεί ν’ ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί εντός ή εκτός συνόρων. Και είναι αυτό που επιλέχθηκε να βρίσκεται αυτή την ώρα στη νότια Αίγυπτο στο πλαίσιο απεγκλωβισμού Ελλήνων από το φλεγόμενο Σουδάν. Πηγή: Hellasjournal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Το ενδιαφέρον Αθήνας – Παρισιού για τα περιφερειακά θέματα ασφαλείας και οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δυο χώρες φανερώνονται με τον καλύτερο τρόπο στην δύσκολη κατάσταση που αναδύεται από το Σουδάν.

Οι πρώτοι Έλληνες, ανάμεσά τους και οι δυο τραυματίες που είχαν χτυπηθεί από ρουκέτα έξω από την ελληνική εκκλησία την ώρα της πρώτης Ανάστασης, μεταφέρθηκαν με μεταγωγικό αεροσκάφος της Γαλλίας σε ασφαλές αεροδρόμιο στο Τζιμπουτί.

Στην Αφρικανική χώρα ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και  την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

  • Σε δεύτερο γαλλικό αεροσκάφος σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες επιβαίνουν μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων, οι οποίοι νωρίτερα κατάφεραν να φτάσουν με ασφάλεια στην γαλλική πρεσβεία κι από εκεί με αυτοκινητοπομπή στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Ωστόσο άλλη αυτοκινητοπομπή με Έλληνες που ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου δεν είχε την ίδια τύχη, δηλαδή να φτάσει με ασφάλεια στη γαλλική πρεσβεία κι από εκεί κοντά στα γαλλικά μεταγωγικά. Βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ομάδες των ενόπλων με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο ναό.

Ενεργοποίηση απόρρητου σχεδίου

Την ίδια στιγμή σε αεροπορική βάση στα νότια της Αιγύπτου προσγειώθηκαν με ασφάλεια τα δυο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη, C-130 & C-27. Με αυτά, στο πλαίσιο του σχεδίου «Κόσμος» έχουν μεταφερθεί διπλωμάτες, ιατροί, νοσηλευτές και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

  • Πριν ξεκινήσει το ταξίδι τους είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την αποστολή ώστε να προετοιμαστούν όλα τα υλικά που απαιτούνται αλλά και για να περάσουν από το κέντρο γεωγραφικής ιατρικής του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου.

Και εφόσον οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί και ο αριθμός τους αναμένεται ν’ αυξηθεί κανείς δεν αποκλείει ότι η ελληνική δύναμη θα φροντίσει να βρεθεί κοντά σ’ αυτούς τους ανθρώπους αν και οι διπλωματικές αρχές ήδη κάνουν τ’ απαραίτητα.

Οδικώς ή δια θαλάσσης…  

Πάντως στρατιωτικές πηγές τονίζουν πως η κατάσταση στο Σουδάν είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε λάθη, ούτε παραλήψεις. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει πριν απογειωθούν τα δυο μεταγωγικά είναι τέτοιος που οι διπλωμάτες και το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων έχουν τουλάχιστον δυο πλάνα ώστε να δράσουν με ασφάλεια τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους ομογενείς που πρέπει να φύγουν από την «hot» περιοχή.

Την αρχή στους απεγκλωβισμούς έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πραγματική πολεμική επιχείρηση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν και τρία ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων Black Hawk. Οι διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας απεγκλωβίστηκαν με πλήρη ασφάλεια από τον αέρα και δια θαλάσσης.

  • Όμως το αρχικό πλάνο που έχει εξεταστεί από την ελληνική πλευρά έχει να κάνει με ένα μεγάλο, πολυεθνικό κομβόι απεγκλωβισμού που θα σχηματιστεί από το Σουδάν με προορισμό τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το δεύτερο σημείο στο κοντινό από το Χαρτούμ λιμάνι, θεωρείται ασφαλές για προσέγγιση από τμήματα ειδικών επιχειρήσεων. Εφόσον όμως οι σύμμαχες χώρες ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και μεταγωγικά αεροσκάφη φτάνουν στο αεροδρόμιο, είναι σαφής η προτίμηση, ανάμεσα σε πολίτες άλλων χωρών να συμπεριλαμβάνονται και Έλληνες.

Άλλωστε τα μεταγωγικά που φτάνουν στο Χαρτούμ διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας, αν και ότι χρησιμοποιούν οι Σουδανοί που αντιμάχονται σίγουρα δεν είναι αντιαεροπορικά IR.

Παράλληλα η εμπειρία του παρελθόντος σε δύσκολες ζώνες και χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας, τουλάχιστον σ’ ότι έχει να κάνει με την 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών είναι μεγάλη, με προσγειώσεις στο Αφγανιστάν κι όχι μόνο…

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

 

«Ηνίοχος» -Η «οικογενειακή» άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας που μέσα από δεκαετίες εξελίχθηκε σε πολιτικό μήνυμα ισχύος και υπεροχής

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: