Κύριε Πρωθυπουργέ, ο Βόσπορος και η Αμμόχωστος είδαν πολλές γλάστρες: Ηγέτες ψάχνουν να δουν, που να ποτίσουν το χώμα της ρίζας!

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. Φωτογραφία Ρωσική Προεδρία, Κρεμλίνο




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ – Νέα Υόρκη 

Στην πολιτική, πολλά στοιχεία έχουν υιοθετηθεί από το εταιρικό Μάρκετινγκ. Τόσο σε θέματα στρατηγικής, όσο και σε θέματα επικοινωνίας. Μια κυβέρνηση, ένα πολιτικό κόμμα, ακόμη και ένας πολιτικός ως μονάδα, δεν διαφέρουν από έναν οποιοδήποτε Οργανισμό – Επιχείρηση, που καλείται να κινηθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Στην περίπτωση ενός έθνους – κράτους, τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα απαιτητικά, μιας και η ταυτότητα του κάθε ενός (nation branding) είναι αυτή που θα αναδείξει το βάθος της ρίζας του, τις αντοχές του και την διαπραγματευτική του ικανότητα. Οι “πόροι και οι ικανότητες” του (όπως οποιουδήποτε οργανισμού) θα κληθούν να αναμετρηθούν με άλλα κράτη (ανταγωνιστές).

Πόσο καλά προετοιμασμένες και ικανές φάνηκαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια για να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα και την ταυτότητα τους; Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα που έχουμε μπροστά μας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιληφθεί σε δυο λέξεις:

  • Αδυναμία – Αποτυχία!

Το ερώτημα είναι “γιατί”! Πρώτα πρέπει να εντοπίσουμε το πρόβλημα για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε!

Σημείο 1
Αν προσέξουμε τους λαούς της Γερμανίας (που ελέγχει την Ευρώπη) και της Ρωσίας (που προσβλέπει πέραν της Ουκρανίας), το κεφάλι κοιτάει ψηλά. Αντίθετα, εμείς οι Έλληνες χαρακτηριζόμαστε από το σκυφτό κεφάλι (400 χρόνια τουρκικού ζυγού σε Ελλάδα και αγγλικής αποικιοκρατίας και τουρκικής κατοχής σε Κύπρο πέρασαν στο υποσυνείδητο).

Αν ανατρέξουμε σε σειρά φωτογραφιών από ηγέτες των πιο πάνω χωρών που ανέφερα, κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί. Ειδικά σε τετ-α-τετ συναντήσεις αυτών των ηγετών με άλλους ηγέτες. Αυταρχική χειραψία Πούτιν, ψυχρή έπαρση Μέργκελ, και ακόμη πιο πίσω, Χίτλερ, Στάλιν, κ.λπ. επιβεβαιώνουν την “υπεροχή”!

Είναι συχνά ο νόμος της Ζούγκλας, όπου το δυνατό ζώο μάχεται να κατασπαράξει το αδύνατο. Ακόμη και ο Ερντογάν, αγέρωχος μπροστά στις αδύναμες Ελλάδα και Κύπρο, αρνάκι με τις μεγάλες δυνάμεις.

Σημείο 2:
Κάθε κερδοσκοπικός οργανισμός αποσκοπεί στην αύξηση των κερδών του και κατ’ επέκταση, στην αύξηση μεριδίου αγοράς. Αυτό κάνει η Τουρκία μέσα από τα χρόνια. Καιροφυλακτεί, δημιουργεί “σενάρια”, επιτείθεται και εφαρμόζει ένα τέτοιο σχέδιο αύξησης της γης, του ουρανού και της θάλασσας της μέσα από τη συνεχή επεκτατικότητα της. Κυρίως εις βάρος των αδύνατων Ελλάδας και Κύπρου.

Σημείο 3:
Στο Μάρκετινγκ, υπάρχουν οι εταιρίες που ηγούνται και κατέχουν τη μεγάλη πίτα της αγοράς (leaders) και αυτές που ακολουθούν (followers). Nike, Coca-Cola, Mercedes, κ.ο.κ. ηγούνται, δεν ακολουθούν, δημιουργούν συνεχώς, δεν αντιγράφουν, δεν αναμένουν από άλλους (π.χ. ιαπωνικά αυτοκίνητα που αντιγράφουν τα γερμανικά, ειδικά τις δεκαετίες ’80 και ’90).

Κύριε Πρωθυπουργέ, παράκληση, αφού δείτε τα πιο πάνω, και αφού “επιστρέψετε” στη συνάντηση σας με Ερντογάν μπροστά από το Βόσπορο, αναλογιστείτε τι από τα πιο πάνω ισχύει για εσάς. Προσωπικά, ακόμη διερωτώμαι τι κέρδισε η Ελλάδα και η Κύπρος από την επίσκεψη σας. Γιατί σίγουρα, η Τουρκία κέρδισε. Κέρδισε εντυπώσεις (ξανά), ως η “δύναμη” που προσπαθεί να φέρει την “ειρήνη” στην περιοχή!

  • Η κατοχική δύναμη που επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και των άλλων θεμάτων – παραβιάσεων του Ελληνισμού. Άκουσον-άκουσον, ο εισβολέας να δρα ως μεσολαβητής και ως επίδοξος εγγυητής μιας άλλης υπό εισβολή χώρας (Ουκρανίας)!

Προσωπικά, με τέτοιες “στάσεις”, νιώθω ότι είναι πιο πιθανό το σενάριο, σε μια από τις επόμενες επισκέψεις σας να βλέπετε την Αμμόχωστο από το γραφείο του Ερντογάν, με εσάς να χαμογελάτε ξανά με σκυφτό το κεφάλι!

Με όλο τον σεβασμό, αλλά ο Βόσπορος και η Αμμόχωστος είδανε πολλές γλάστρες. Εκείνο που ψάχνουν να δουν είναι ηγέτες, που να ποτίσουν το χώμα της ρίζας τους!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η κυβέρνηση “σηκώνει” τα μανίκια στο εσωτερικό και όταν πάει στις Βρυξέλλες, τα μανίκια (κυρώσεις σε Τουρκία) γίνονται φούστες!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: