Ιστορική άνοδος της αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές στην Κολομβία- Βαριά ήττα του δεξιού κυβερνώντος κόμματος

File photo Τα επινίκια για τον ηγέτη της “Ιστορικής συμφωνίας” Γκουστάβο Πέτρο (στο κέντρο) EPA/Mauricio Duenas Castaneda




Η συμμαχία της αριστεράς σημείωσε ιστορική επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Κολομβία, σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα, έπειτα από την καταμέτρηση του 93% και πλέον των ψηφοδελτίων.

Η «Ιστορική Συμφωνία» (Pacto Histórico), η κυριότερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης στην απερχόμενη δεξιά κυβέρνηση, καταλαμβάνει 17 έδρες από τις 102 της Γερουσίας, αναδεικνύεται δηλαδή μεγαλύτερο κόμμα στο σώμα, με το 14,52% των ψήφων, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παραδοσιακές παρατάξεις, συντηρητικές και φιλελεύθερες.

Στη Βουλή, η συμμαχία της αριστεράς της οποίας ηγείται ο Γουστάβο Πέτρο οδεύει να καταλάβει 25 έδρες από τις 165, στη δεύτερη θέση πίσω από το Φιλελεύθερο Κόμμα (32), όμως στήθος με στήθος με τους συντηρητικούς και με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα.

Το «Δημοκρατικό Κέντρο», το δεξιό κόμμα που ασκεί την εξουσία, που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές, το 2018, τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Γερουσία, οδεύει να υποστεί βαριά ήττα, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση σε αυτή την αναμέτρηση και την τέταρτη στη Βουλή.

Η ” Ιστορική Συμφωνία” εξασφάλισε τα καλύτερα αποτελέσματα της προοδευτικής παράταξης στην ιστορία της δημοκρατίας της Κολομβίας», συνόψισε με ικανοποίηση ο ηγέτης της, ο οποίος αναδείχθηκε θριαμβευτής επίσης χθες στην εσωκομματική διαδικασία σε εθνική κλίμακα και θα είναι όπως αναμενόταν υποψήφιος της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές της 29ης Μαΐου.

Ο κ. Πέτρο εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση πως «οδεύουμε να κερδίσουμε την προεδρία από τον πρώτο γύρο».

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στην Κολομβία χθες Κυριακή, ημέρα που διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές και εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της 29ης Μαΐου.

Τα δύο μέλη των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν σε εκρήξεις στους νομούς Κακετά (νότια) και Μέτα (κεντρικά), ανέφερε το γενικό επιτελείο μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι άλλα δύο τραυματίστηκαν. Δεν είναι σαφές ακόμη ποιος βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις.

Κάπου 73.000 στρατιωτικοί είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας στο κράτος των Άνδεων, όπου είναι ενεργές οργανώσεις ανταρτών, παραστρατιωτικές ομάδες και συμμορίες κακοποιών.

Έξι χρόνια μετά την ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που οδήγησε στον αφοπλισμό των περίπου 7.000 πολεμιστών της, τη διάλυση και τον μετασχηματισμό της σε πολιτικό κόμμα, τα θύματα του εμφυλίου πολέμου ο οποίος διαρκεί πάνω από πέντε δεκαετίες στο λατινοαμερικάνικο κράτος θα αντιπροσωπεύονται πλέον στο Κογκρέσο.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Ελλάδα Αθήνα 

Οι Γερμανοί εξοπλίζονται: Το Βερολίνο θα αγοράσει F-35, τα «αόρατα» αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: