Η γενναία απόφαση των Ρώσων δημοσιογράφων: Αναστολή έκδοσης της εφημερίδας “Novaya Gazeta”

A man leaves a building housing the head office of the Novaya Gazeta newspaper in Moscow, Russia, 28 March 2022. Novaya Gazeta announced on 28 March 2022 that after two written warning received from the Russian federal agency Roskomnadzor responsible for supervision of communications, information technology and mass media, the Novaya Gazeta is suspending its publications online and on paper until the end of ‘the special operation in Ukraine’. EPA, YURI KOCHETKOV




Η καταστολή, η παρενόχληση, οι συλλήψεις και ο εκφοβισμός από τις αρχές της Μόσχας ανάγκασαν εκατοντάδες Ρώσους δημοσιογράφους σε σιωπή ή εξορία, εξηγεί η Olga Prokopieva, εκπρόσωπος Τύπου της ΜΚΟ Russie Libertés στην εφημερίδα Liberation, (Hala Kodmani).

Χαρακτηρίζει «πολύ γενναία» την απόφαση του συντακτικού προσωπικού της εφημερίδας Novaya Gazeta να συνεχίσει να δημοσιεύει, μετά τον νόμο που απαγορεύει κάθε σχόλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόφαση αναστολής της έκδοσης, ειδικά μετά το κλείσιμο των δύο τελευταίων ΜΜΕ που επικρίνουν την κυβέρνηση:

  • Του ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy [«Ηχώ της Μόσχας»] και του Dojd TV, του μοναδικού ανεξάρτητου τηλεοπτικού καναλιού στη χώρα.

Υπογραμμίζει, ότι οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα στη Ρωσία, και  αυτό πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, βάσει του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», καθώς δέχονταν πίεση, κατασκοπεύονταν, παρενοχλούνταν σε καθημερινή βάση και δεκάδες από αυτούς συνελήφθησαν, γεγονός που οδήγησε εκατοντάδες εξ αυτών σε οικειοθελή εξορία, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής ή στη Γεωργία, υπό το φόβο της δίωξης. 

Σημειώνει, ότι ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ και δημοσιογράφοι είναι από το εξωτερικό ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του Instagram ή του Facebook, τα οποία αν και κλειστά από τις αρχές είναι προσβάσιμα μέσω VPN, ενώ τα κανάλια ειδήσεων είναι επίσης ενεργά στο δίκτυο Telegram.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι μόνο μια μειοψηφία Ρώσων είναι συνδρομητές σε αυτά, με τη  συντριπτική πλειοψηφία του λαού να βρίσκεται υπό την επιρροή της προπαγάνδας των επίσημων τηλεοπτικών καναλιών, μη γνωρίζοντας την αλήθεια και πιστεύοντας το αφήγημα, ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων.

Κατά την ίδια, «η πραγματική πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά των Ρώσων σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία και στη χώρα.» 

  • Ως προς το αν οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επαναστατήσουν ενάντια στην εξουσία, αν ήταν ενημερωμένοι για την πραγματικότητα, υποστηρίζει, ότι «η ιδέα, ξεσηκωμού των Ρώσων κατά του Poutine υποδηλώνει άγνοια της κατάστασης των ελευθεριών στη Ρωσία ή  μάλλον της αυξημένης τα τελευταία χρόνια καταστολής».

Τονίζεται ταυτόχρονα, ότι στο επίκεντρο της δράσης του ΜΚΟ Russie Libertés είναι η ευαισθητοποίηση των Γάλλων για τη ρωσική πραγματικότητα και πάνω από όλα η διόρθωση όλων των ψευδών πληροφοριών, που μεταδίδονται από φιλορώσους προπαγανδιστές.

Όπως τονίζει, αυτός είναι και ο σκοπός του συνεδρίου, «Russia: War Censorship Kills», στις 20 Απριλίου στο Παρίσι, με  κεντρικό ομιλητή τον Victor Chenderovitch, Ρώσο συγγραφέα και παρουσιαστή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, από τους πιο γνωστούς Ρώσους σατιρικούς συγγραφείς, αλλά και άλλους εξόριστους Ρώσους ακτιβιστές και δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: Liberation, Hala Kodmani – Suspension de «Novaïa Gazeta»: «Le challenge est de trouver le moyen d’ouvrir les yeux et les oreilles des Russes sur ce qu’il se passe réellement»

Γιατί η Μαριούπολη είναι τόσο σημαντική για Ρώσους και Ουκρανούς: Τα πλεονεκτήματά της, η καταδίκη της…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: