Δυο χρόνια μετά ο κινεζικός εφιάλτης επιστρέφει; Σκληρό γενικό λοκντάουν στην Σανγκάη [photos, videos]

File photo: Σκληρό λοκντάουν με περίφραξη και απομόνωση ολόκληρων τετραγώνων στην Σανγκάη. EPA/ALEX PLAVEVSKI




Εικόνες σαν κι αυτές που ο κόσμος έβλεπε απ’ την Κίνα όταν ακόμη ο κορωναϊός ήταν… εξωτικός, επαναλαμβάνονται σήμερα, δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας.

Σήμερα η Κίνα ξεκίνησε το πιο εκτεταμένο λοκντάουν που επιβλήθηκε ποτέ – σε εποχή πανδημίας – με στόχο να ελέγξει την νέα μεγάλη έξαρση του κορωναϊού στην Σαγκάη.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 3.500 νέα κρούσματα covid-19 μόνο στη Σαγκάη.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας και η μεγαλύτερη πόλη με 26 εκατομμύρια κατοίκους, είχε διαχειριστεί τα προηγούμενα κύματα κορωναϊού με περιορισμένα λοκντάουν σε  κατοικίες και χώρους εργασίας όπου εξαπλωνόταν ο ιός.

  • Αλλά το γενικό λοκντάουν σε όλη την πόλη, που θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις θα είναι το πιο εκτεταμένο της Κίνας, από τότε που η πόλη της Γουχάν, όπου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, περιόρισε τα 11 εκατομμύρια κατοίκους στα σπίτια τους για 76 ημέρες.

Τα μέτρα καραντίνας περιλαμβάνουν τηλεργασία καθώς και αναστολή των δημόσιων συγκοινωνιών.

Η αρχική φάση του λοκντάουν θα διαρκέσει από σήμερα έως την Παρασκευή το πρωί και θα ισχύει για το ανατολικό τμήμα της πόλης όπου βρίσκεται το οικονομικό της κέντρο.

Η δεύτερη φάση θα αφορά το δυτικό τμήμα της πόλης και θα διαρκέσει από το πρωί της Παρασκευής έως το απόγευμα της επόμενης Τρίτης 5 Απριλίου.

Μέχρι πρότινος οι αρχές της κινεζικής πόλης προσπαθούσαν να αποφύγουν το πλήρες λοκντάουν, προκειμένου να μην πλήξουν την οικονομία, υιοθετώντας πιο στοχευμένα μέτρα, όπως 48ωρα λοκντάουν σε συγκεκριμένα συγκροτήματα κατοικιών.

Στο ανατολικό τμήμα της Σανγκάης, το Πουντόνγκ, που μπήκε από σήμερα, βρίσκεται το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης και η διάσημη επιχειρηματική συνοικία με τους τεράστιους ουρανοξύστες.

Το εκτεταμένο λοκντάουν στην πόλη προκάλεσε πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ, υπό τον φόβο μιας επ’ αόριστον καραντίνας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πιάστηκαν στα χέρια για μερικά τρόφιμα.

 EPA/ALEX PLAVEVSKI
 EPA/ALEX PLAVEVSKI
EPA/ALEX PLAVEVSKI
EPA/ALEX PLAVEVSKI

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: