Από τους Οθωνούς και τη Γαύδο ως το Καστελόριζο και τον Έβρο: Το άρμα του Ηνίοχου σκεπάζει τους ουρανούς και εκνευρίζει…

File Photo Οι Ισραηλινοί που τιμούν κάθε χρόνο την Ελληνική αεροπορία, θα φτάσουν για μια εκ των δυο εβδομάδων που διαρκεί η άσκηση με τα F-16 Soufa, ιπτάμενο ραντάρ G-550 καθώς και με ιπτάμενο τάνκερ B-707. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Από τους Οθωνούς έως την Γαύδο κι από το Καστελόριζο ως τον Έβρο, ο «Ηνίοχος 2022» ευελπιστεί ότι γι’ ακόμη μια χρονιά θ’ ανταγωνιστεί «στα ίσια» τις μεγάλες αεροπορικές ασκήσεις που διοργανώνουν ελίτ αεροπορίες ανά τον κόσμο.

Λίγες ημέρες μάλιστα μετά την 25η Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Επετείου, θ’ ανακοινωθούν και οι περιοχές των ασκήσεων του φετινού Ηνιόχου οι οποίες κλειδώνουν σχεδόν όλο το εύρος του FIRΑθηνών.

Οι πληροφορίες λένε ότι στα προκαταρτικά briefingπου έχουν γίνει τόσο σε επίπεδο ιπταμένων, με απεσταλμένους κι από τις χώρες που μετέχουν, όσο και σε επίπεδο Επιτελείων οι σύμμαχοι δεν έχουν φέρει την παραμικρή αντίρρηση για τις περιοχές των αεροπορικών ασκήσεων, ιδίως μ’ εκείνες που εναλλάσσεται χερσαίο έδαφος και θάλασσα. Το Αν. Αιγαίο είναι ένα τέτοιο τοπίο, με εκατοντάδες νησιά και νησίδες και το γαλάζιο του Αρχιπελάγους.

Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι οι γείτονές μας ξανά θα δηλώνουν τον εκνευρισμό τους για την μεγαλειώδη Ελληνική αεροπορική άσκηση και την παρουσία των «μπλε φτερών» σε μεγάλους σχηματισμούς στο Αν. Αιγαίο. Και παράλληλα η διαμαρτυρία προς τους συμμάχους επειδή ακολουθούν τα Ελληνικά σχέδια είναι μέσα στο «πρόγραμμα» προπαγάνδας της Άγκυρας.

Στην Ελληνική νησιωτική γη σύμφωνα με πληροφορίες πολλές θα είναι και οι συνεργασίες με το Πεζικό του Στρατού Ξηράς, αλλά και με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία μέσω της συμμετοχής ιπταμένων και μηχανικών σε πληθώρα ασκήσεων στο εξωτερικό, έχει ξεχωρίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τροφοδοτεί με συμμετοχές τις Ελληνικές ασκήσεις σε πολυμερές ή διμερές επίπεδο.

Ο σχεδιασμός των ασκήσεων και των νέων σεναρίων που εισάγονται στον Ηνίοχο είναι μια δουλειά που ξεκινά λίγες ημέρες αφότου λήξει η άσκηση της χρονιάς που πέρασε. Παράλληλα, συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί μέσα από τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας σε ασκήσεις στο εξωτερικό, προσαρμόζονται στο Ελληνικό πεδίο τακτικής.

Οι σύμμαχοι που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση ανήκουν στην αφρόκρεμα των πολεμικών αεροποριών, με ορισμένες εξ αυτών να έχουν διαπρέψει σε πεδία μαχών ανά τον κόσμο. Και αυτό είναι μια σημαντική λεπτομέρεια διότι μεταφέρεται η τεχνογνωσία μέσω της Ελληνικής άσκησης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Απουσίες και ηχηρές παρουσίες

Η Ουκρανο-ρωσική κρίση ωστόσο αφήνει εκτός την Ρουμανική αεροπορία η οποία δήλωσε αδυναμία να δεσμεύσει αεροσκάφη της για τον Ηνίοχο. Το ίδιο σύμφωνα με πληροφορίες συμβαίνει και με τους Άραβες οι οποίοι μετά από αρκετά χρόνια δεν θα λάβουν μέρος την άσκηση.

Οι ισχυροί σύμμαχοι, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά μέσω του Ηνίοχου προχωρούν σε μια επίδειξη ισχύος στην Αν. πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία μετέχει με το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, από την πίστα του οποίου θ’ απονηώνονται τα RafaleM, όπως και ιπτάμενο ραντάρ E2CHawkeye.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται και αυτές με αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής, F-15 , όπως και με την προηγμένη τεχνολογία που παρέχει το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper.

Οι Ισραηλινοί που τιμούν κάθε χρόνο την Ελληνική αεροπορία, θα φτάσουν για μια εκ των δυο εβδομάδων που διαρκεί η άσκηση με τα F-16 Soufa, ιπτάμενο ραντάρ G-550 καθώς και με ιπτάμενο τάνκερ B-707.

Οι Ιταλοί που έφεραν το 2019 για πρώτη φορά στον Ηνίοχο F-35, αρκούνται να τροχοδρομήσουν στην Ανδραβίδα με τα μαχητικά Tornadoενώ οι Σλοβένοι θα λάβουν μέρος με αεροσκάφη PC-9M.

Η Κύπρος, όπως πάντα θα πάρει μέρος με το ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης AW-139 το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλους τους Ηνιόχους καθώς από εκεί επιχείρησαν Ειδικές δυνάμεις σε πολλά σενάρια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι παρασκηνιακές κινήσεις των «μνηστήρων» για τις κορβέτες: Tο ΠΝ έλαβε διαβεβαίωση για το πρόγραμμα ενίσχυσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: