Από κόσκινο 5.000 απαιτήσεις γιατρών του Γενικού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο

FILE PHOTO: Γιατροί και νοσηλευτές σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Από κόσκινο πέρασαν 5.000 απαιτήσεις γιατρών αλλά και άλλων παρόχων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, από Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες

Οι εμπειρογνωμόμες  συνεργάζονται το τελευταίο διάστημα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας της Κύπρου και έχουν αναλάβει κατόπιν σχετικής σύμβασης την αξιολόγηση των ιατροφαρμακευτικών απαιτήσεων που καταχωρήθηκαν στο λογισμικό του ΓεΣΥ το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τόσο την εξωνοσοκομειακή όσο και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη

Όπως, μάλιστα, αναφέρουν πληροφορίες του «Φιλελεύθερου, σε ρεπορτάζ της Μαριλένας Παναγή, οι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη εντοπίσει «ύποπτες» καταχωρήσεις τις οποίες θα αναλύσουν σε ειδική έκθεση που ετοιμάζουν αυτό το διάστημα και θα παραδώσουν στον ΟΑΥ τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Θωμάς Αντωνίου, «εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές του οι οποίες είναι συνεχείς από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ, για ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου του Συστήματος ενώ πρόσφατα, πέραν από την Επιτροπή Ελέγχου που λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό, συστάθηκε και έπιασε δουλειά και Επιτροπή διαχείρισης κινδύνου».

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Αντωνίου, «είχαμε ήδη συνάντηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο με τον οποίο συμφωνήθηκε ότι θα οριστούν γιατροί από όλες τις ιατρικές ειδικότητες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν στην ενίσχυση και αναβάθμιση του μηχανισμού ελέγχου του Συστήματος και παράλληλα και το διοικητικό συμβούλιο έχει προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής, η οποία έχει αναλάβει να καταγράψει εισηγήσεις τόσο από παρόχους του Συστήματος όσο και από άλλους φορείς με στόχο να τις μελετήσουμε και σε όσες περιπτώσεις κριθεί σκόπιμο να τις υιοθετήσουμε».

Στον ΟΑΥ, είπε καταλήγοντας ο κ. Αντωνίου, «έχουν συσταθεί και λειτουργούν επίσης διάφορες επιτροπές και υποεπιτροπές, όπως οι Επιτροπές προσφορών, εξέτασης ενστάσεων επικοινωνίας κ.λπ. και όλες έχουν στόχο τόσο τη σωστή παρακολούθηση όλων των ενεργειών στις οποίες προβαίνει ο Οργανισμός, όσο και τον τρόπο με τον οποίο τα όσα γίνονται από τον ΟΑΥ φθάνουν στους σωστούς αποδέκτες».

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των 5.000 απαιτήσεων από Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες, ο διευθυντής του ΟΑΥ Κωνσταντίνος Παναγίδης, εξήγησε με δηλώσεις του στον «Φ» ότι «πρόκειται για εμπειρογνώμονες εξειδικευμένου οίκου, ο οποίος ασχολείται με την αξιολόγηση των απαιτήσεων παρόχων υγείας».

«Κατά τη μέχρι τώρα συνεργασία μας έχουν εξεταστεί 5.000 απαιτήσεις και η αξιολόγηση δεν έγινε με απλή ανασκόπηση του λογισμικού συστήματος του ΓεΣΥ, αλλά έγινε ενδελεχής και λεπτομερής έρευνα η οποία όπως μας ενημέρωσαν έδωσε αποτελέσματα για τα οποία θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας εμπεριστατωμένη έκθεση» είπε ο κ. Παναγίδης.

Η αξιολόγηση αφορά, «το κατά πόσον μια απαίτηση που αφορά για παράδειγμα μια ιατρική πράξη είναι δικαιολογημένη. Εάν έπρεπε να γίνει αυτή η ιατρική πράξη, εάν ήταν σύμφωνη με τη διάγνωση που είχε γίνει κ.λπ. Εξετάστηκε ακόμα και το κατά πόσον ο πάροχος έχει συμπληρώσει σωστά τις κλινικές σημειώσεις ώστε να δικαιολογούνται οι πράξεις στις οποίες προχώρησε».

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτού «του πρώτου, ας το ονομάσουμε ‘’πιλοτικού’’ προγράμματος αξιολόγησης», είπε ο κ. Παναγίδης, «ο ΟΑΥ προχωρεί σε προετοιμασία για μια πολύ πιο μεγάλη προσπάθεια αξιολόγησης των ιατροφαρμακευτικών απαιτήσεων, η οποία όπως προγραμματίζουμε θα αρχίσει πολύ σύντομα».

Στόχος του ΟΑΥ, κατέληξε, «είναι να εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές του και να αναβαθμίσει τον μηχανισμό ελέγχου του Συστήματος ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες κατάχρησης του ΓεΣΥ ή οι πιθανότητες λαθών και παραλείψεων από πλευράς των παρόχων κατά την υποβολή των αιτημάτων τους για αποζημίωση από τον ΟΑΥ».

Σε δηλώσεις για την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και έχει ως στόχο την καταγραφή εισηγήσεων για βελτίωση του Συστήματος από όλους τους αρμόδιους φορείς, προέβη χθες ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ και μέλος του δ.σ. του ΟΑΥ, Στράτης Ματθαίου.

Όπως ανέφερε «σκοπός μας είναι να έχουμε συναντήσεις και με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, και με τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας αλλά και με όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ. Να καταγράψουμε τις εισηγήσεις τους και να δούμε στη συνέχεια σε ποιες κινήσεις πρέπει να προχωρήσουμε για να αναβαθμίσουμε τον μηχανισμό ελέγχου του Συστήματος».

Στο ΓεΣΥ, παραδέχθηκε, «υπάρχουν καταχρήσεις και αυτό είναι κάτι που το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού το έχει εντοπίσει από την αρχή. Έχουν γίνει ήδη αρκετές ενέργειες και όπως έχει γίνει και γνωστό η σύμβαση κάποιων παρόχων έχει ήδη διακοπεί. Τώρα, έχουμε αισθανθεί την ανάγκη ότι πρέπει να ενημερώνουμε και τον κόσμο για τις κινήσεις στις οποίες προβαίνουμε και ταυτόχρονα επιβάλλεται και εμείς να εντατικοποιήσουμε τον έλεγχο που ασκούμε».

«Οι γιατροί του ΓεΣΥ εκπροσωπούνται από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ»

Τη δική της παρέμβαση έκανε χθες η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και επαγγελματίες Υγείας οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ. Όπως αναφέρει η ΕΣΕ στην ανακοίνωσή της, «μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι το 4,4% των ιατρών του ΓεΣΥ, σε αριθμούς δηλαδή 67 από τους 2.600 και πλέον ιατρούς του Συστήματος, έχουν γίνει ‘’σημαία’’ από κάποιους, με στόχο να πλήξουν την ίδια τη μεταρρύθμιση που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα στοχοποιούν όλους τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ».

Ιδιαίτερη εντύπωση, αναφέρει η ΕΣΕ, «προκαλεί επίσης η διαπίστωση ότι ο ιατρικός κόσμος της Κύπρου εκπροσωπείται στα διάφορα Σώματα, από ιατρούς οι οποίοι δεν είναι καν ενταγμένοι στο Σύστημα, αλλά αποτελούν τους εκπροσώπους οι οποίοι διαπραγματεύονται για το ΓεΣΥ. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 2.800 ιατρούς (ενεργούς), εκ των οποίων μόνο 185 δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

«Ωστόσο, διαπιστώνουμε στις διάφορες συσκέψεις/συνεδριάσεις, εντός και εκτός Βουλής, προσκαλούνται και εκφέρουν άποψη μόνο ιατροί οι οποίοι δεν έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ». Τρανταχτό παράδειγμα, «η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν συνολικά τέσσερις ιατροί (3 προσκεκλημένοι και 1 βουλευτής), εκ των οποίων ουδείς είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ».

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα ελέγχου του Συστήματος, «απαίτηση τόσο της ΟΣΑΚ όσο και της ΕΣΕ-ΟΣΑΚ είναι ο συνεχής, λεπτομερής και απρόσκοπτος έλεγχος για τη λειτουργία του ΓεΣΥ, αφού είμαστε οι πρώτοι που τονίζουμε την ανάγκη προφύλαξης των πόρων από καταχρήσεις και υπερτιμολογίσεις».

Για τα ζητήματα που αφορούν στον τομέα των φαρμάκων, «η ΕΣΕ-ΟΣΑΚ με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί τις δηλώσεις που γίνονται από επίσημους κρατικούς φορείς και εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν πισωγύρισμα στις διαδικασίες των προσφορών».

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε τους πολίτες να στρατευθούν δίπλα στην ΟΣΑΚ και σε όσους στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το ΓεΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: philenews.com

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: