Θα τα καταφέρουμε και χωρίς το ρωσικό αέριο λένε οι Γερμανοί: Οι κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία, λένε οι Γάλλοι

File Photo Εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου NORD STREAM 2 EPA/CLEMENS BILAN μέσω ΚΥΠΕ




Η Γερμανία θα μπορεί να τα καταφέρει εν τέλει χωρίς ρωσικό αέριο, εάν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος.

«Ναι, μπορεί», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα αυτή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για αναστολή της αδειοδότησης του μεγάλου ρωσογερμανικού αγωγού αερίου Nord Stream II, ύστερα από την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυχθεισών φιλορωσικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν το Βερολίνο θα έπρεπε μία μέρα να εγκαταλείψει τελείως το ρωσικό αέριο, αυτό θα μεταφραζόταν αρχικά σε «ένα τεράστιο κενό» που θα έπρεπε να καλυφθεί στην αγορά ενέργειας, έχοντας ως συνέπεια «αρχικά την αύξηση της τιμής» του αερίου.

Ωστόσο, τελικά, το αέριο που αγοράζεται από την Gazprom θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί» από άλλους παραγωγούς και πηγές ενέργειας, δήλωσε ο ίδιος.

Οι κυρώσεις της ΕΕ θα πλήξουν τη Ρωσία

Το πακέτο των κυρώσεων που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πλήξει πρωτίστως την ρωσική οικονομία δήλωσε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμερ.

Ο Γάλλος υπουργός, του οποίου η χώρα ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε επίσης ότι το ζήτημα των κυρώσεων και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης τους θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Παρίσι.

Ο Λεμέρ ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία συνιστά στρατιωτική και ενεργειακή απειλή για την Ευρώπη επισημαίνοντας ωστόσο ότι το οικονομικό της μέγεθος δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να απειλήσει συνολικότερα την ευρωπαΐκή οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει στο εγγύς μέλλον κάποια αύξηση των τιμών της ενέργειας και υπογράμμισε την σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών για την Ευρώπη.

Εξάλλου ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Γάλλος υπουργός Κλεμάν Μπον δήλωσε σήμερα ότι το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα ισχύσει άμεσα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο / Μ. Σπινθουράκης
Φρανκφούρτη, Γερμανία

H Ουκρανία έβαλε φωτιά στα καύσιμα: Ρεκόρ επταετίας για το πετρέλαιο, έρχονται ανατιμήσεις και στα τρόφιμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: