Μετά τους Times και ο Guardian υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

FILE PHOTO: Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΠΟΑ, STR




Ένα ακόμα άρθρο σε μεγάλη και έγκυρη βρετανική εφημερίδα υπερασπίζεται την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ασκώντας μάλιστα κριτική στην κυβέρνηση ότι “πετάει το μπαλάκι” των ευθυνών αποφεύγοντας οποιαδήποτε απόφαση.

Αυτή τη φορά είναι η εφημερίδα The Guardian που θέτει το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα  και γίνεται η δεύτερη βρετανική εφημερίδα που τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Πολύ πρόσφατα ήταν οι έγκυροι και βαρύνουσας σημασίας Times του Λονδίνου που εκφράστηκαν σαφώς υπέρ της επιστροφής σε μια ιστορική μεταστροφή της θέσης τους.

Το άρθρο γνώμης της δημοσιογράφου Σάρλοτ Χίγκιν, η οποία είναι η βασική αρθρογράφος Guardian σε θέματα Πολιτισμού,   φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα – τότε για είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτούμε την επανένωση;».

Με βάση αυτή την ερώτηση επιχειρηματολογεί στο μακροσκελές άρθρο της λέγοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση που η ευθύνη της μετατίθεται από τον έναν στον άλλον. Όπως χαρακτηριστικά γράφει, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επανένωση δεν εξαρτάται από αυτήν αλλά από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου τώρα – εκτός του ότι δεν έχουν τη «διάθεση» να τα επιστρέψουν – υποστηρίζουν ότι υπάρχει και ο νόμος του 1963 (1963 British Museum Act) που τους δεσμεύει.

Το Γούεστμινστερ προσκολλημένο στο αυτοκρατορικό παρελθόν;

Ο νόμος προβλέπει ότι για να φύγει οποιοδήποτε έκθεμα εκτός Βρετανικού Μουσείου θα πρέπει ή να έχει υποστεί ζημιές ή να είναι αντίγραφο ή να πρόκειται για έκθεμα που έχει λεηλατηθεί ή αγοραστεί υπό εξαναγκασμό την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, οι διαχειριστές υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατός ούτε ο δανεισμός των γλυπτών, με ευθύνη αυτή τη φορά των ίδιων των Ελλήνων, που δεν αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία τους στο Βρετανικό Μουσείο.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό σημείο του άρθρου είναι, ότι η δημοσιογράφος επιλέγει να χαρακτηρίσει την γκαλερί Ντουβίν του μουσείου, όπου και βρίσκεται η ζωφόρος των 75 μέτρων και μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων του Παρθενώνα, «κάπως ζοφερή και καταθλιπτική, σε σύγκριση με την φανταστική αναπαράσταση στο μουσείο της Ακρόπολης». 

Η δημοσιογράφος επικαλούμενη την καταγεγραμμένη άποψη της κοινής γνώμης της Βρετανίας υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, εμφανίζεται καυστική έναντι του Μπόρις Τζόνσον, γράφοντας χαρακτηριστικά:

“Γιατί λοιπόν ο φιλέλληνας Μπόρις Τζόνσον δεν τα δίνει πίσω; Άλλωστε, ως μαθητής έγραφε με πάθος υπέρ της αποκατάστασης [του Παρθενώνα]. Λοιπόν, το τί σκεφτόταν ή δεν σκεφτόταν κάποτε ο Τζόνσον είναι φυσικά άσχετο με την υπόθεση”, καθώς άλλα εξάλλου σκεφτόταν στο παρελθόν και για άλλα ζητήματα, σχολιάζει η αρθρογράφος, δίνοντας ως παράδειγμα το Brexit, μεταξύ άλλων.

Αυτό που είναι απολύτως σχετικό, τονίζει το άρθρο, είναι ότι ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι τα εθνικά μουσεία στη Βρετανία δεν είναι προέκταση της κυβέρνησης, βρίσκονται σε διακριτή απόφαση και είναι  ανεξάρτητα από αυτήν. Σε ένα σπάνιο ξέσπασμα εγκράτειας, ο Τζόνσον είπε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι υπόθεση των εντολοδόχων του Βρετανικού Μουσείου.

Η δημοσιογράφος, επικαλούμενη την βρετανική νομοθεσία αναπτύσσει πλήθος επιχειρημάτων που καταλήγουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Οτι κανείς εκ των εντολοδόχων του Βρετανικού Μουσείου δεν “θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα πει να επιστραφούν τα μάρμαρα”,  αλλά ότι αυτό είναι ζήτημα που – όσο ανεξάρτητοι κι αν είναι σε ατομικό επίπεδο οι εντολοδόχοι του Βρετανικού Μουσείου – θα αποφασίσει η ίδια η κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι  το Γούεστμινστερ δε φαίνεται να ξεκολλάει από το αυτοκρατορικό παρελθόν της Βρετανίας, το οποίο είναι ίσως εκείνο που πραγματικά αποτρέπει την επανένωση.

“Το λογικό είναι η κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να χαράξει αρχές βάσει των οποίων οι αξιώσεις επαναπατρισμού στα εθνικά μουσεία μπορούν να αξιολογηθούν νηφάλια, όπως έχει γίνει εδώ και καιρό για τα τεχνουργήματα που συνδέονται με το Ολοκαύτωμα. Η κυβέρνηση του Γουέστμινστερ με τον ηθελημένο νατιβισμό της φαίνεται απίθανο να έχει το μυαλό να το κάνει. Όμως ο επαναπατρισμός είναι το σημερινό ζήτημα. Και σχεδόν σίγουρα το αυριανό επίσης” είναι ο επίλογος του δημοσιεύματος.

Πηγή: The Guardian

 

Ιστορική αλλαγή θέσης από τους Τimes του Λονδίνου: «Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: