Ιστορική αλλαγή θέσης από τους Τimes του Λονδίνου: «Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν»

The museum and the British government, supported by The Times, have resisted the pressure. But times and circumstances change. The sculptures belong in Athens. They should now return,” the article added.




Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσονται για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία τους οι Times του Λονδίνου.

Το βρετανικό έντυπο καταθέτει ευθέως την άποψή του στο κύριο άρθρο του φύλλου της 11ης Ιανουαρίου, το οποίο τιτλοφορείται: «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενοποιώντας την Ελληνική Κληρονομιά».

«Tα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και στην αποτύπωση της κίνησης. Εκατομμύρια έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα, και που τους τελευταίους δύο αιώνες έχουν αποτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελώντας ένα από τα ομορφότερα όλων των εκθεμάτων του.

Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υπεστήριζαν ότι τεχνουργήματα τόσο θεμελιώδη για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν.

Το άμεσο προηγούμενο είναι η συμφωνία της Ιταλίας να δανείσει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της Θεάς Άρτεμης, το οποίο αφαιρέθηκε όπως και τα γλυπτά του Παρθενώνα», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Τimes, στην ιστορική αυτή μεταστροφή της θέσης τους που προσθέτει ένα ακόμη επιχείρημα στις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Με πληροφορίες από The Times

New York Times: «Ένας κόμβος για τη σύγχρονη τέχνη δημιουργείται στη σκιά της Ακρόπολης»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: