Με το βλέμμα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν επιχειρεί ‘επίθεση φιλίας’ προς τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στις Βρυξέλλες. EPA, ARIS OIKONOMOU, POOL




Τους χαμηλούς τόνους που διατηρεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Macron) και την μάλλον κατευναστική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην Ρωσία επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει άρθρο γνώμης που φιλοξενεί το Politico, (κείμενο Robert Zaretsky).

Σ’ αυτό διατυπώνεται η άποψη ότι η παρατεταμένη επίθεση φιλίας του Macron προς το Ρώσο ομόλογό του, όσο κι εάν εκ πρώτης όψεως δεν αποφέρει καρπούς και δεν δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση, εντούτοις εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες του Γάλλου προέδρου.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι προς γενική κατάπληξη, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλησε να διακόψει τους διαύλους επικοινωνίας του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) ακόμα και μετά τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2017 στη Γαλλία, ή τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ότι η συμπεριφορά του Κρεμλίνου προς τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν ήταν χειρότερη από τη συμπεριφορά της γαλλικής κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων.

Το παράδοξο είναι ότι ο ‘κλάδος ελαίας’ που τείνει ο Macron δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής καρπούς και όσο περισσότερο αυτός ο διάλογος δεν οδηγεί σε ουσιαστικά αποτελέσματα, τόσο περισσότερο ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να επιμένει στην αναγκαιότητα του διαλόγου.

Ωστόσο, η τελευταία διπλωματική πρωτοβουλία του Macron μπορεί να έχει ένα απώτερο κίνητρο, παρατηρεί ο αρθρογράφος, το οποίο έχει να κάνει με τις ετοιμασίες του για να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Απρίλιο.

Όπως ειδικότερα αναφέρει, συνεχίζοντας τις επαφές του με τον Putin ο Macron επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ένα συγκεκριμένο προφίλ το οποίο θα του επιτρέπει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην ευρωπαϊκή σκηνή. Το κατά πόσο η προσπάθειά του αυτή θα του προσπορίσει τελικά εκλογικά οφέλη μένει να αποδειχθεί τον Απρίλιο, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Politico, Robert Zaretsky – Macron to Putin: Let’s be friends

Επιτέλους… Σε δύσκολη θέση η Τουρκία καθότι εντείνονται οι υποψίες ότι παρέχει καταφύγιο στους ηγέτες του ISIS

 

Politico/Άρθρο γνώμης: Με το βλέμμα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο Macron επιχειρεί ‘επίθεση φιλίας’ προς τον Putin

 

: Τους χαμηλούς τόνους που διατηρεί ο Γάλλος πρόεδρος Macron και την μάλλον κατευναστική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην Ρωσία επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει άρθρο γνώμης που φιλοξενεί το Politico, στο οποίο διατυπώνεται η άποψη ότι η παρατεταμένη επίθεση φιλίας του Macron προς το Ρώσο ομόλογό του, όσο κι εάν εκ πρώτης όψεως δεν αποφέρει καρπούς και δεν δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση, εντούτοις εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες του Γάλλου προέδρου.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι προς γενική κατάπληξη, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλησε να διακόψει τους διαύλους επικοινωνίας του με τον Putin ακόμα και μετά τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2017 στη Γαλλία, ή τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ότι η συμπεριφορά του Κρεμλίνου προς τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν ήταν χειρότερη από τη συμπεριφορά της γαλλικής κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων. Το παράδοξο είναι ότι ο ‘κλάδος ελαίας’ που τείνει ο Macron δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής καρπούς και όσο περισσότερο αυτός ο διάλογος δεν οδηγεί σε ουσιαστικά αποτελέσματα, τόσο περισσότερο ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να επιμένει στην αναγκαιότητα του διαλόγου. Ωστόσο, η τελευταία διπλωματική πρωτοβουλία του Macron  μπορεί να έχει ένα απώτερο κίνητρο, παρατηρεί ο αρθρογράφος, το οποίο έχει να κάνει με τις ετοιμασίες του για να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Απρίλιο. Όπως ειδικότερα αναφέρει, συνεχίζοντας τις επαφές του με τον Putin ο Macron επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ένα συγκεκριμένο προφίλ το οποίο θα του επιτρέπει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην ευρωπαϊκή σκηνή. Το κατά πόσο η προσπάθειά του αυτή θα του προσπορίσει τελικά εκλογικά οφέλη μένει να αποδειχθεί τον Απρίλιο, καταλήγει ο αρθρογράφος. [Macron to PutinLets be friends]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: