Επιτέλους… Σε δύσκολη θέση η Τουρκία καθότι εντείνονται οι υποψίες ότι παρέχει καταφύγιο στους ηγέτες του ISIS

FILE PHOTO: An aerial picture taken by a drone shows people inspecting a damaged building after an alleged counterterrorism operation by US Special forces in the early morning in Atma village in the northern countryside of Idlib, Syria, 03 February 2022. EPA, YAHYA NEMAH




Πιθανούς μπελάδες για την Τουρκία ‘βλέπει’ ο Independent, ύστερα από την εξόντωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Al Qurashi σε τοποθεσία που φέρεται να βρισκόταν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από ένα σημείο ελέγχου που υπάγεται στην δικαιοδοσία των Τούρκων, σε ένα χωριό που βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

Κατά την βρετανική εφημερίδα (κείμενο των Bel Trew, Borzou Daragah), το εν λόγω περιστατικό εγείρει ερωτηματικά για το ρόλο της Τουρκίας και για το εάν μπορεί να θεωρηθεί συνένοχη στην υπόθαλψη του Al Qurashi ή απλώς ανίκανη να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα με τα οποία είναι επιφορτισμένη.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η επιχείρηση κατά του Al Qurashi ήρθε μόλις δύο χρόνια αφότου ο προκάτοχός του Al Baghdadi σκοτώθηκε σε επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε ένα άλλο χωριό 15 χιλιόμετρα νότια του Atmeh.

Βρίσκεται σε μια συνοριακή περιοχή που για χρόνια βρισκόταν υπό τον αυστηρό έλεγχο είτε των συριακών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία είτε της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μιας τζιχαντιστικής φατρίας γνωστής στο παρελθόν ως «Μέτωπο Νούσρα».

Η Τουρκία θεωρείται ως ένα είδος εγγυητή για εκείνη τη γωνιά της Συρίας παρατηρεί η εφημερίδα, καθώς διαθέτει αρκετές στρατιωτικές θέσεις παρατήρησης στην περιοχή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η εφημερίδα, η Τουρκία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση δεχόμενη επικρίσεις ότι έχει μετατρέψει περιοχές της Βόρειας Συρίας σε ασφαλή ζώνη για τους ηγέτες του ISIS, καθώς κατηγορείται εδώ και καιρό από τους επικριτές και τους εχθρούς της ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά τους Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την επιχείρηση, ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε μια αρκετά απολογητική δήλωση στη συνέχεια, η οποία υποδηλώνει ότι υπήρξε αναστάτωση.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η σταθερή στάση της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης [Isis] και η συμβολή της στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας σε αυτόν τον τομέα είναι ευρέως γνωστή». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ως μέλος του παγκόσμιου συνασπισμού, η Τουρκία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον αγώνα ενάντια στο [Isis] και τη διεστραμμένη νοοτροπία που αντιπροσωπεύει».

Ωστόσο, εκτιμά η εφημερίδα, προς το παρόν το περιστατικό ασκεί σαφώς πίεση στην Άγκυρα, η οποία διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία που ελέγχει, με την πεποίθηση ότι θα εγγυηθεί ότι όλες οι τζιχαντιστικές ομάδες – συμπεριλαμβανομένων των αποσχισμένων από την Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους – θα εξαλειφθούν.

Υπό αυτή την έννοια, επισημαίνεται ότι η φονική επιχείρηση κατά ενός ακόμα ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στα βορειοδυτικά αποτελεί ‘βούτυρο στο ψωμί’ των επικριτών της και μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, που βρίσκονται ήδη στις αντίπαλες πλευρές της πρώτης γραμμής στη βορειοανατολική Συρία λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς τους SDF, οι οποίοι στην πραγματικότητα βρίσκονται σε πόλεμο με την Άγκυρα.

Μόνον ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για την Τουρκία, καταλήγει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: Independent, Death of Isis leader during US raid in Syria spells trouble for Turkey

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας έστελνε όπλα στην Αλ Κάιντα με κάλυψη Ερντογάν: Αποκάλυψη Nordic Monitor

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: