ΜΑΖΙ: Νέα Αμερικανική Κουζίνα με ελληνικές επιρροές, μία ανάσα από τον Λευκό Οίκο

Το Mazi χαρακτηρίζεται ως  εστιατόριο που προσφέρει Νέα Αμερικανική Κουζίνα με Μεσογειακή επιρροή. Φωτογραφία Αρχείου




Της Dodys Tsiantar

Περίπου ενάμιση τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο, ένα ευχάριστο και κομψό εστιατόριο προσφέρει μια νόστιμη ανάμιξη μεσογειακής (κυρίως ελληνική) κουζίνας που θα ικανοποιήσει τα αμερικανικά γούστα.

Το Mazi χαρακτηρίζεται ως  εστιατόριο που προσφέρει Νέα Αμερικανική Κουζίνα με Μεσογειακή επιρροή, διαθέτει πιάτα που κυμαίνονται από ένα λαχταριστό τραγανό καλαμάρι για ορεκτικό μέχρι ένα τέλεια ψημένο φιλέτο με ντεμί γκλας σάλτσα κρασιού, το οποίο όπως λέει ο ένας από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου, ο 48χρονος Γιάννης  Γαλάνης, είναι τόσο τρυφερό που θα μπορούσατε να το «κόψετε με πιρούνι».

Ο Γαλάνης και ο συνέταιρος του, executive chef, ο 51χρονος Γιώτης Παπαριστοδήμου, ξεκίνησαν το Mazi τον Δεκέμβριο του 2018 με σκοπό να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό για τη γειτονιά.

Οι ελληνικές τους ρίζες τους έκαναν να κλίνουν προς ένα ελληνικό εστιατόριο, αλλά ελληνικά εστιατόρια υπήρχαν ήδη εκεί κοντά, έτσι κατέληξαν στη Νέα Αμερικανική Κουζίνα με Μεσογειακές επιρροές – κυρίως ελληνικές πινελιές στα ορεκτικά, λέει ο Παπαριστοδήμου, ο executive chef του εστιατορίου που σχεδίασε το μενού και τα τερψιλαρύγγια πιάτα της αμερικανικής κουζίνας.

 Ορισμένα πιάτα είναι μια ανάμιξη και των δύο: Παραγγείλετε, για παράδειγμα, αρνίσια παϊδάκια αρνιού εδώ,  και θα λάβετε ένα πιάτο με ζουμερές ψητές μπριζόλες που θα απολάμβανε κάθε Αμερικανός, αλλά σερβίρεται σε ελληνικό στυλ με ψητές πατάτες και μια νότα λεμονιού. Δεν υπάρχει ζελέ μέντας εδώ. Αν και ο Γιώτης, ο οποίος μεγάλωσε μαγειρεύοντας στο εστιατόριο του πατέρα του στη Λεμεσό, στην Κύπρο, λέει, γελώντας, ότι πειραματίζεται με μια σαντιγί φέτα αναμεμειγμένη με φρέσκο ​​δυόσμο για να συνοδεύσει τα παϊδάκια.

Ο Γιάννης Γαλάνης (Δ) και ο συνέταιρος του, executive chef, ο 51χρονος Γιώτης Παπαριστοδήμου (Α), ξεκίνησαν το Mazi τον Δεκέμβριο του 2018 – Φωτογραφία Hellas Journal

Ποιο είναι το αγαπημένο πιάτο του Γιώτη; Ο μεζές του αρνιού σε κυβάκια. Είναι κομμάτια κοκκινιστό αρνί σε σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με κύμινο, με λιαστή ντομάτα και μαύρες ελιές.

Τα υλικά σε όλα τα πιάτα του Mazi είναι πάντα φρέσκα. Όπως εξηγεί ο Γιάννης, οι δυο τους  ψωνίζουν τα πάντα φρέσκα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Δεν θέλουν να περισσεύει τίποτα και θέλουν να σερβίρουν πάντα φαγητό φρεσκομαγειρεμένο. Ούτε μειώνουν το κόστος. «Για τα ελληνικά υλικά, όπως η φέτα και το ελαιόλαδο, αγοράζουμε πάντα τα πιο ακριβά», λέει ο Γιώτης. «Η γεύση μετράει».

Οι μερίδες είναι επίσης πληθωρικές. Σίγουρα θα φύγεις χορτάτος και μάλλον θα ζητήσεις μια τσάντα για να πάρεις στο σπίτι για το σκυλάκι αυτό που δεν κατάφερες να τελειώσεις.

Μια από τις σπεσιαλιτέ του ΜΑΖΙ. Φωτογραφία Hellas Journal

«Αποστολή μας είναι να έρθετε εδώ και να νιώσετε σαν στο σπίτι σας τρώγοντας σπιτικό φαγητό», λέει ο Γιώτης, προσθέτοντας καθώς κλείνει το μάτι. «Αλλά, φυσικά, εδώ δεν χρειάζεται να πλύνετε τα πιάτα».

Ο Γιώτης είναι αυτός που επιβλέπει τι συμβαίνει στην κουζίνα, ενώ το τερέν του Γιάννη είναι το μπαρ. Επιμελείται προσεκτικά τη λίστα κρασιών, αποτίοντας ιδιαίτερο φόρο τιμής στα ελληνικά κρασιά. Λέει ότι τουλάχιστον το 50% της λίστας κρασιών προέρχεται από οινοποιεία στην Ελλάδα. Οι φιάλες περιλαμβάνουν τη Βίβλια Χώρα Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου, τη Σαντορίνη Τσελεπού(λευκά κρασιά), το Αγιορείτικο Μιτραβέλα, το Ξινόμαυρο Βιολογικό (Vissa) και τον Κοκκινόμυλο Malbec (όλα κόκκινα). Βρίσκεται πάντα σε αναζήτηση νέων κρασιών και τα προσθέτει συχνά στη λίστα. Οι μπύρες είναι επίσης προσεκτικά επιλεγμένες και περιλαμβάνουν τοπικές μπύρες.

Οι υπέροχες γεύσεις του Γιάννη βρίσκονται επίσης το έργον πίσω από το μπαρ, όπου φτιάχνει κοκτέιλ με υπογραφή, συμπεριλαμβανομένων των χειροποίητων Black Manhattans – εκ των οποίων ένα περιλαμβάνει Vecchio Amaro del Capo, ένα ξεχωριστό ιταλικό χωνευτικό –  και του «The Mazi» – ένα κοκτέιλ φτιαγμένο με λικέρ μαστίχας. από το ελληνικό νησί της Χίου, Fernet Branca και bitters σέλινοy. Το αγαπημένο ποτό του Γιάννη: παραδόξως, παλιομοδίτικο. Αλλά η εκδοχή του έχει μια ιδιαίτερη πινελιά: αντί για ζάχαρη, χρησιμοποιεί σιρόπι σφενδάμου.

Ο χώρος φαγητού στο ΜΑΖΙ. Φωτογραφία Hellas Journal

Η ατμόσφαιρα του εστιατορίου με τις 100 θέσεις είναι οικεία, με χαμηλό φωτισμό, μακρόστενη αίθουσα με ένα μπαρ στη μέση κι ένα τζάκι αερίου στο πίσω μέρος. Τίποτα επιτηδευμένο, αλλά αριστοκρατικό και χαλαρό.

Ο Γιώτης και ο Γιάννης ελπίζουν στο εγγύς μέλλον να επεκταθούν στον επάνω όροφο, ώστε να έχουν μια αίθουσα για ιδιωτικές εκδηλώσεις που θα εξυπηρετεί έως και 70 άτομα.

‘Αραγε κι άλλο ένα εστιατόριο με το ίδιο θέμα; Δεν είναι ακόμη στα σχέδια, συμφωνούν και οι δύο. «Εκτός κι αν», λέει ο Γιώτης χαμογελώντας, «έρθει κάποιος επενδυτής με βαθιές τσέπες».

  • Το Mazi, που βρίσκεται στην οδό 1518 K στην Ουάσιγκτον DC, είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10μμ. Το εστιατόριο είναι επίσης ανοιχτό συγκεκριμένες Κυριακές, όπως η Ημέρα της Μητέρας και το Πάσχα.
  • Για κρατήσεις καλέστε στο (202) 969-2858 (www.mazidc.com)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: