Οικονομική ενίσχυση άνω των 2 δισ. ευρώ για την Ενέργεια από το Σεπτέμβριο: Βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

FILE PHOTO: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η Ελλάδα θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας για έκτο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας την Τετάρτη, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του προγράμματος μέχρι στιγμής σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (Αγγελική Κουτάντου), η κυβέρνηση δαπάνησε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

«Η κυβέρνηση, για έκτο συνεχόμενο μήνα… θωρακίζει οικογένειες και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

«Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, η συνολική ελάφρυνση ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι το κόστος για τον Φεβρουάριο θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα προσέφερε επιδότηση λογαριασμού ρεύματος 9 ευρώ το μήνα για τις πρώτες 300 ώρες που καταναλώθηκαν τον μήνα. Αυτό αυξήθηκε στα 18 ευρώ για τον Οκτώβριο, στα 39 ευρώ για τον Νοέμβριο και στα 50 ευρώ για τον Δεκέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, επέκτεινε την ελάφρυνση για τα νοικοκυριά μέχρι τον Ιανουάριο, με τις επιδοτήσεις που στοχεύουν στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις κύριες κατοικίες που υπολογίζονται στα 42 ευρώ το μήνα.

Ο Σκρέκας είπε ότι η μέση μηνιαία επιδότηση για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 300 κιλοβατώρες θα ανέλθει στα 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν ελαφρώς χαλαρώσει.

Η οικονομική ελάφρυνση χρηματοδοτήθηκε από έσοδα από την εμπορία αδειών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί επίσης να χρειαστεί να αξιοποιήσει τον κρατικό προϋπολογισμό υπό αντίξοες συνθήκες, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ.

Η Ελλάδα έχει επίσης ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κόστους 100 εκ. ευρώ για την επιδότηση όσων επιλέγουν να κάνουν τα σπίτια τους πιο ενεργειακά αποδοτικά και να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Σχεδιάζει επίσης να στηρίξει τους πολίτες με ισοδύναμο ποσό για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων.»

ΠΗΓΗ: Reuters, Αγγελική Κουτάντου – Greece says energy financial support since September exceeds 2 bln euros

«Hellenique» το 2027 και οι τρεις Belh@rra: «Αστακοί» σε Αιγαίο και Μεσόγειο με 96 Α/Α πυραύλους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: