«Hellenique» το 2027 και οι τρεις Belh@rra: «Αστακοί» σε Αιγαίο και Μεσόγειο με 96 Α/Α πυραύλους

Το 2027 και οι τρεις Belh@rra θα έχουν πλήρως Ελληνική διαμόρφωση, φέροντας η κάθε μια 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30. Βεβαίως από το 2025 θα μπορούν να κλειδώνουν στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις χάρις στο ραντάρ Sea Fire που βλέπει σε αποστάσεις 300 χλμ. Πηγή εικόνας: Naval Group




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το 2027 θα έχει στην διάθεσή του το Πολεμικό Ναυτικό τις φρεγάτες «αστακούς» διότι η επιλογή του Επιτελείου, στην οποία συμφώνησε απόλυτα η κυβέρνηση είναι να μην περιμένει το 2028 αλλά να προμηθευτεί το ταχύτερο δυνατό νέες ισχυρές κύριες μονάδες επιφανείας.

31η Μαρτίου του 2025 και 31η Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς είναι οι ημερομηνίες ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για τις ημέρες που στο ναύσταθμο θα φτάνουν οι δυο πρώτες Belh@rra. Εξ αρχής το ναυτικό Επιτελείο, που θέλησε εμβόλιμα να μπει στο πρόγραμμα ναυπήγησης πλοίων του γαλλικού ναυτικού, γνώριζε ότι οι πρώτες Belh@rra που θα παραλάβει θα είναι «δίδυμες» με εκείνες του Marine Nationale και τίποτα δεν θ’ άλλαζε στην σχεδίαση και τα ηλεκτρονικά του πλοίου.

  • Αντιθέτως, η Νο3 νέα ψηφιακή φρεγάτα Belh@rra η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος θα φτάσει στις 31 Οκτωβρίου του 2026 είναι της διαμόρφωσης «Hellenique», δηλαδή μια βαριά οπλισμένη φρεγάτα, την οποία ζηλεύουν ήδη οι Γάλλοι σκεπτόμενοι το μέλλον και του δικούς τους στόλου.

Από εκείνη την στιγμή κι έπειτα ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τις δυο πρώτες Belh@rra ή αλλιώς FDI, διότι ήδη θα έχουν γράψει τα ναυτικά μίλια που απαιτούνται και μαζί με τις παρατηρήσεις που θα έχουν καταγραφεί από τα πληρώματα θα περάσουν στον πρώτο εργοστασιακό έλεγχο και ακινησία.

Τότε οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί μέσα στο 2027, όπως ορίζεται ξεκάθαρα από τη σύμβαση, θα μετατρέψουν στις FDI σε «Hellenique», προσθέτοντας τον επιπλέον οπλισμό που για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, τις απαιτήσεις και επιχειρησιακές ανάγκες είναι άκρως απαραίτητος ώστε ν’ αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις αλλά και η τουρκική επιθετικότητα.

Belh@rra «Hellenique»

Αυτό σημαίνει ότι το 2027 και οι τρεις Belh@rra θα διαθέτουν 32 Aster 30, σύστημα εγγύς προστασίας RAM και αντιαεροπορικά αντίμετρα (Chaffs & Flares), ίσως αν έχει ολοκληρωθεί τότε θα «κουμπώσει» στο SETIS (σύστημα μάχης) και το ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων (ecm).

  • Άρα στις δυο πρώτες φρεγάτες θα γίνουν οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού στον οπλισμό και μάλιστα όπως γίνεται γνωστό, οι εργασίες αυτές πρόκειται να προχωρήσουν στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, από Ελληνικά χέρια ενώ θα φτάσει και εξειδικευμένο προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group.

Με την ηλικία των κύριων μονάδων επιφανείας να ξεπερνά τα 40 έτη κι αυτές να έχουν γράψει εκατομμύρια ναυτικά μίλια, το Πολεμικό Ναυτικό εν μέσω των προκλήσεων διαρκείας της γείτονος και με την ανάγκη ανανέωσης του στόλου επέλεξε το πλοίο που επιχειρησιακά καλύπτει τις ανάγκες του.

Και μέσα από τον τρόπο επιλογής φάνηκε ότι στην επιχειρησιακή αξιολόγηση διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο ο χρόνος παράδοσης των πλοίων. Άλλωστε όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές κανείς άλλος το 2025 δεν μπορούσε να παραδώσει δυο πλοία αυτού του μεγέθους, οπλισμού και ολοκληρωμένου συστήματος μάχης, το οποίο να υπενθυμίσουμε πως συμβαδίζει απόλυτα και με τις κορβέτες Gowind.

Οι προχωρημένες από χρόνια συζητήσεις με τους Γάλλους, αλλά και το γεγονός πως το Παρίσι άλλαξε ρότα, εγκαταλείποντας το «αποικιοκρατικό» ύφος κατά τις συναντήσεις με την Ελληνική πλευρά καθώς επίσης και η στρατηγική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, «κλείδωσαν» τις Belh@rra.

Την Παρασκευή εισέρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι συμβάσεις των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που προχώρησαν τον τελευταίο χρόνο και την ερχόμενη Τρίτη, τα +6 Rafale F3R, οι τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια type 214 και οι τρεις φρεγάτες Belh@rra θα συζητηθούν στην ολομέλεια όπου εκεί θεωρείται βέβαιο ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση γι’ ακόμη μια φορά θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

  • Οι τρεις φρεγάτες Belh@rra, συμπεριλαμβανομένων των όπλων τους, της μετέπειτα τεχνικής υποστήριξης φτάνουν στα 3,049 δις ευρώ, ενώ στην περίπτωση που η Αθήνα επιλέξει την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαιρέσεως για την 4η φρεγάτα, τότε αυτή που θα είναι εξ αρχής στην «Hellenique» διαμόρφωση αγγίζει τα 719.610.000 εκ. ευρώ.
  • Με τα συν έξι Rafale F3R ο στόλος της 332 Μοίρας «Γεράκι» φτάνει στα 24 μαχητικά, ενώ το κόστος αυτής της παραγγελίας, συμπεριλαμβανομένων, όπλων και μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, φτάνει το 1.092.300 δις ευρώ.
  • Σημαντική προσθήκη στην φαρέτρα των υποβρυχίων τύπου 214, κλάσης «Παπανικολής» αποτελούν οι 44 νέες τορπίλες βαρέως τύπου που αγοράζονται έναντι 112 εκ. ευρώ, 12 χρόνια μετά την παραλαβή των υποβρυχίων που το 2020 έκαναν τη διαφορά στον βυθό του Αρχιπελάγους και τη Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή που κατατέθηκαν στη Βουλή τα προγράμματα «μαμούθ» των τελευταίων ετών, η καθυστέρηση παράδοσης της 7ης πυραυλακάτου που ναυπηγείται στα ναυπηγεία της Ελευσίνας οδήγησε σε ακόμη μια τροπολογία που δίνει επιπλέον 6 μήνες παράταση μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο στην πυραυλάκατο «Βλαχάκος», που φέρει το όνομα ενός εκ των Ηρώων των Ιμίων.

Ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα:

Το κατασκευαστικό έργο για την εν λόγω πυραυλάκατο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό θα έλεγα ικανοποιητικό, 87%, απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες δοκιμής συστημάτων μάχης εν όρμω, εν πλω. Είναι οι τελευταίες περίπλοκες, δύσκολες εργασίες που πρέπει να γίνουν και γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η παράταση αυτή {…} Θεωρούμε με βάσιμες ελπίδες ότι αυτές θα είναι και οι τελευταίες για να ολοκληρωθεί εκεί πέρα η επενδυτική προσπάθεια και στην Ελευσίνα, και στον Σκαραμαγκά που ήδη έχει παράξει αποτελέσματα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Ναυμαχίας συνέχεια: Το ατού της ομοιοτυπίας που θέλει το ναυτικό και τα οικονομικά δεδομένα που τρομάζουν…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: