Η στρατιωτική δέσμευση στο Μαλί πρέπει να επανεξεταστεί, δήλωσε η Μπέρμποκ μετά την απέλαση του Γάλλου πρεσβευτή

File photo Μισθοφόροι της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ Screenshot via YouTube




Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ εκτίμησε σήμερα πως η στρατιωτική δέσμευση των Ευρωπαίων στο Μαλί, όπου η χούντα που ασκεί την εξουσία απέλασε τον Γάλλο πρεσβευτή, πρέπει να επαναξιολογηθεί.

“Υπό το φως των τελευταίων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του Μαλί, πρέπει ειλικρινά να αναρωτηθούμε αν πληρούνται οι όροι για την επιτυχία της κοινής δέσμευσής μας. Η δέσμευσή μας δεν είναι αυτοσκοπός”, δήλωσε η Μπέρμποκ σε μια συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung.

“Είμαστε σε στενή διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως τη Γαλλία, για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας επί του πεδίου”, είπε.

“Θα συζητήσουμε επίσης αυτά τα βασικά ερωτήματα με την κυβέρνηση του Μαλί τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Μπέρμποκ σχολίαζε την κλιμάκωση των εντάσεων τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στο Μαλί και στη Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη.

Οι αρχές του Μαλί, όπου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2020, αποφάσισαν προχθές, Δευτέρα, να απελάσουν τον πρεσβευτή της Γαλλίας.

Αντιδρώντας, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θέλει να συζητήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες με τους Ευρωπαίους εταίρους του τι θα γίνει με την ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία στη χώρα αυτή. Η Γαλλία έχει δεσμευθεί εκεί από το 2013, κυρίως με τη δύναμη Barkhane για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η δέσμευση απέναντι στο Μαλί καθοδηγείται από μακροπρόθεσμους στόχους, διαβεβαίωσε ωστόσο η Γερμανίδα ΥΠΕΞ για την οποία πρέπει να διασφαλιστεί “η ασφάλεια των ανθρώπων, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της χώρας”.

Ο γερμανικός στρατός έχει δεσμευθεί στο Μαλί με δύο αποστολές: 328 στρατιώτες μετέχουν στην Αποστολή Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαλί (EUTM) και 1.170 στρατιώτες στην Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη σταθεροποίηση του Μαλί (Minusma).

Τον Μάιο, η ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) θα πρέπει να αποφασίσει αν ο γερμανικός στρατός θα συνεχίσει ή όχι να συμμετέχει σε αυτές τις δύο αποστολές.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ απέκλεισε από την πλευρά της, στις 22 Ιανουαρίου, την αποχώρηση των στρατιωτών της Μπούντεσβερ που έχουν αναπτυχθεί στο Μαλί. Είχε πει πως δεν πρέπει να αφεθεί χώρος στους μισθοφόρους της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρίας Wagner, που σύμφωνα με το Παρίσι βρίσκονται στο Μαλί για να “υποστηρίξουν” τη χούντα.

Με πληροφορίες από AFP Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΧ
Ελλάδα Αθήνα 

Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας-Γαλλίας στο Κίεβο στις 7 και 8 Φεβρουαρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: