Η Παρλί απαντά στον Μαυρίδη: Εργαζόμαστε στην Αν. Μεσόγειο με Ελλάδα και Κύπρο για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

File Photo: Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) ενώπιον της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, στη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας, στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τον Ιανουάριο του 2022, η Γαλλία προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε αρχικά ότι «το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το ζήτημα της ασφάλειας και η Γαλλία έχει ηγετικό ρόλο σε αυτό».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι θα θέσει δύο θέματα προς την Υπουργό για σχολιασμό. Ως πρώτο θέμα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας το εξής: «Θα μπορούσαμε να δούμε την αμυντική συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, ως το θεμέλιο λίθο μιας ευρύτερης αμυντικής συμμαχίας στην Αν. Μεσόγειο, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασίας και συμπεριλαμβάνοντας, για παράδειγμα, την Κύπρο; Σας διαβεβαιώ ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες θα επιθυμούσαν να δουν μια τέτοια συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο».

Το δεύτερο ζήτημα που ανέδειξε ο κ. Μαυρίδης αφορούσε τις εξαγωγές όπλων από κράτη-μέλη της ΕΕ προς τρίτες χώρες, ρωτώντας χαρακτηριστικά:

«Συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Γαλλικής προεδρίας, η εξέταση και διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου που διέπει τις εξαγωγές όπλων, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα κράτη-μέλη παρέχουν στην Τουρκία όπλα και τεχνογνωσία υψηλής τεχνολογίας σε αμυντικό εξοπλισμό;».

Όπως εξήγησε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής «η Τουρκία μπορεί να αποτελεί θεωρητικά επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά στην πράξη δεν είναι πραγματικός μας στρατηγικός εταίρος. Η Τουρκία έχει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, τα οποία πολλές φορές, μαζί με την χρήση του πολιτικού Ισλάμ, στρέφονται κατάφωρα ενάντια στις αξίες της ΕΕ».

Στην απάντηση της η Γαλλίδα Υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, έχουν αναπτυχθεί διάφορες ασκήσεις/επιχειρήσεις (στην Αν. Μεσόγειο) που συμπεριλαμβάνουν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ιταλία, π.χ η αεροναυτική άσκηση «Eunomia» (Ευνομία).

Στόχος αυτών των ασκήσεων ετοιμότητας και συντονισμού, όπως ανέφερε, είναι να διασφαλιστεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί ως δικές της, θαλάσσιες ζώνες που, για παράδειγμα, ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί, γιατί δεν θέλουμε η Τουρκία να μπορεί να τροφοδοτεί την αστάθεια σε ορισμένες περιοχές.

Kύπρος: Τα Ηνωμένα Εθνη επιβεβαίωσαν περιστατικό με Τούρκους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: