Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι πληροφορίες ότι η Τουρκία εξετάζει για πρώτη ίσως φορά το σενάριο της προσάρτησης των κατεχομένων, οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές και η ακρίβεια στο θέμα των καυσίμων, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες της Κυριακής.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γνωρίζω τι θέλουν οι Ε/κ και οι Τ/κ» φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος λέει ότι η μεγαλύτερη έγνοια όλων μας πρέπει να είναι όχι οι προεκλογικές συμμαχίες αλλά η επόμενη μέρα για τον τόπο μας.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Τμήμα Φορολογίας στερείται εδώ και δύο χρόνια περισσότερα από €100 εκατομμύρια από εισπράξεις ΦΠΑ από πέραν των 100 φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία δεν τα αποδίδουν στο κράτος.

Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια ότι το ζήτημα που προέκυψε με τον αγωγό East Med δεν είναι γεωπολιτικό, αλλά αφορά πρωτίστως την οικονομική βιωσιμότητα και τις τεχνικές δυνατότητες του έργου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ο Στέφανος συντηρεί τον Γιώργο Παμπορίδη», προβάλλει στο κύριο του θέμα συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος δηλώνει ότι «όποιος συμμερίζεται την αγωνία για τον κατήφορο που πήρε ο τόπος με αυτή την κυβέρνηση και υποστηρίζει την αλλαγή εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για να δημιουργήσουμε κοινό αφήγημα».

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γράφει ότι τα κόμματα μετρούν και ξαναμετρούν τα κουκιά τους και όταν τα βρουν λίγα, τότε οι προτεινόμενες συνενώσεις Δήμων διαφοροποιούνται ανάλογα με το συμφέρον του καθενός. Αλλού αναφέρεται στην συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού και στο δίλημμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«O Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Παίζει ψηλά σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων» γράφει ότι για πρώτη ίσως φορά η κατοχική Τουρκία εξετάζει το σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων και προσθέτει πως ήδη γίνονται κινήσεις προετοιμασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές και σημειώνει ότι γράφουν και σβήνουν ονόματα Αβέρωφ, Χριστοδουλίδης και «άγνωστος Χ» για ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι αντί κυρώσεων, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρουν διευκολύνσεις στην Τουρκία.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ενεργειακή ακρίβεια γονατίζει τον κοσμάκη και η κυβέρνηση αδιαφορεί» αναφέρεται στο πακέτο προτάσεων που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα και προσθέτει πως ούτε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέδειξε την ίδια ευαισθησία όπως τις αυξήσεις στο λιμάνι Λεμεσού, που τις φόρτωσε στο κράτος.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαζί και δίπλα από τους ασθενείς με καρκίνο είναι οι επαγγελματίες υγείας. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Γκιζίλγιουρεκ ότι οι δυνάμεις της λύσης διατήρησαν την επιρροή τους και ότι οι αντιομοσπονδιακοί ταυτίζονται με την Τουρκία.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο «Προβλήματα ανέκυψαν από την αρχή», αναφέρεται στο έργο της ΔΕΦΑ για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και σημειώνει ότι εδώ και πέραν των δύο χρόνων το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου «κινείται με ρυθμούς σαλιγκαριού».

Αλλού γράφει ότι ο εκ των συμβούλων της κυβέρνησης για την πανδημία Πέτρος Καραγιάννης λέει ότι το πιστοποιητικό safe pass παραμένει αποτελεσματικό στην εποχή της παραλλαγής Όμικρον και ότι η χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμού θα αξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείο Υγείας για τον στόχο της χορήγησης εμβολίου στο 75% του γενικού πληθυσμού.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Νίκος δεν τσαλακώθηκε, έκτιζε προεδρικό προφίλ», φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος εξηγεί στην εφημερίδα για ποιον λόγο διαφωνεί με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών.

Αλλού γράφει ότι νέα συνάντηση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ ΓΓ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου και Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και σημειώνει ότι δεν αποκλείεται να μπουν στο ψητό της ονοματολογίας.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σημειώνει ότι αγκάθι αποτελεί ο αριθμός των νέων Δήμων.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πειράματα με την κυριαρχία» αναφέρεται στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και χαρακτηρίζει «ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί» την πρόταση της κυβέρνησης για ΜΟΕ που περιλαμβάνουν και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου δημιουργώντας «τις προϋποθέσεις αμετάκλητων εκχωρήσεων στο θέμα της κυριαρχίας».

Αλλού γράφει ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εξετάσεις τετραμήνων, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα ίσως φέρουν αλλαγές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Σάλος στο δημοσιογραφικό κόσμο: Η Αστυνομία διερευνά καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης σε κυπριακό κανάλι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: