Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Η ουκρανική κρίση και οι διεργασίες για τις προεδρικές στα πρωτοσέλιδα της Κυριακής

File photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η κατάσταση στην Ουκρανία, οι διεργασίες των κομμάτων σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές και η ακρίβεια είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι κυπριακές εφημερίδες της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επικίνδυνες παραβιάσεις της εκεχειρίας» ότι μαίνεται ανεξέλεγκτα η κρίση στην Ουκρανία με τον πλανήτη να παρακολουθεί ανήσυχος τις εξελίξεις.

Αλλού αναφέρεται σε «Φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας και γράφει ότι αυτή είναι η λύση που βολεύει τη Μόσχα και βλέπουν με καλό μάτι ισχυροί δυτικοί παράγοντες αλλά απεχθάνονται οι Φιλανδοί και οι Ουκρανοί.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανακοινώθηκαν τα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με υπουργικό διάταγμα.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Η σκληρή μάχη στον ΔΗΣΥ και ο εκβιασμός του ΑΚΕΛ» γράφει ότι τρεις επικοινωνιολόγοι επιχειρούν να αλλάξουν την εικόνα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ το ΑΚΕΛ δεν αισθάνεται ότι μπορεί να εκβιαστεί από το ΔΗΚΟ.

Αλλού αναφέρεται στο χαλλούμι και γράφει ότι θα γίνει μια τελική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία το Υπουργείο Γεωργίας θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή των προνοιών της ΠΟΠ. Επίσης, γράφει ότι η κυπριακή αγορά πρώτης κατοικίας βιώνει ένα ράλι με οδηγό τα διαμερίσματα.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βγάζουν Νικόλα απ΄ το μανίκι» γράφει ότι φωτιά έχει πάρει το προεκλογικό σκηνικό τα τελευταία 24ωρα με επαφές και διεργασίες σε όλα τα επίπεδα οι οποίες ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν και ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές που δεν αποκλείεται να φέρουν ανατροπές στα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος «πρέσβης» με εντολές Ερντογάν έδωσε οδηγίες στο κατοχικό καθεστώς να μην ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για τα ΜΟΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αυτονομιστές στην Ουκρανία καλούν σε γενική κινητοποίηση.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Στον αναπνευστήρα οι μισθοί, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτα» γράφει ότι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα η υποαπασχόληση, η προσωρινή απασχόληση, η μερική απασχόληση και η μακροχρόνια ανεργία, ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθωτών είναι μειωμένη κατά 6,9% σε σύγκριση με την περίοδο 2006 – 2011.

Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τα άτομα με καρκίνο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αν οι ξενοδόχοι σεβαστούν τις συμβάσεις των εργαζομένων τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κούρσα με το χρόνο για καθυστερημένες επεμβάσεις» γράφει ότι με την επερχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid – 19 οι μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις θα επαναρχίσουν στις 28 Φεβρουαρίου στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι γονείς και παιδιά διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο μαζί με το Κίνημα Οικολόγων κατά της δημιουργίας κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ με την οδό Αγίας Φυλάξεως στην κεντρική Λεμεσό.

Αλλού γράφει ότι ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης είναι ευχαριστημένος που επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της παραλλαγής Deltacron της Covid – 19 μετά την αναφορά για εντοπισμό της από βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο κύριο θέμα με τίτλο «Όλα του γάμου δύσκολα για την αντιπολίτευση» γράφει ότι η είδηση ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνάντησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία στο ΑΚΕΛ, αλλά την απόδειξη ότι το αντιπολιτευτικό μέτωπο κάθε άλλο από τσιμέντο είναι.

Αλλού γράφει ότι η ακροδεξιά ρητορική στην Γαλλία απορρόφησε και την υποψήφια του συντηρητικού κόμματος LP Βαλερί Πεκρές έτσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου θα έχει απέναντι του τρεις υποψήφιους της άκρας δεξιάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κυπριακές τράπεζες μειώνουν προσωπικό και δάνεια για μείωση των εξόδων τους.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Η χαμένη ευκαιρία της Λευκωσίας» γράφει ότι την ώρα που η κρίση στην Ουκρανία μαίνεται απρόβλεπτη και κυριολεκτικά στο χείλος μιας πιθανής πολεμικής ανάφλεξης, με το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας να παραμένει ανοικτό, η Λευκωσία επιμένει εμμονικά στην πολιτική των ΜΟΕ.

Αλλού γράφει ότι σημειώθηκε δραματική αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων τετράμηνου ίσως φέρει αλλαγές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Στο Ντουμπάϊ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με σημαντική ατζέντα, επίσκεψη στο κυπριακό περίπτερο της EXPO

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: