Aπολίθωμα πτερόσαυρου ηλικίας 170 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε στη Σκωτία

File photo: Ομοίωμα δεινόσαυρου εκτίθεται σε έκθεση στη Γενεύη. EPA/SALVATORE DI NOLFI




Το απολίθωμα ενός πτερόσαυρου ηλικίας 170 εκατομμυρίων ετών, που περιγράφεται ως ο καλύτερα διατηρημένος σκελετός του προϊστορικού φτερωτού ερπετού στον κόσμο, βρέθηκε στη νήσο Σκάι στη Σκωτία, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι επιστήμονες.

Το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας δήλωσε ότι το απολίθωμα του πτερόσαυρου, πιο γνωστού ως πτεροδάκτυλου, είναι το μεγαλύτερο του είδους του που έχει ανακαλυφθεί ποτέ από την Ιουρασική περίοδο.

Το ερπετό είχε εκτιμώμενο άνοιγμα φτερών άνω των 2,5 μέτρων, παρόμοιο με αυτό ενός άλμπατρος, ανέφερε το μουσείο.

Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε από τη διδακτορική φοιτήτρια Αμέλια Πένι κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο νησί Σκάι στην απομακρυσμένη βορειοδυτική Σκωτία, το 2017, όταν εντόπισε το σαγόνι του πτερόσαυρου να προεξέχει από τους βράχους.

Τώρα θα προστεθεί στη συλλογή του μουσείου.

«Οι πτερόσαυροι που διατηρούνται σε τέτοια ποιότητα είναι εξαιρετικά σπάνιοι και συνήθως εντοπίζονται σε βραχώδεις σχηματισμούς στη Βραζιλία και την Κίνα», σύμφωνα με τη διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Ναταλία Γιαγκέλσκα, συγγραφέα μιας νέας επιστημονικής εργασίας που περιγράφει το εύρημα.

«Και όμως, ένας τεράστιος, εξαιρετικά διατηρημένος πτερόσαυρος αναδύθηκε στη Σκωτία», δήλωσε η ίδια.

Ο Στιβ Μπρουσέιτ, καθηγητής παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η ανακάλυψη είναι η καλύτερη που έχει βρεθεί στη Βρετανία από τις αρχές του 1800, όταν η διάσημη κυνηγός απολιθωμάτων Μέρι Άνινγκ ανακάλυψε πολλά σημαντικά απολιθώματα του Ιουρασικού στις νότιες αγγλικές ακτές.

Είπε ότι το απολίθωμα είχε «ελαφριά» οστά «λεπτά σαν φύλλα χαρτιού» και χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να κοπεί από το βράχο.

Ο πτερόσαυρος, στον οποίο δόθηκε το γαελικό όνομα Dearc sgiathanach, «μας λέει ότι οι πτερόσαυροι έγιναν μεγαλύτεροι πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, πολύ πριν από την Κρητιδική περίοδο, όταν ανταγωνίζονταν τα πτηνά, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε ο Μπρουσέιτ.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ντόλι το πρόβατο celebrity: 25 χρόνια από την 1η κλωνοποίηση * Η φρίκη των Φρανκενστάιν δεν επιβεβαιώθηκε [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: