Από τα όπλα στα λεφτά: Τέλος ο Στόλτενμπεργκ από το ΝΑΤΟ * Διορίστηκε κεντρικός τραπεζίτης της Νορβηγίας

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο τέλος ενός Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για το θέμα της Ουκρανίας. EPA, OLIVIER HOSLET




Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα είναι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Νορβηγίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, παρά τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης ότι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της Norges Bank.

Ο 62χρονος Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει ότι πρώτα θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, που διαρκεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 και κατόπιν θα αναλάβει την διοίκηση της Τράπεζας.

Την δήλωση αυτή επιβεβαίωσε σήμερα το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ  θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως επικεφαλής της Τράπεζας της Νορβηγίας «γύρω στην 1η Δεκεμβρίου».

  • Έτσι, αίρονται πιθανές αμφιβολίες για την αποχώρησή του από το τιμόνι της Ατλαντικής Συμμαχίας εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

«Αναμένεται ότι η ημερομηνία έναρξης θα είναι γύρω στην 1η Δεκεμβρίου, αλλά αυτό θα οριστικοποιηθεί με την υπογραφή του συμβολαίου σύντομα», σύμφωνα με το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Στόλτενμπεργκ θα είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και για την εποπτεία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισεκ. δολαρίων.

  • Ο Στόλτενμπεργκ, με σπουδές στα οικονομικά και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ήταν πρωθυπουργός της Νορβηγίας το 2000-01 και το 2005-13 πριν γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ την επόμενη χρονιά. Έχει επίσης υπάρξει υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας.

Η Ίντα Γουόλντεν Μπάκε, υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας και βασική ανταγωνίστρια του Στόλτενμπεργκ για τη θέση αυτή, θα εκτελεί χρέη διοικητού έως ότου αναλάβει ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Όσλο, Νορβηγία

Στο Οσλο ο Στόλτενμπεργκ: Φήμες ότι αναλαμβάνει την Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας -Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: